06-12-10

Alrosa tweede jaar op rij grootste diamantproducent

De Russische diamantproducent Alrosa blijft wellicht ook dit jaar wereldwijd marktleider. Daardoor zou het Zuid-Afrikaanse De Beers voor de tweede keer op rij naar de tweede plaats worden verwezen. Die eerste plaats heeft Alrosa grotendeels te danken aan een belangrijke ondersteuning van de Russische overheid gedurende de financiële crisis. Geschat wordt dat Alrosa dit jaar 33,76 miljoen karaat zal produceren, tegenover 31 miljoen karaat voor De Beers. Volgens waarnemers zou De Beers volgend jaar echter opnieuw het wereldwijde marktleiderschap kunnen opeisen. Alrosa zou volgend jaar zijn productie met 2 procent opdrijven tot 34,44 miljoen karaat. De Beers heeft echter plannen bekend gemaakt om volgend jaar zijn productie tot 40 miljoen karaat te verhogen.

"Alrosa heeft tijdens de economische crisis, toen de vraag naar diamanten een gevoelige terugval kende, zijn productie niet hoeven terug te schroeven," merkt het persbureau Reuters op. "Alsora is immers de belangrijkste belastingbetaler van de Russische regio Sakha, waar het concern zijn diamanten produceert. De Russische overheid kocht vorig jaar voor 1 miljard diamanten op van Alrosa, om ervoor te zorgen dat het bedrijf operationeel kon blijven en werk kon blijven bieden aan zijn personeelsleden." Alrosa verwacht volgend jaar een omzet te kunnen realiseren van 3,53 miljard dollar. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dit jaar.

Volgens een aantal bronnen zou Alrosa ook een gedeeltelijke beursgang overwegen. Daarbij wordt opgemerkt dat het Russische concern bedreigd wordt door financiële en technische problemen. Daardoor zou volgens hen de Russische productie zelfs zou kunnen worden stilvallen, tenzij er miljarden dollars kunnen worden opgehaald met een gedeeltelijke privatisering. Er wordt aan toegevoegd dat mogelijk volgend jaar al tot een gedeeltelijke privatisering zou kunnen worden overgegaan. Alrosa zou inmiddels een schuld van 3,7 miljard dollar hebben opgebouwd en wordt geconfronteerd met verouderende mijnen uit de Sovjet-periode en een groot sociaal welzijnsprogramma.

18:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alrosa, de beers, diamant |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.