16-12-10

Japanse gevangeniswezen worstelt met probleem van vergrijzing

 

Het Japanse gevangeniswezen wordt geconfronteerd met een groot probleem van vergrijzing. Inmiddels tellen de Japanse gevangenissen meer dan tienduizend gevangenen van de boven de zestig jaar. Dat is een verdubbeling op één decennium tijd, terwijl de totale populatie van de Japanse zestigplussers tijdens dezelfde periode slechts met 30 procent is toegenomen. Zestigplussers vertegenwoordigen op dit ogenblik 16 procent van de totale Japanse gevangenisbevolking. Het fenomeen heeft echter een grote impact op de de financiering van het gevangeniswezen, dat door de vergrijzing immers is verplicht steeds grotere voorzieningen te treffen voor de gezondheidszorg.

"De vergrijzing van de bevolking tekent zich scherper af in Japan dan in andere landen," meldt Japan Today. "In de Japanse gevangenissen is het probleem echter nog acuter. Hoewel de Japanse criminaliteitscijfers relatief laag blijven, vormt de piek aan oudere gedetineerden een duidelijk bewijs van de groeiende sociale en economische druk op Japan, dat ooit zo vol zelfvertrouwen zat. De meeste gevangenen werden veroordeeld wegens diefstallen, wat een signaal is van de financiële druk en gebrek aan steun van de familiale omgeving, waarmee vele Japanse ouderen worden geconfronteerd door de aanhoudende economische dalperiode en de uitgeholde sociale samenhang."

In Onomichi Prison in de omgeving van Hiroshima werd een hele vleugel omgebouwd tot een afdeling voor geriatrische gevangenissen. Daarnaast heeft de Japanse regering ook 100 miljoen dollar geïnvesteerd om grotere afdelingen te bouwen in drie andere gevangenissen. "Nog een aantal andere gelijkaardige projecten is gepland," voert Japan Today aan. Er wordt aan toegevoegd dat ongeveer de helft van de oudere gevangenen recidivist is, waaronder een gedeelte bewust misdrijven heeft gepleegd om opnieuw gearresteerd te worden, zodat ze in de gevangenis zouden kunnen profiteren van de zekerheid van onderdak, maaltijd en hygiënische verzorging. Daarnaast zijn er ook de langere straffen die worden uitgesproken en weigering van voorlopige vrijheid voor wie geen familie heeft.

16:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, gevangenis, japan, vergrijzing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.