31-10-10

Europese Unie moet oog hebben voor achterstand in innovatie

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Europa werden door de economische crisis minder getroffen dan in de Verenigde Staten, maar Europese bedrijven liggen op het gebied van innovatie in cruciale sectoren achter op hun bedrijven. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Daarbij wordt opgemerkt dat de winsten van de Europese topbedrijven het voorbije jaar met 21 procent zijn gedaald, maar desondanks gingen de investeringen in onderzoek en ontwikkeling slechts met 2,6 procent achteruit. Bij de Amerikaanse topbedrijven werd daarentegen een terugval met 5,1 procent opgetekend. Wereldwijd gingen de investeringen in onderzoek en ontwikkeling daarentegen slechts met 1,9 procent achteruit, vooral dankzij de grote Aziatische economieën.

12:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, innovatie, onderzoek |  Facebook |

Fransen geloven niet in middel tegen alcohol-kater

Er is geen wetenschappelijke basis voor de marketing-beweringen van de drank Outox, die voorhoudt een efficiënt middel te zijn tegen alcohol-katers. In juni verscheen de drank in de rekken van een aantal grote Franse supermarkten, zoals Intermarché en Leclerc. De claims van de drank trokken al vlug de aandacht van de media en de autoriteiten. De Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF), het Franse autoriteit van consumentenzaken, legde klacht neer tegen de claims van de drankenproducent. Daarop startte Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l'Alimentation (ANSES) met een onderzoek, waaruit besloten werd dat Outox zijn claims niet wetenschappelijk kan onderbouwen.

12:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol, frankrijk, gezondheid, outox |  Facebook |

Europa moet investeren in Afrikaanse onderzoekscentra

 

Europese ontwikkelingsfondsen zouden moeten gebruikt worden om onderzoekslaboratoria en biobanken op te zetten in Afrika. Dat heeft Daan du Toit, adviseur wetenschap en technologie bij de South African Mission bij de Europese Unie, gezegd. Volgens Du Toit moeten de Europese beleidsmakers investeringen in onderzoek bekijken als een efficiënte manier om de vooruitgang in Afrika te ondersteunen. Hij vergeleek de steun van ontwikkelingsfondsen met het gebruik van structurele fondsen van de Europese Unie om een wetenschappelijke infrastructuur uit te bouwen in de Oost-Europese lidstaten. Du Toit zag vooral mogelijkheden in biobanken, die grote verzamelingen bloed, cellen of weefsel omvatten die door medische onderzoekers kunnen worden gebruikt.

12:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afrika, europese unie, onderzoek |  Facebook |

Magna International opent nieuwe Russische fabriek

De Canadees-Oostenrijkse groep Magna International heeft in Rusland een nieuwe fabriek voor de productie van onderdelen voor de autosector in gebruik genomen. De nieuwe fabriek is volgens Magna International het bewijs van het geloof van het concern in de grote mogelijkheden op de Russische automarkt. De fabriek in Kaluga werd gebouwd voor de productie van bumpers en voorfronten en de assemblage van radiator-grillen en dashboard-onderdelen. Financiële details over de investering werden niet bekend gemaakt. Magna International had eerder al fabrieken in Sint-Petersburg en Nizhny Novgorod. De keuze voor de nieuwe fabriek viel op Kaluga door de nabijheid van verschillende grote autoconstructeurs.

12:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, magna, rusland |  Facebook |

Europees cultureel erfgoed krijgt eigen label

Monumenten die een symbool zijn van de Europese geschiedenis, moeten een Europees Erfgoedlabel krijgen. Dat is gebleken in de cultuur-commissie van het Europese Parlement. Daarbij werd beslist om een Europees Erfgoedlabel toe te kennen aan sites of monumenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis of cultuur en in de Europese integratie. Het voorstel werd in de cultuur-commissie unaniem goedgekeurd. Opgemerkt wordt dat het label jonge burgers duidelijk moet maken van hun gemeenschappelijk cultureel erfgoed. De cultuur-commissie hoopt dat het label het gevoel van de Europese identiteit ook zal stimuleren. Critici merken echter op dat de Europese Unie een synthetische Europese identiteit probeert te creëren.

Levenscyclus basis voor nieuwe productieprocessen

Een duurzaam aankoopbeleid bij de overheid, eco-labeling en een responsabilisering bij de producenten zijn mogelijke beleidsoplossingen om de consumptie van grondstoffen in de industrie te beperken. Daarmee moet ingespeeld kunnen worden op de groeiende druk om de economische groei en een stijgend gebruik van grondstoffen te ontkoppelen. Dat zegt de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarbij wordt opgemerkt dat een filosofie van de levenscyclus van grondstoffen al moet geïncorporeerd worden in de vroegste stappen van de ontwikkeling van producten. Dat concept kan volgens de OESO in alle productie-sectoren - van mobiele telefoons en autoconstructie tot zelfs landbouw - worden gebruikt.

12:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: levenscyclus, oeso, onderzoek, ontwikkeling |  Facebook |

Concurrentiekracht basis van Europees industrieel beleid

De internationale concurrentiekracht van Europa is aan het dalen. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Hoewel er volgens de Europese Commissie opnieuw signalen van een herstel merkbaar zijn in de meeste sectoren en lidstaten, wordt opgemerkt dat de tewerkstelling in de industrie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw met 4 procent is gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Antonio Tajani, Europees Commissaris voor industrie en ondernemerschap, merkt op dat Europa een nieuw groeimodel moet uitbouwen dat gebaseerd is op de industriële sector. Met de nieuwe klemtonen verschuift de Europese Commissie zijn strategie, die op het einde van de jaren negentig vooral gericht werd op onderzoek, ontwikkeling en marketing.

12:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese commissie, industrie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Bij de videowebsite TouTube heeft Chad Hurley zijn functie als chief executive neergelegd. Dat heeft de videowebsite, dochter van het internetbedrijf Google, bekend gemaakt. Een reden voor het vertrek van Hurley werd niet bekend gemaakt. Volgens sommige bronnen zou Hurley meer aandacht willen besteden aan zijn kledinglijn Hlaska. De drieëndertigjarige Hurley richtte samen met Steve Chen vijf jaar geleden de videowebsite op. Het bedrijf werd later voor een bedrag van 1,65 miljard dollar verkocht aan Google. Chad Hurley wordt bij YouTube vervangen door Salar Kamangar, gewezen vice-president webapplicaties bij Google. Hurley blijft wel als adviseur bij YouTube betrokken. Verder werd bekend gemaakt dat Lars Rasmussen, die bij Google mee werkte aan een aantal cruciale technologieën, overstapt naar Facebook. Rasmussen was mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onder meer Google Maps en Google Wave.

De Nederlandse groep Brabant Alucast, producent van onderdelen aan Franse en Duitse autoconstructeurs, heeft een Italiaanse gieterij van sectorgenoot Teksid Aluminium overgenomen. De gieterij produceert vooral dashboards voor de Italiaanse autobouwer Fiat, maar levert ook aan Ferrari. Brabant Alucast is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van auto-onderdelen van aluminium en magnesium. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Nederlandse Oss, maar verder zijn er ook vestigingen in Duitsland, Tsjechië, Portugal en Brazilië. In totaal telt het bedrijf elfhonderd medewerkers. De Nederlandse groep realiseert een jaaromzet van 160 miljoen euro. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Rindert Wolters, topman van Brabant Alucast, zegt door de overname vooral de positie van de Nederlandse groep op het gebied van magnesium heeft versterkt.

Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 2,8 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen stond de winst echter zwaar onder druk van de economische crisis. De winstgroei is voor een belangrijk gedeelte te wijten aan de stijging van de prijzen in de energiesector. De omzet steeg met 19 procent tot 40,2 miljard euro. De productie steeg met 4 procent tot 2,24 miljoen vaten per dag. Het concern stelt zich naar eigen zeggen wel voorzichtiger op over het vierde kwartaal. Dan zou immers de staking in de Franse raffinaderijen op de resultaten kunnen wegen. Total, na Shell en British Petroleum, de grootste olieproducent van Europa, zegt door de Franse stakingen minstens 5 miljoen euro per dag verloren te hebben. Dat zou betekenen dat het verlies inmiddels als is opgelopen tot bijna 100 miljoen euro.

