10-12-10

Gunstige vooruitzichten voor Schotse zalmexport

De Schotse zalmexport is de voorbije twintig jaar met meer dan 500 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Scottish Salmon Producers Organisation (SSPO). Er wordt aan toegevoegd dat de sector ook vorig jaar opnieuw honderden nieuwe banen gecreëerd. Bovendien zou de sector ongeveer 500 miljoen pond bijdragen aan de Schotse economie. De organisatie merkt op dat in Groot-Brittannië op dit ogenblik elke dag meer dan één miljoen verse zalmmaaltijden worden geconsumeerd. Scott Landsburgh, voorzitter van de Schotse zalmkwekers, merkt op dat de cijfers een stimulans moeten betekenen voor de sector en de afgelegen landelijke gemeenschappen die afhankelijk zijn van een succesvolle, duurzame en winstgevende zalmindustrie.

"De zalmsector kent een belangrijke groei," merkt Scott Landsburgh op tegenover BBC News. "De zalmindustrie levert op verschillende vlakken een positieve bijdrage tot de economie. De voorbije drie jaar heeft de sector een directe meerwaarde gecreëerd voor de betrokken gemeenschappen. Dat gebeurde onder meer door de toename van het totale loonpakket, waaronder de creatie van 234 banen vorig jaar." Landsburgh voegde er aan toe dat de leden van de organisatie bijzonder optimistisch zijn over de toekomst. Uit een eigen onderzoek bleek dat 90 procent van de leden veel vertrouwen hadden in de toekomst van de sector. Ongeveer 78 procent van de bedrijven verwachtte de volgende vijf jaar extra personeel te zullen aanwerven.

Vorig jaar werden vanuit Schotland meer dan dertien miljoen zalmen geëxporteerd. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werd 65.480 ton zalm verscheept naar vijfenvijftig landen. Het grootste gedeelte van die export ging naar Europa, waarbij Frankrijk, België en Duitsland de belangrijkste afnemers waren. De Schotse zalmen werden ook verkocht in de Verenigde Staten, Canada en het Verre Oosten. Scott Landsburgh benadrukt daarbij dat zalm het belangrijkste exportproduct van de Schotse voedingssector vertegenwoordigt. De buitenlandse markt van Schotse zalm heeft volgens Landsburgh een waarde van 220 miljoen dollar per jaar.

17:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: export, schotland, zalm |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.