Tijdens de maand september is de werkloosheid in de eurozone op 10,1 procent uitgekomen. Dat betekent een lichte stijging tegenover de maand augustus, toen de werkloosheid op 10 procent lag. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat. Inmiddels heeft de werkloosheid in de eurozone echter wel een recordniveau gehaald. Het is al de zevende maand op rij dat de werkloosheidsgraad in de eurozone minstens 10 procent bedraagt. Tijdens de maand september van vorig jaar bedroeg de werkloosheid 9,8 procent. In totaal werden in de eurozone tijdens de maand september 15,9 miljoen werklozen geteld. Op één maand kwamen er 67.000 werklozen bij. De werkloosheidsgraad voor de hele Europese Unie tijdens de maand september bedroeg 9,6 procent. In België lag de werkloosheidsgraad op 8,7 procent.

De Duitse autobouwer Audi heeft aangekondigd een loonsverhoging te zullen doorvoeren. De 45.000 werknemers van de Duitse vestigingen van Audi krijgen vanaf begin april volgend jaar een loonsverhoging van 2,7 procent. De beslissing is het gevolg van de goede resultaten die Audi heeft neergezet. Thomas Sigi, personeelsdirecteur bij Audi, wijst erop dat de huidige verkoopcijfers duidelijk aantonen dat het bedrijf de economische crisis van het voorbije jaar succesvol heeft overwonnen en voegt er aan toe dat de autobouwer ook goed geplaatst is voor de toekomst. De Duitse autobouwer maakte vorig jaar een crisisperiode door, maar zit inmiddels opnieuw op recordkoers. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werd een operationele winst van ongeveer 2,3 miljard euro opgetekend. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet dient bij de Europese Commissie een klacht in tegen de Nederlandse luchthaven Schiphol. De luchtvaartmaatschappij merkt daarbij op dat Schiphol de Europese passagiers benadeelt ten voordele van transferpassagiers. EasyJet is verontwaardigd omdat Schiphol een aangekondigde wijziging van de tariefstructuur voor minstens een halfjaar opschort. Door die wijziging zou voor transferpassagiers 20 procent meer moeten betaald worden. Bij het bestemmingsverkeer zou daarentegen een daling met 5 procent zijn voorzien. Maar ook dan zouden de Europese passagiers volgens EasyJet nog 10 euro meer moeten betalen dan de transferpassagiers. Schiphol zegt echter eerst te willen onderzoeken welke effecten de tariefwijziging zou hebben op de zogenaamde mainport-functie die de Nederlandse luchthaven heeft.

De Zweedse autobouwer Saab heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar 9.777 exemplaren geproduceerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 2.780 exemplaren geproduceerd. De verkoop steeg tegenover het tweede kwartaal van dit jaar met 34 procent tot 7.430 exemplaren. Volgens Saab blijft de verkoop toenemen in verscheidene belangrijke markten, zoals Zweden, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Tijdens de eerste zes maanden kwam de productie van Saab op 10.535 exemplaren. Eerder dit jaar werd de Saab 9-5 op de markt gebracht. Binnen twaalf maanden moet ook de Saab 9-4X worden gelanceerd. Over twee jaar moet ook de Saab 9-3 worden gelanceerd. De Zweedse autobouwer sloot in september een overeenkomst met het Duitse BMW voor de levering van motoren voor de nieuwe Saab 9-3.

De Chinese luchtvaartmaatschappijen zullen de volgende vijf jaar hun vloot verdubbelen om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen. Dat heeft Li Jiaxiang, topman van de Chinese luchtvaartautoriteiten, gezegd. China is de snelstgroeiende luchtvaartmarkt van de wereld. Air China, China Eastern en andere binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zullen volgens hem over vijf jaar een gecombineerde vloot hebben van 4.800 tot 5000 toestellen. Volgens Li Jiaxiang is de Chinese luchtvaartindustrie de voorbije vijf jaar met dubbele cijfers gegroeid en zal dit tempo ook de volgende jaren niet afzwakken. De drie grootste Chinese luchtvaartmaatschappijen boekten tijdens het voorbije kwartaal hogere winsten en omzetten door een toename van het aantal Chinese vakantiegangers en zakelijke reizigers.

De recruteringsgroep USG People heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 833 miljoen euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseert USG People voor het tweede kwartaal op rij een omzetgroei. De nettowinst kende een verdrievoudiging tot 12 miljoen euro. De groei werd volgens USG People vooral gerealiseerd op de buitenlandse markten. In Nederland werd nog altijd een omzetdaling met 4 procent opgetekend. In de Nederlandse industrie werd wel al opnieuw een groei opgetekend, maar in de dienstensector was er nog steeds geen sprake van een toename. Rob Zandbergen, topman van USG People, zegt er echter vanuit te gaan dat hier de volgende maanden verandering zal in komen. De cijfers tonen volgens Zandbergen aan dat het de goede kant uitgaat.

Het personeel van de Britse publieke omroep BBC legt tijdens de maand november twee keer voor achtenveertig uur het werk neer als protest tegen voorgestelde bezuinigingen op hun pensioen. Dat heeft de National Union of Journalists bekend gemaakt. De BBC wil een pensioentekort van 1,5 miljard pond sterling wegwerken door de pensioenen in mindere mate te indexeren. Volgens de journalistenbond was 70 procent van de vierduizend leden voor de staking. De journalistenvakbond merkt op dat het voorstel van de directie inhoudt dat het personeel meer zou moeten werken en meer zou moeten bijdragen, maar minder pensioen zou krijgen uitbetaald. De vakbond voegt er aan toe dat de BBC geen andere mogelijkheid meer heeft opengehouden dan het voeren van acties. De omroep zelf merkt op dat de leden van Bectu, de grootste mediavakbond, tegen de staking hebben gestemd.

De Mount Everest, de hoogste berg van de wereld, is voortaan aangesloten op het internet. De Nepalese provider Ncell heeft acht zenders met een snelle internetverbinding geplaatst op de berg. De laagste zender staat op een hoogte van 2.870 meter. De hoogste zender werd geplaatst in de buurt van de het basiskamp op 5.200 meter. Vier van de zenders werken op zonnekracht. In principe moet het bereik tot de top op 8.848 meter reiken. Tot dusver konden klimmers via satelliettelefoons bellen of ze konden gebruik maken van een Chinese mobiele verbinding, waarop echter geen internet mogelijk was. De verbinding is snel genoeg om video te kunnen streamen. Om vast te stellen of de technologie werkt, had Ncell de internetverbinding getest met een videogesprek op 5,3 kilometer hoogte. Dit videogesprek ging meteen de geschiedenis in als de hoogste video-boodschap ter wereld.

Iran is bereid om gesprekken aan te gaan in verband met zijn omstreden nucleair programma. Dat heeft Catherine Ashton, het hoofd van de Europese Unie voor buitenlands beleid, bekend gemaakt. Saïd Jalili, de Iraanse onderhandelaar voor het nucleair programma, verklaarde volgens Ashton in een brief dat hij akkoord gaat met de start van gesprekken en dat hij het eens wil worden over een datum en plaats van afspraak. Ashton was er naar eigen zeggen van overtuigd dat het over een belangrijke evolutie gaat. Momenteel is er volgens haar contact met Iran om te zien of de partijen het eens kunnen worden over een plaats en datum. Het zou de eerste keer zijn sinds oktober vorig jaar dat er op hoog niveau gesprekken plaatsvinden over het nucleair programma van Iran. In het westen maakt men zich grote zorgen over het uraniumverrijkingsprogramma van Iran, dat zegt het programma nodig te hebben voor de aanleg van een netwerk van kernenergiecentrales.

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 512 miljoen dollar. Dat is een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 7 procent tot ongeveer 13 miljard dollar, gedreven door een volumestijging met 14 procent en een prijsstijging met 9 procent. Dow Chemical merkte op dat in Noord-Amerika en Europa een omzetgroei met 15 procent werd opgetekend. De kwartalen voordien had Dow Chemical het op die markten nog bijzonder moeilijk gehad. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet in groeimarkten met 19 procent zijn gestegen. Daardoor is de omzet in die gebieden voor het eerst uitgestegen boven het niveau van 4 miljard dollar. Er werd vooral een groei opgetekend in elektronische materialen (45 procent) en gezondheid en landbouw (22 procent).

Banco Santander, de grootste bank van Spanje, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,6 miljard euro. Dat betekent een daling met 26,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is volgens de bank toe te schrijven aan 472 miljoen euro aan voorzieningen voor slechte leningen. Het totale bedrag aan voorzieningen voor het derde kwartaal steeg daardoor tot 2,94 miljard euro. Door de strengere regels van de Bank van Spanje moeten banken uit voorzorg daarvoor geld reserveren. Spaanse banken kampen met een economische teruggang in Spanje, veroorzaakt door het instorten van de immobiliënmarkt. Veel ontwikkelaars en huizenbezitters hebben daardoor moeite om aan hun verplichtingen te voldoen. De bank waarschuwt dat de winstdoelstelling voor dit jaar niet gerealiseerd zal worden.

France Télécom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet behaald van 11,6 miljard euro. Dat is een stijging met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Stéphane Richard, topman van France Télécom, maakte gewag van een degelijk resultaat. Het Franse telecombedrijf heeft volgens Richard wereldwijd inmiddels 203,4 miljoen klanten. Het is voor de eerste keer dat France Télécom meer dan 200 miljoen gebruikers kon melden. De omzet groeide vooral in Afrika en het Midden-Oosten. Daar heeft France Télécom inmiddels bijna 55 miljoen klanten. Dat is een stijging met 18 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. De winst tijdens het derde kwartaal daalde met 2,3 procent tot 4,2 miljard euro. Het bedrijf zegt zijn omzetverwachting voor het hele jaar te handhaven. Daarbij was eerder gewag gemaakt van een lichte groei.

Meer Nieuws

12:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-10

Verkeersproblematiek wordt prioriteit in Moskou

Sergei Sobyanin, de nieuwe burgemeester van Moskou, maakt van de verkeersproblemen in de Russische hoofdstad een prioriteit. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met de Russische president Dmitry Medvedev. Die had opgemerkt dat de verkeersproblemen niet alleen miljoenen Moskovieten treffen, maar ook de talrijke bezoekers die de Russische hoofdstad bezoeken. Viktor Kiryanov, de topman van de Russische verkeerspolitie, merkt op dat de verkeersproblematiek in Moskou zonder ingrijpen alleen nog maar erger zal worden, aangezien er steeds meer wagens in het verkeer worden gebracht. In januari zouden er in Moskou meer dan één miljoen wagens zijn ingeschreven.

12:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moskou, verkeer |  Facebook |

Toekomst wordt intensiever bekeken dan verleden

Mensen hebben een pessimistische perceptie over de toekomst dan over het verleden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Booth School of Business van de University of Chicago. De onderzoekers merken op dat het individu negatievere en meer intense gevoelens heeft over gebeurtenissen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren dan feiten uit het verleden. Onderzoeksleider Eugene Caruso merkt daarbij op dat naar de toekomst met intensere emoties wordt gekeken, terwijl het verleden meer rationeel wordt benaderd, waarbij een logische verklaring wordt gegeven aan ervaringen die ooit emotioneel zijn geweest.

12:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

Londen wil geen zuivering in sociale huisvesting

Een sociale uitzuivering in Kosovo-stijl zal in de Londense residentiële sector niet worden getolereerd. Dat heeft Boris Johnson, de burgemeester van Londen, gezegd in een reactie op de budget-beperkingen voor de sociale huisvesting bij de Britse regering. De socialistische Londense burgemeester zei met de conservatieve Britse regering te praten om de impact van die maatregel af te zwakken. Johnson noemde het fundamenteel oneerlijk dat rijke huiseigenaars in Londen grote winsten opstrijken, terwijl de werkende bevolking financieel zou worden afgestraft. Johnson zegt dat Londen niet terecht mag komen in de situatie van Parijs, waar alle minder-begoede inwoners naar de voorsteden worden verbannen.

12:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, sociale huisvesting |  Facebook |

Renault-Nissan praat over groter belang in Avtovaz

De combinatie Renault-Nissan voert onderhandelingen om zijn belang in de Russische autoconstructeur Avtovaz op te drijven. Renault-Nissan zou daarbij mogelijk een belang van 25 procent in Avtovaz overnemen van het investeringsfonds Troika Dialog. Er wordt wel opgemerkt dat de gesprekken zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevinden. Het belang van Troika Dialog in Avtovaz zou een waarde hebben van 11,6 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 379 miljoen dollar. Renault kocht twee jaar geleden al een belang van 25 procent in Avtovaz voor een bedrag van 1 miljard dollar. De Russische overheid heeft bij Renault-Nissan al langer aangedrongen om de investering in Avtovaz op te drijven, maar de Frans-Japanse combinatie leek lang niet geneigd te zijn daarop in te gaan.

12:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, avtovaz, renault-nissan, rusland |  Facebook |

Groot-Brittannië start eerste zone voor maritieme planning

Groot-Brittannië heeft een eerste gebied in de Noordzee aangeduid om een project rond maritieme planning op te zetten. Het gebied breidt zich uit van Flamborough Head in East Yorkshire tot Felixstowe in Suffolk en strekt zich tweehonderd kilometer in zee uit. De Marine Management Organisation (MMO) zal de volgende twee jaar een plan voor een brede waaier maritieme activiteiten verder moeten uitwerken. In totaal wil Groot-Brittannië tien gebieden voor maritieme planning opzetten. Daarbij moeten activiteiten zoals windturbine-parken, oliewinning, onderzeese kabelactiviteiten, commerciële scheepvaart, visserij en recreatief gebruik op elkaar worden afgesteld.

Consument vindt kortingen eindejaarsverkopen normaal

Bijna de helft van de Amerikaanse consumenten zegt niet van plan te zijn om tijdens de eindejaarsaankopen de volle prijs te betalen. Dat is de conclusie van een rapport van de E-Tailing Group. Opgemerkt wordt dat bovendien een verrassend groot aantal consumenten aangeeft om al begin december zijn eindejaarsaankopen gedaan te hebben. Dat betekent volgens de onderzoekers dat retailers er goed aan doen om niet tot op het laatste ogenblik te wachten vooraleer hun beste promoties en kortingen aan te bieden. Er wordt aan toegevoegd dat gratis thuisbezorging (92 procent) en gratis terugnames (81 procent) de belangrijkste elementen zijn bij de aankoopbeslissingen.

11:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consumptie, eindejaarsverkoop |  Facebook |

Lloyd Webber verkoopt gedeelte theater-imperium

Componist Andrew Lloyd Webber heeft bekend vier van zijn theaters in het Londense West-End te zullen verkopen. De gaat om de theaters Palace, Her Majesty's, Cambride en New Londen, die worden overgenomen door een consortium rond Michael Grade, de gewezen voorzitter van de Britse commerciële zender ITV. De Really Useful Group van Webber behoudt echter wel het Theatre Royal Drury Lane en het London Palladium. Ook behoudt Really Useful Group een belang van 50 procent in het Adelphi, waar op dit ogenblik Love Never Dies, een sequel van Phantom of the Opera, loopt. Lloyd Webber zegt door gezondheidsproblemen gedwongen te zijn om zijn activiteiten terug te schroeven.

11:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, lloyd webber, theater |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 51 procent tot 5,4 miljard dollar. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de stijgende vraag naar het Windows-besturingssysteem, het Office-pakket en de Xbox-spelcomputer. Bij de lancering van het nieuwe Office-pakket ligt de verkoop 20 procent hoger dan bij de marktintroductie van zijn voorganger. Inmiddels telt Office Web Apps meer dan twintig miljoen gebruikers. Het nieuwe Window-besturingssysteem kende op de consumentenmarkt een groei met minder dan 10 procent, maar op de zakelijke markt werd een stijging met 15 procent opgetekend. Opgemerkt wordt dat vooral in groeimarkten een stijging werd opgetekend. De verkoop van de de Xbox-spelcomputer steeg met 38 procent tot 2,8 miljoen exemplaren.

Koerierdienst United Parcel Service (UPS) heeft beslist om voorlopig geen poststukken uit Jemen meer te vervoeren. Dat heeft het Amerikaanse concern gemeld, nadat een pakket met explosieven was ontdekt in een vrachtvliegtuig van de koerierdienst dat onderweg was van Jemen naar Chicago. Het pakket werd onderschept bij een tussenlanding op de luchthaven van East Midlands in Engeland. Een tweede pakket werd in Dubai onderschept op een vliegtuig van sectorgenoot van FedEx. Dat had eerder al aangekondigd de verbindingen met Jemen voorlopig stil te leggen. Beide pakketten waren geadresseerd aan Joodse instellingen in Chicago. De Amerikaanse autoriteiten sloten niet uit dat er nog meer pakketten onderweg waren naar de Verenigde Staten. Beide maatschappijen hebben aangekondigd hun veiligheidsmaatregelen te zullen bijsturen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de samenwerking met lokale onderaannemers.

Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) verwacht voor eind november een definitief overnamebod te kunnen uitbrengen op het Nederlandse biotechbedrijf Crucell. Het biedingsvoorstel is inmiddels naar de Nederland Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestuurd ter beoordeling van de overnameplannen, die begin oktober werden aangekondigd. Ook de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichthouder, zal zich nog buigen over de voorgenomen overname. Johnson & Johnson stelt dat het nog steeds van plan is de overnameprijs van 1,75 miljard euro in contanten te voldoen. Het Amerikaanse concern bezit al een pakket aandelen Crucell. De twee bedrijven merkten op ook samen een mogelijk verontreinigingsprobleem bij een productiesite van Crucell in Korea te zullen onderzoeken. Ook een aantal fiscale aspecten in de Verenigde Staten en Nederland zouden worden gekeken.

De Franse vakbonden hebben het personeel van luchtvaartmaatschappij Air France opgeroepen om het werk neer te leggen uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. De Franse bonden hadden eerder al opgeroepen tot de zoveelste landelijke manifestatie. Zes vakbonden riepen de Air France-medewerkers op te gaan staken en zo het luchtverkeer te frustreren, om andermaal een signaal af te geven aan de regering. De pensioenhervorming van de Franse president Nicolas Sarkozy is door het Franse parlement definitief goedgekeurd. De president moet de nieuwe wet nog officieel ondertekenen. Dat zou half november gebeuren, na de behandeling van een klacht van de linkse oppositie bij het Franse Constitutioneel Hof. Volgens experts heeft de klacht weinig kans van slagen. De vakbonden zeggen echter dat de Fransen duidelijk hebben getoond tegen de nieuwe wet te zijn en stellen dat regeren tegen de wil van de bevolking niet mogelijk is.

Eurostar, de exploitant van de Kanaaltunnel, mag van een Brits gerechtshof de order voor nieuwe treinen gunnen aan het Duitse concern Siemens. Dat heeft het Britse High Court beslist in een klacht van het Franse Alstom, dat tot dusver de treinen voor de Kanaaltunnel leverde. Eurostar en Siemens kunnen nu een handtekening zetten onder een contract voor de levering van tien treinen ter waarde van 600 miljoen euro. Volgens Alstom was de procedure bij het gunnen van de order niet transparant en zouden de treinen van Siemens niet voldoen aan de veiligheidseisen. Alstom wees er daarbij op dat de openbare aanbesteding moet worden opgeschort zolang de specificaties van de treinen door Eurostar niet beantwoorden aan de reglementering van het treinverkeer onder het Kanaal. De toewijzing aan Siemens werd genomen op basis van een openbare aanbesteding. Het nieuws zorgde voor spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, respectievelijk de thuislanden van Alstom en Siemens.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,77 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 3,83 miljard dollar opgetekend. Toen werd echter een eenmalige boekwinst van ongeveer 400 miljoen dollar opgetekend. Daarnaast bleken wisselkoersen tijdens het derde kwartaal van dit jaar een negatieve impact gehad te hebben van 367 miljoen dollar op de winst. Vorig jaar bedroeg die negatieve impact 170 miljoen dollar. De productie van Chevron steeg met 1 procent naar 2,74 miljoen vaten per dag, maar dat was vooral te danken aan Thailand en Brazilië. In de Verenigde Staten viel de productie terug met 7 procent als gevolg van het stopzetten van activiteiten in de Golf van Mexico. Door de hogere prijzen voor olie en gas steeg de kwartaalomzet van 46,6 miljard dollar naar 49,7 miljard dollar.

Een filiaal van de restaurantketen McDonald's in Brazilië moet een gewezen werknemer 13.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij op twaalf jaar tijd ruim 30 kilogram zwaarder is gewonnen. De betrokkene voerde aan dat hij als manager verplicht was omwille van kwaliteitscontrole verplicht was om dagelijks producten te proeven. Ook tijdens de pauze stonden alleen hamburgers en frieten op het menu. Toen de man in dienst kwam, zou hij ongeveer 75 kilogram hebben gewogen. Twaalf jaar later woog hij 105 kilogram. Dat zou uiteindelijk hebben geleid tot gezondheidsproblemen. McDonald's heeft de aantijgingen ontkend en benadrukte een uitgebalanceerd menu aan te bieden. In eerste aanleg was McDonald's veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 21.000 euro. In beroep werd dat bedrag tot 13.000 euro teruggebracht. De oud-werknemer onderzoekt nog of hij opnieuw in beroep gaat.

De protesten in Frankrijk tegen het verhogen van de pensioenleeftijd lopen op hun einde. In de twaalf olieraffinaderijen in Frankrijk werd beslist om het werk te hervaten. Dat hebben de Franse vakbonden gemeld. Twee weken geleden begonnen de werknemers van de raffinaderijen met de acties. De blokkades hadden verregaande gevolgen. Een groot deel van de Franse benzinestations kon dagenlang niet meer bevoorraad worden. Op veel raffinaderijen werd het werk eerder al hervat. De olieraffinaderij in Donges, in het noordwesten van Frankrijk, was de laatste waar de werknemers besloten weer aan het werk te gaan. Tijdens de acties werden een aantal blokkades van de olieraffinaderijen door de Franse politie gebroken. De Franse president Sarkozy bediende zich daarbij van een wet die het mogelijk maakt om in geval van publieke nood stakingen in strategische sectoren te beëindigen.

Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,17 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroegen de inkomsten 1,19 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat zijn portefeuille blijkt geeft over de nodige veerkracht te beschikken en voert aan dat de ontwikkeling van zijn verdere projecten op koers ligt. De bruto-huurinkomsten van Unibail-Rodamco bij de winkelcentra kwamen uit op 792,9 miljoen euro, tegenover 788,4 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De afstoting van niet-strategische onderdelen, vooral in Nederland en Frankrijk, werd volgens het concern slecht gedeeltelijk gecompenseerd door de positieve impact van de Simon Ivanhoe-overname. De acquisitie van de Simon Ivanhoe van 715 miljoen euro werd begin juli afgerond. In het segment kantoren daalden de inkomsten van bijna 174 miljoen euro tot ruim 163 miljoen euro.

Het Amerikaanse farmaconcern Merck heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 342 miljoen dollar. Dat is een daling met 89 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral het gevolg van herstructureringskosten, fusiegerelateerde onkosten en een juridische voorziening van 950 miljoen dollar in verband met de pijnstiller Vioxx, die van de markt moest worden gehaald. De omzet steeg met 84 procent tot 11,1 miljard dollar. De omzetstijging is het gevolg van de overname van Schering-Plough in november vorig jaar. Het concern verwacht dit jaar een omzet van 45,4 miljard dollar tot 46,1 miljard te zullen realiseren. Merck stelde nog om op schema te liggen om zijn synergiedoelstelling van 3,5 miljard dollar besparingen per jaar te realiseren. Vioxx werd zes jaar geleden van de markt gehaald omdat het artritis-middel gelinkt werd aan hartproblemen. Daarover wordt met het Amerikaanse gerecht nog steeds onderhandeld.

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 384,3 miljoen dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst van 6,1 miljard yen opgetekend. De winstgroei is volgens Panasonic te wijten aan de stijgende vraag, ondanks de sterke yen en de sterkere concurrentie. Ook de lagere kosten van materialen en andere uitgaven zorgden ervoor dat de impact van die factoren konden worden opgevangen. De omzet steeg met 27 procent tot 2,21 triljoen yen. Het Japanse bedrijf merkt op dat de wereldwijde economie tijdens het voorbije kwartaal verder stelstelmatig een herstel heeft vertoond, in belangrijke mate te wijten aan economische stimulus-programma's. Panasonic voegt er aan toe dat de ontwikkelde landen nog altijd met een onzekerheid worden geconfronteerd.

De wereldberoemde, zilverkleurige Aston Martin DB5 van het filmpersonage James Bond is op een veiling in Londen een bedrag verkocht voor een bedrag van 2,6 miljoen pond. De verkoopprijs lag bijna 1 miljoen pond lager dan was gehoopt. De koper is de Amerikaanse oldtimerverzamelaar Harry Yeaggy, die een particulier museum in Ohio uitbaat. De Aston Martin figureerde in de films Goldfinger (1964) en Thunderball (1965), met Sean Connery als James Bond. Het voertuig is uitgerust met de nodige Bond-gadgets, waaronder draaiende nummerplaten en nepmachinegeweren die van achter de koplampen tevoorschijn komen. Het is één van de twee Aston Martins die tijdens de opnamen van Goldfinger en Thunderball werden gebruikt. Het pronkstuk was op de veiling ingebracht door de Amerikaanse radiopresentator Jerry Lee. Die had de auto in 1969 voor een bedrag van 12.000 dollar gekocht.

Het Japanse elektronicabedrijf Sony heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljard yen, ondanks de remmende werking van de sterke Japanse munt. Het resultaat werd ook positief beïnvloed door kostenreducties. De winst komt overeen met een bedrag van 370 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 26 miljard yen. De omzet steeg met 4,3 procent tot 1,73 miljard yen. Sony stelt tijdens het voorbije kwartaal geprofiteerd te kunnen hebben van de sterke verkopen van de Vaio-computer en de spelconsole Playstation, die aan populariteit heeft gewonnen door de aansturing van de spellen op basis van de beweging van de spelers. Sony zegt dit jaar een nettowinst van 70 miljard yen te verwachten. Eerder was er gewag gemaakt van een nettowinst van 60 miljard yen.

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 229 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 111 miljoen pond. De omzet steeg met 18 procent tot 2,51 miljard pond. De laatste kwartaalwinst van British Airways dateert van twee jaar geleden. British Airways merkt op dat de heropleving bij de zakenreizen de maatschappij heeft toegelaten om de tarieven te verhogen. British Airways had door de economische crisis zijn capaciteit teruggeschroefd. Willie Walsh, chief executive van British Airways, mzekt op dat de capaciteits-controle een belangrijke factor zal blijven voor het zakenmodel van de luchtvaartmaatschappijen. Hij merkt daarbij op dat de sector een duidelijk grotere discipline aan de dag legt op het gebied van capaciteit.

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung Electronics heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,46 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,9 miljard euro. Samsung heeft daarmee de grootste kwartaalwinst uit zijn geschiedenis gerealiseerd. Het bedrijf merkt op dat dat dalende televisieverkopen konden worden gecompenseerd door grote winsten bij de semiconductoren en mobiele telefoons. De omzet steeg van 4,22 biljoen won naar 4,86 biljoen won. In de halfgeleiderdivisie werd een omzetstijging met 43 procent tot 10,66 biljoen won opgetekend. De telecom-divisie liet een groei met 16 procent tot 11,12 biljoen ton noteren. Bij de mobiele divisie tenslotte werd een toename met 15 procent tot 10,38 biljoen won opgetekend. De televisie-afdeling tenslotte meldde een omzetgroei met 4 procent tot 8,1 biljoen won.

Meer Nieuws

11:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-10

Rusland belooft harde aanpak dopingproblematiek

Rusland zal doping in de sport zwaar aanpakken in de aanloop naar de Olympische winterspelen van Sochi over vier jaar. Dat heeft de Russische vice-premier Alexander Zhukov gezegd. Rusland heeft een kwalijke reputatie voor doping onder zijn skiërs en biathleten en kreeg van de International Ski Federation al een waarschuwing dat orde op zaken moest worden gesteld. Indien het dopinggebruik niet wordt tegengegaan, zouden de Russische atleten volgens de skifederatie het gevaar lopen om uitgesloten te worden van een competitie in eigen land. Eerder dit jaar had ook Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, tegenover de Russische president Dmitry Medvedev zijn bezorgdheid al geuit over de dopingproblematiek.

15:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doping, olympische spelen, rusland, sochi, sport |  Facebook |

Dieetsector verwacht wereldwijde groei van 8 procent

De internationale dieetsector zal de volgende vijf jaar een groei kennen van 8 procent. Dat blijkt uit een rapport van Leatherhead. Dit jaar wordt de waarde van de wereldwijde dieetsector geraamd op een bedrag van 7,3 miljard dollar. Uit het onderzoek blijkt dat de consument dieetproducten wenst die gebruiksvriendelijk zijn en nagenoeg onmiddellijk een effect hebben. De belangrijkste groei wordt verwacht van innovaties bij de bakkerijproducten en granen, van dichtbij gevolgd door de drankensector. Bakkerijproducten en granen vertegenwoordigen op dit ogenblik 33,5 procent van de totale dieetmarkt. De drankensector heeft een aandeel van 28,4 procent van de markt.

15:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dieet, gezondheid, voeding |  Facebook |

Meer Amerikaanse bestedingen in cruises en vliegtuigreizen

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hebben de Amerikaanse consumenten opnieuw meer geld geïnvesteerd in vliegtuigreizen en bootcruises. Dat is de conclusie van een rapport van de financiële dienstverlener American Express. De onderzoekers merken daarbij op dat de bestedingen aan eerste klasse nagenoeg constant zijn gebleven tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar, maar in business class werd een opmerkelijke groei opgetekend van 63 procent. In economy class werd een toename met 16 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat bedrijven ongeveer 23 procent meer uitgeven aan reizen dan tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar.

15:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme, transport, verenigde staten |  Facebook |

Oudere consument houdt vast aan traditionele media

De consument van traditionele media zoals kranten en televisie is gemiddeld ouder dan de gebruiker van online media. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 81 procent van de vijfenvijftigplussers zijn nieuws nog altijd het liefst uit traditionele bronnen haalt. In de leeftijdscategorie tot vierendertig jaar daalt dat echter tot 57 procent. Gemiddeld heeft 67 procent van de Amerikaanse bevolking nog altijd voorkeur voor traditionele nieuwsbronnen. In de leeftijdsgroep tot vierendertig jaar geeft anderzijds 50 procent nagenoeg al zijn nieuws bij online bronnen haalt. Bij vijfenvijftigplussers daalt dat tot 33 procent.

15:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, krant, nieuws, televisie |  Facebook |

Lake District blijft mogelijke locatie voor opslag kernafval

Het toeristische West-Cumbria in het noorden van Engeland komt nog altijd in aanmerking als locatie voor de opslag van nucleair afval. Dat is de conclusie van een rapport van de British Geological Survey, die moest uitzoeken welke Engelse regio's een geschikte ondergrond hebben om de opslag van nucleair afval aanvaardbaar te maken. Milieuvereniging Greenpeace heeft ontgoocheld gereageerd op het rapport. De organisatie vindt het onbegrijpelijk op dat het toeristische Lake District daarmee tot een nucleair-afvalgebied zou kunnen worden gedegradeerd. Het Britse ministerie van energie en klimaatverandering merkt echter op dat het onderzoek nog in een vroeg stadium verkeert en West-Cumbria niet noodzakelijk zal worden geselecteerd.

Politieke reclame kiest nog altijd voor televisie

Het internet mag dan wel een revolutie hebben betekend voor de financiering van politieke campagnes, maar voor publiciteitscampagnes doen de politieke mediastrategen nog altijd beroep op de traditionele platformen. Dat zeggen een aantal Amerikaanse mediaspecialisten. Wayne Johnson, media-adviseur voor de Amerikaanse republikeinse partij, merkt daarbij op dat televisie op een korte termijn nog altijd een massapubliek kan bereiken. Diezelfde garantie heeft men volgens hem met het internet niet. Johnson stelt dat er werd uitgekeken naar een ommekeer, maar volgens hem zijn er nog altijd heel geldige redenen om voor televisie-reclame te blijven kiezen.

15:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, reclame, televisie |  Facebook |

Aeroflot wordt sponsor van Amerikaanse basketclub

Het Amerikaanse basketbal-team New Jersey Nets heeft een sponsoring-contract ondertekend met de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Dat heeft Mikhail Prokhorov, eigenaar van de New Jersey Nets, bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat Aeroflot een overeenkomst sluit met een buitenlandse sportorganisatie. Enkele weken voordien had de Amerikaanse basketclub al een samenwerkingsovereenkomst getekend met vodka-producent Stolichnaya. Die wordt sponsor van het Barclays Center in Brooklyn (New York), dat over twee jaar de thuisbasis moet worden voor de New Jersey Nets. De overeenkomst met Aeroflot geldt voor een periode van twee jaar, waarin de club zijn laatste seizoenen afwerkt in het Prudential Center in Newark.

Nieuwsoverzicht

De Japanse gamesproducent Nintendo heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 2 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 17,7 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Nintendo nog een winst van 69,5 miljard yen. De omzet daalde met 34 procent 363,2 miljard yen. De slechte resultaten zijn volgens Nintendo grotendeels te verklaren door de dure yen. Nintendo verkoopt immers 80 procent van zijn producten buiten Japan. De firma verkocht ook aanzienlijk minder DS-spelers. Tijdens de voorbije zes maanden werden er 6,7 miljoen stuks verkocht, terwijl de verkoop vorig jaar op bijna 12 miljoen exemplaren kwam. Ook het aantal verkochte DS-titels nam af. Verder liep de verkoop van de Wii-console de afgelopen zes maanden terug. Wereldwijd wist Nintendo 5 miljoen exemplaren te verkopen, terwijl er vorig jaar nog 5,75 miljoen toestellen konden worden verkocht.

Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 75 miljard dollar naar 90,7 miljard dollar. Shell wijt het herstel van de resultaten aan de verbeterde omstandigheden in de industrie en verbetering van de eigen strategie. Shell snijdt in de kosten en werkt aan een efficiëntere inzet van middelen. De onderneming merkte ook een toename van de productie en een stijging in de verkoop van vloeibaar aardgas. Peter Voser, chief executive van Shell, stelde dat het concern goede vooruitzichten heeft en aan het begin van een nieuwe groei staat. Shell produceerde tijdens het voorbije kwartaal 3 miljoen vaten per dag, tegenover 2,9 miljoen vaten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De stijging is onder meer te danken aan het in gebruik nemen van nieuwe velden in de Golf van Mexico en een hogere productie uit de teerzanden in Canada.

Het Nederlandse uitzendbedrijf Randstad heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 72,3 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 19 procent tot 3,78 miljard euro. Opgemerkt werd dat de vraag naar uitzendkrachten na de economische crisis eerst in de industrie groeide, maar die positieve evolutie spreidde zich nadien ook uit naar andere sectoren, zoals de dienstverlening. Op de Nederlandse thuismarkt werd een status-quo opgetekend. De omzetstijging komt vooral door de groei op buitenlandse markten, zoals Duitsland (40 procent) en de Verenigde Staten (23 procent). In Frankrijk werd een groei met 19 procent opgetekend, gevolgd door België-Luxemburg met 17 procent en Groot-Brittannië (9 procent). Randstad verwacht in de volgende kwartalen een aanhoudend gezonde groei.

Het Amerikaanse concern Visa, de grootste aanbieder van kredietkaarten ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 774 miljoen dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 2,1 miljard dollar. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral grensoverschrijdingen weer een belangrijke groei laten optekenen. Toeristen reizen weer meer naar het buitenland en ook bedrijven sturen hun werknemers weer vaker op dienstreizen. Visa maakte bekend mogelijk 1 miljard dollar te zullen investeren in de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf zegt te wachten op concrete informatie van de Federal Reserve over de nieuwe regelgeving voor de Amerikaanse financiële sector. Visa telde tijdens het voorbije kwartaal 12,1 miljard transacties. Dat is een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De Amerikaanse regering heeft zijn onderzoek naar privacyschending door Google bij zijn programma Street View laten vallen. Dat gebeurde nadat het internetbedrijf had aangekondigd een strikter privacybeleid te zullen voeren. Google heeft volgens de Federal Trade Commission (FTC) verzekerd dat het de persoonlijke informatie die werd verzameld, nooit gebruikt zal worden voor een dienst of product van het merk. De Federal Trade Commission opende in mei van dit jaar een onderzoek nadat Google had toegegeven dat de wagens van het programma Street View, die steden in meer dan dertig landen doorkruisen om beelden te nemen, persoonlijke informatie onderschepten die verstuurd werd aan de hand van onbeveiligde wifi-netwerken. Op die manier kwam Google in het bezit van persoonlijke e-mails en zelfs wachtwoorden.

Het internetbedrijf Google is in de Verenigde Staten de populairste werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van de jobsite CareerBliss.com. Het internetbedrijf gaat daarbij 3M, ABN Amro, DTE Energy en de Amerikaanse luchtmacht vooraf. In de top tien staan verder Qualcomm, de Nationale Garde, de Marines, de Zeemacht en LSI Logic. De onderzoekers merken op dat Google op het vlak van carrièremogelijkheden de eerste plaats moet afstaan aan het Amerikaanse leger. Bradley Brummel, professor psychologie aan de University of Tulsa, merkt op dat het leger het gevoel creëert iets wezenlijk bij te dragen aan de wereld, echte vriendschap met collega's genereert en de mogelijkheid biedt om vaardigheden te ontwikkelen. Het farmaconcern Johnson & Johnson staat op een zestiende plaats. Verder staan General Electric (30), Microsoft (39) en Disney (41).

De Japanse autoconstructeur Nissan heeft wereldwijd 2,14 miljoen wagens teruggeroepen vanwege een probleem met het elektronische relais in het motorcontrolesysteem. In Japan alleen al worden ruim 800.000 exemplaren van diverse modellen teruggeroepen. In Europa gaat het om ruim 350.000 exemplaren. De controlunit zorgt ervoor dat de auto niet start. Het euvel is volgens Nissan niet gevaarlijk, maar is wel vervelend. De betrokken bestuurders worden door hun dealers op de hoogte gebracht. Eventuele herstellingen worden uitgevoerd op kosten van de constructeur. De interventie zou slechts een twintigtal minuten in beslag nemen. Nissan geeft wel aan dat er nog geen incidenten gemeld zijn. Begin maart riep Nissan ook al meer dan 500.000 exemplaren terug. Die actie was toen vooral geconcentreerd in de Verenigde Staten. Vooral Japanse automerken hebben recent auto's moeten terugroepen.

In Duitsland werden tijdens de maand oktober 2,94 miljoen werklozen geteld. Dat is een daling met 86.000 werklozen tegenover de maand september. Dat heeft Ursula von der Leyen, Duits minister van werk, gemeld. De Duitse werkloosheid is daarmee gedaald tot het laagste peil in achttien jaar. De Duitse werkgevers werven steeds meer medewerkers aan nu de Duitse economie de economische recessie achter zich gelaten heeft. Maar de gestage daling van de werkloosheid voedt ook de zorgen over arbeidstekorten in enkele kernsectoren. Duitsland heeft nu een werkloosheidsgraad van 7,5 procent. Volgens experten zal het aantal werklozen volgend jaar korte tijd boven de 3 miljoen noteren, maar het grootste deel van het jaar zou dat cijfer onder die kaap blijven. Onlangs verdubbelde de Duitse regering nog zijn groeiprognoses voor het lopende jaar tot een stijging met 3,4 procent van het bruto binnenlandse product.

De Duitse autobouwer Daimler heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,1 miljard euro. Dat is een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal verkocht de autobouwer tijdens het derde kwartaal 475.100 personenauto's en bedrijfswagens. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteert naar eigen zeggen van het wereldwijde herstel op de automarkten. De nettowinst steeg van 56 miljoen euro naar 1,61 miljard euro. De Duitse autobouwer maakte ook bekend zijn winstverwachting naar boven bij te stellen. Daarbij wordt opgemerkt dat het bedrijfsresultaat van het lopende jaar op ruim 7 miljard euro zal uitkomen. Eerder was gewag gemaakt van 6 miljard euro. Het is de derde keer dit jaar dat Daimler zijn verwachtingen naar boven bijstelt.

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,35 miljard dollar. Dat is een stijging met 55 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan de hogere prijzen op de brandstofmarkt. De omzet steeg van 82,3 miljard dollar naar 95,3 miljard dollar. ER wordt aan toegevoegd dat de winst in de upstream-activiteiten van 4,01 miljard dollar naar 5,47 miljard dollar stegen. Bij de downstream-activiteiten werd een groei van 325 miljoen dollar tot 1,16 miljard dollar genoteerd. Er wordt aan toegevoegd dat de productie tijdens het voorbije kwartaal met meer dan 20 procent werd opgedreven, in belangrijke mate te wijten aan de activiteiten in Qatar en de overname van aardgasproducent XTO Energy. De kapitaalinvesteringen stegen met 35 procent tot 8,8 miljard dollar.

Uitgeverij Thomson-Reuters heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,26 miljard dollar. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 162 miljoen dollar naar 268 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat de markets-divisie, die nieuws en data levert aan klanten uit de bankensector en andere financiële instellingen en ook het persbureau omvat, een groei met 1 procent tot 1,85 miljard dollar liet optekenen. Het is de eerste keer in bijna twee jaar dat de divisie weer een winst kan laten optekenen. De professional-divisie, die informatie verzamelt voor verschillende industriële sectoren, liet een groei met 5 procent tot 1,41 miljard dollar optekenen. Opgemerkt wordt dat het concern zich langzaam herstelde van de economische crisis, die financiële bedrijven en juristenkantoren - de belangrijkste klanten van Thomson-Reuters - verplichtte om op de uitgaven te besparen.

Het herstel van de overslag in de Zeeuwse havens Borsele, Vlissingen en Terneuzen komt veel sneller dan verwacht. Naar verwachting ligt de overslag eind dit jaar weer op het niveau van twee jaar geleden. Dat heeft koepelorganisatie Zeeland Seaports bekend gemaakt. De overslag groeide in de eerste negen maanden met 17 procent naar 24,5 miljoen ton. Twee jaar geleden werd in totaal 33 miljoen ton overgeslagen. Vorig jaar kende de overslag in de Zeeuwse havens door de economische crisis echter een terugval met 13 procent tot ruim 28 miljoen ton. Onder meer werd er een groei opgetekend in de opslag van droge en natte bulk, zoals steenkool, ertsen en olie. De grootste groei werd opgetekend bij het stukgoed. Dat is volgens Zeeland Seaports vooral te danken aan het feit dat er meer personenwagens werden overgeslagen.

De hoeveelheid nog niet ontdekte ruwe olie in de ondergrond van Alaska is tien keer minder groot dan gedacht. Dat heeft United States Geological Servey (USGS), het Amerikaanse geofysische instituut, bekend gemaakt. Na een nieuw onderzoek van de oppervlakte van de Amerikaanse staat, heeft het instituut naar eigen zeggen moeten besluiten dat er in de ondergrond en de wateren van Alaska 896 miljoen vaten olie opgeslagen liggen die nog niet ontdekt zijn. Acht jaar geleden ging men nog uit van 10,6 miljard vaten ruwe olie. De experts schroefden ook hun raming van de gasvoorraden terug. Daar werd de ramingen met 13 procent teruggebracht tot ongeveer 1.500 miljard kubieke meter. In Alaska wordt er het laatste decennium intensief gezocht naar olie. In de staat werd de belangrijkste onshore-ontdekking van ruwe olie van de laatste vijfentwintig jaar in de Verenigde Staten gedaan.

De Amerikaanse website LimeWire, waarmee muziek en andere bestanden gedeeld kunnen worden, is door een Amerikaanse rechter offline gehaald. De website was eerder al veroordeeld voor schending van de auteursrechten. De beslissing komt er na een klacht van verschillende grote muziekuitgevers, waaronder EMI Music Publishing, Universal Music en Warner-Chappel. De maatschappijen merkten op dat LimeWire op grote schaal de wet op het copyright overschreden heeft en hebben een schadevergoeding geëist. Er wordt gezegd dat LimeWire de sector honderden miljoenen dollars inkomsten heeft gekost. LimeWire is één van 's werelds grootste diensten waar gebruikers gratis muziek, films en televisie-programma's kunnen uitwisselen. Volgens de rechter heeft LimeWire bewust inbreuk gemaakt op duizenden beschermde werken. De New Yorkse groep Lime Group, waartoe LimeWire behoort, zegt naar een oplossing en een overeenkomst met de sector te blijven zoeken.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst geboekt van 524 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 31 miljoen euro geboekt. De goede cijfers zijn volgens de luchtvaartmaatschappij te danken aan de maatregelen die werden genomen om de kosten terug te dringen en aan de gevoelige toename van de vraag in het derde kwartaal. Vooral bij het vrachtvervoer en op intercontinentale vluchten wordt gewag gemaakt van een uitstekende groei. De omzet steeg met 25 procent tot 20,2 miljard euro. Dat is ook te danken aan de overname van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines. Het concern heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Voor het hele jaar rekent Lufthansa nu op een bedrijfsresultaat van meer dan 800 miljoen euro.

Meer Nieuws

01:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-10

Onverwacht snel herstel voor Bayer MaterialScience

De divisie MaterialScience van het Duitse chemieconcern heeft zich veel sneller hersteld van de economische crisis dan eerder werd verwacht en zal ook sneller terug stijgen naar zijn vroegere niveau. Dat heeft Marijn Dekkers, chief executive van Bayer, gezegd bij de voorstelling van de kwartaalcijfers van het Duitse concern. Eerder was geraamd dat MaterialScience zijn oude niveau pas over twee jaar opnieuw bereikt zou hebben. Eén jaar geleden was Bayer MaterialScience, dat door de economische crisis zwaar werd getroffen, nog het zorgenkind van het Duitse concern. De heropleving van de divisie was in belangrijke mate te danken aan het herstel in de autosector en de industrie. Bayer MaterialScience heeft een belangrijke vestiging in Antwerpen.

Bayer MaterialSciences, gespecialiseerd in innoverende en duurzame materialen voor een brede waaier industriële sectoren, realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,66 miljard euro. Dat is een stijging met 30,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. "Die groei is grotendeels te danken aan een duidelijk hogere vraag vanuit de industrie," aldus nog Marijn Dekkers. "De divisie slaagde er ook in zijn verkoopprijzen gevoelig op te drijven." Er werd vooral een sterke groei opgetekend in Asia-Pacific, maar een gelijkaardige trend werd ook vastgesteld in de Europese regio, die vorig jaar nog zwaar te lijden had onder de economische crisis.

De totale omzet van het concern steeg tijdens het derde kwartaal met 16,1 procent tot 8,58 miljard euro. De nettowinst steeg met 12 procent tot 280 miljoen euro. In de divisie HealthCare werd een omzetgroei met 8,5 procent opgetekend tot 4,27 miljard euro. De geneesmiddelen-afdeling liet daarbij een groei met 7,2 procent tot 2,73 miljard euro optekenen, waarbij vooral een sterke groei werd opgetekend in de opkomende markten. In Noord-Amerika was er echter de negatieve impact van de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. De divisie CropScience tenslotte liet een omzetgroei met 17,6 procent tot 1,34 miljard euro optekenen. Daar werd gewag gemaakt van een duidelijke verbeterde marktomgeving.

20:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bayer, bayer materialscience |  Facebook |

Kost natuurverlies moet in beleid worden verrekend

De Wereldbank heeft een wereldwijd partnership gelanceerd om landen te helpen de kosten van het natuurverlies in hun budgetten op te vangen. Robert Zoellich, voorzitter van de Wereldbank, merkt daarbij op dat natuurverlies gedeeltelijk te wijten is omdat de regeringen de waarde van het leefmilieu niet in rekening brengen. Hij voegt er aan toe dat het menselijk welzijn nochtans afhangt van ecosystemen en biodiversiteit, maar er moet vastgesteld worden dat die in een alarmerend snel tempo degraderen. Armoede kan volgens Zoellich alleen efficiënt worden bestreden wanneer ook de waarde van de ecosystemen in rekening worden gebracht. Het project start met een pilootfase in India en Colombia. In een volgende fase wordt ook Mexico ingeschakeld.

"Eén van de oorzaken van het natuurverlies, is het onvermogen om de waarde van de ecosystemen en hun dienstbaarheid aan de mensheid correct in te schatten," merkt Zoellich op. "Daarom is het absoluut noodzakelijk dat landen in hun beleid de waarde van die ecosystemen volledig in rekening brengen." Erik Solheim, minister van leefmilieu van Noorwegen, voegt er aan toe dat een dergelijke herwaardering van de natuur het bedrijfsleven zou verplichten om zijn praktijken te veranderen. Solheim merkt daarbij op dat er moet afgestapt worden van een systeem waarbij de baten van de natuur naar de privésector gaan, terwijl de kosten gedragen worden door de maatschappij.

"Partijen die voordelen halen uit het vernietigen van de natuur, moeten ook de volledige kosten van de negatieve impact op de ecosystemen dragen," benadrukt Solheim. Het nieuwe project gaat uit van de vaststellingen van het project The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Teeb) en moet regeringen helpen om die principes in een beleid om te zetten. Daarbij wordt opgemerkt dat de degradatie van de natuur de wereldwijde economie jaarlijks 2 triljoen dollar tot 5 triljoen dollar kost. Er werd echter aan toegevoegd dat het belang van die ecosystemen door de beleidsmakers grotendeels wordt genegeerd omdat de waarde ervan onzichtbaar is.

20:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ecosysteem, natuur, teeb, wereldbank |  Facebook |

Engels voetbal marktleider in shirtsponsoring

De Engelse Premier League is dit seizoen op het gebied van shirtsponsoring Europees marktleider. Dat blijkt uit een onderzoek van het gespecialiseerde adviesbureau Sport+Markt. De clubs uit de Engelse voetbalcompetitie hebben in totaal 128 miljoen euro aan shirtsponsoring binnengehaald. Dat is 45 miljoen euro meer dan vorig seizoen. Over de zes belangrijkste voetbalcompetities van Europa werd een groei met 18 procent opgetekend tot 470,7 miljoen euro. Sport-Markt merkt op dat vijftien Engelse clubs de inkomsten uit shirtreclame hebben kunnen opdrijven. Bovendien komen drie van de vijf clubs met de hoogste inkomsten uit de Engelse Premier League.

De hoogste sponsoring-contracten werden afgesloten door Manchester United (AON) en Liverpool (Standard Chartered), die elk een contract ter waarde van 23,6 miljoen euro konden afsluiten. Duitsland handhaaft zich op de tweede plaats met een bedrag van 118,5 miljoen euro. Op de derde plaats staat Italië met 65,9 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk met 58,8 miljoen euro, Spanje met 57,5 miljoen euro en Nederland met 42 miljoen euro. In het rapport wordt opgemerkt dat zowel Duitsland als Frankrijk een belangrijke groei lieten optekenen. Frankrijk kon daarbij profiteren van de liberalisering van de gokmarkt om Spanje naar de vijfde plaats te verdringen. De onderzoekers verwachten dat Duitsland de volgende markt zal worden die zal profiteren van de veranderde gokwetgeving.

In Nederland werd een status-quo opgetekend tegenover het jaar voordien. Italië was het enige land waar de inkomsten uit de shirtsponsoring zijn gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat Lazio Roma en Fiorentina er voorlopig niet in geslaagd zijn een shirtsponsor aan te trekken. Vorig jaar was Duitsland met een bedrag van 108,6 miljoen euro marktleider op het gebied van shirtsponsoring. Engeland volgde toen op de tweede plaats met 83,5 miljoen euro. Een analyse van de sponsoring geeft volgens het adviesbureau aan dat de financiële bedrijven de economische crisis blijkbaar hebben kunnen afschudden. Ook de gokindustrie wordt een bijzonder pijler voor de sponsoring-inkomsten.

20:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: premier league, sponsoring, voetbal |  Facebook |

Spaanse sociale media hebben penetratie van 90 procent

Spaanse internetgebruikers zijn bijzonder actief op sociale media en netwerksites. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat sociale media en netwerksites inmiddels een penetratie van 90,1 procent hebben bereikt bij de Spaanse internetbevolking. Jaine Agullo, general manager van ComScore Iberia, merkt op dat de sociale media een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot het stijgend internetgebruik in Spanje. Agullo voegt er aan toe dat websites zoals Tuenti en Facebook steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven van de Spaanse internetgebruikers. Er wordt aan toegevoegd dat dit extra mogelijkheden biedt voor marketeers en adverteerders.

Spanje telt op dit ogenblik 23,5 miljoen internetgebruikers. Online portals zijn daarbij de populairste website-categorie. Die bereiken 99 procent van de Spaanse internetgebruikers. Op de tweede plaats staan zoekmachines, gevolgd door sociale media. Facebook, de grootste vertegenwoordiger van de sociale media, bereikt in Spanje 49 procent van de internetgebruikers. De website telde tijdens de maand september in Spanje 14,2 miljoen unieke gebruikers. Absoluut marktleider op het Spaanse internet is Microsoft, dat tijdens de maand september 20,9 miljoen unieke bezoekers telde. Op de tweede plaats volgt Google - met inbegrip van YouTube - met 19,6 miljoen bezoekers.

De top vijf wordt helemaal ingenomen door internationale internetmerken. Yahoo staat op een vierde plaats, gevolgd door Wikimedia. Op de zesde plaats staat echter de Spaanse uitgeverij Grupo Prisa, het moederbedrijf van onder meer de leidinggevende Spaanse krant El Pais. Tijdens de maand september noteerde Grupo Prisa bijna 8,8 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 13 procent tegenover de maand september van vorig jaar. Daarna volgt Schibsted - de koepel boven Anuntis, Infojobs en 20minutos - met 8,7 miljoen gebruikers. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover september vorig jaar. De top tien wordt rond gemaakt door RCS Media, Terra Telefonica en Tuenti.

20:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, sociale media, spanje |  Facebook |

Gezondheidsproblemen bij Chinese toeleverancier Apple

Chinese arbeiders die laptops en iPhones van de Amerikaanse fabrikant Apple moesten assembleren, zouden vergiftigd zijn met het industriële chemisch product n-hexane. Dat heeft een journalist van de Australian Broadcasting Corporation, gezegd. Een aantal patiënten stelt dat de fabriek op de hoogte moet zijn geweest van het gevaar dat de arbeiders loepen, maar niet naar een alternatief heeft gegrepen omdat de productie daardoor zou zijn teruggevallen. Een aantal patiënten die het chemische product hadden ingeademd, klaagden over gevoelloze handen en moeilijkheden bij het stappen en lopen. De Australische televisiemaker stelt dat de betrokken patiënten meer dan zes maanden in het ziekenhuis hebben verbleven.

De slachtoffers vertelden dat ze aan n-hexane waren blootgesteld tijdens het lijmen en het polijsten van de logos op laptops en iPhones van Apple. "Dat moest gebeuren in een kleine, slecht geventileerde fabriek," voegt de Australische televisiemaker daar aan toe. "Tenminste één vrouw heeft getuigd dat het om authentieke Apple-toestellen ging en er geen sprake was van namaak-productie." De patiënten werden verzorgd in het Number Five People's Hospital in de Chinese stad Suzhou, ten noordwesten van Shanghai. Een woordvoerder van Apple in Hongkong benadrukte tegenover het persbureau dat het bedrijf dergelijke aantijgingen bijzonder ernstig neemt en van alle toeleveranciers eist een strikte gedragscode te volgen.

"In mei van dit jaar riep de actiegroep Students and Scholars Against Corporate Misbehavior uit Hongkong de consumenten op om de iPhone van Apple te boycotten," merkt Bloomberg op. "Daarbij werd aangevoerd dat Apple onvoldoende inspanningen deed om de veiligheid van werknemers te garanderen. De acties volgden op een zelfmoordgolf bij Foxconn Technology Group en een melding van Wintek dat er medische bijstand was voorzien voor medewerkers die in zijn fabriek in Suzhou ziek waren geworden door de blootstelling aan chemische producten. Foxconn en Wintek zijn beide toeleveranciers van Apple. Wintek zegt inmiddels geen gebruik meer te maken van n-hexane, dat volgens het Amerikaanse ministerie van arbeid uiteenlopende effecten kan hebben op de gezondheid.

20:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: apple, gezondheid, n-hexane |  Facebook |

Sony gaat samenwerking met Fifa herbekijken

Elektronica-producent Sony gaat zijn samenwerking met de internationale voetbalfederatie opnieuw bekijken. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd naar aanleiding van de omkoopschandalen die aan het licht zijn gekomen bij de Federation Internationale de Football Association (Fifa) naar aanleiding van de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal over acht en twaalf jaar. De samenwerking tussen Sony en de internationale voetbalfederatie loopt af na het wereldkampioenschap in Brazilië over vier jaar. Het concern zegt nog altijd te overwegen of die samenwerking ook in de toekomst nog verder zal worden gezet.

Toby Shaw, Europees hoofd voetbalsponsoring bij Sony, zegt niet gelukkig te zijn met de corruptie-berichten. Hij verwees daarbij naar aantijgingen dat leden van de internationale voetbalfederatie zich zouden laten omkopen hebben om het wereldkampioenschap toe te wijzen aan bepaalde landen. "Shaw voegde er aan toe dat de sponsors zich liever associëren met het wereldkampioenschap dan met de internationale voetbalfederatie zelf," merkt het persbureau Bloomberg op. Sony is één van de zes officiële partners van de internationale voetbalfederatie, maar Shaw merkt op dat het concern nog overweegt of die samenwerking zal worden verder gezet. Hij voegt er aan toe dat Sony nog altijd bezig is met de evaluatie van het voorbije wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Het wereldkampioenschap voetbal is het meest bekeken evenement van de wereld en heeft volgens een aantal studies voor het gastland een waarde van 5 miljard dollar. Voor het wereldkampioenschap over acht jaar zijn Engeland, Rusland, Nederland-België en Spanje-Portugal kandidaat. De kandidaten voor het daaropvolgende tornooi zijn de Verenigde Staten, Qatar, Japan, Zuid-Korea en Australië. De commerciële rechten voor het voorbije wereldkampioenschap in Zuid-Afrika liepen op tot 3,4 miljard dollar. Dat is 30 procent meer dan tijdens de vorige editie in Duitsland. Inmiddels heeft de internationale voetbalfederatie zes afgevaardigden geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.

20:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fifa, sony, sponsoring, voetbal |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende