04-01-11

Oudste soap ter wereld viert zestigste verjaardag

In Groot-Brittannië heeft het radioprogramma The Archers, de langstlopende soap opera ter wereld, tijdens het nieuwjaarsweekend zijn zestigste verjaardag gevierd. Inmiddels zijn er van de soap-opera 16.300 afleveringen uitgezonden. Het programma wordt zes dagen per week in afleveringen van vijftien minuten uitgezonden. De jubileum-uitzending van het BBC-programma werd gekenmerkt door een fataal ongeval van het Nigel Pargetter, één van de oudste personages uit de reeks. Dat werd meteen ook het afscheid van de zestigjarige acteur Graham Seed, die bijna dertig jaar lang het personage van Nigel Pargetter heeft gespeeld.

"Het radioprogramma vertelt de alledaagse belevenissen in het fictieve Engelse dorp Ambridge, met typische activiteiten zoals de geboortes van kalveren, roddels in het postkantoor en andere gebeurtenissen die het leven van een dorp kleuren," merkt het persbureau AFP op. "Het programma heeft ongeveer vijf miljoen luisteraars in Groot-Brittannië en wordt ook uitgezonden op het internet en op een aantal militaire basissen in de wereld. Het programma heeft een aantal opgemerkte gastrollen gehad, zoals de Britse prinses Margaret, de actrices Britt Ekland en Judi Dench, mode-ontwerper Zandra Rhodes en gewezen cricket-speler Mike Gatting."

De jongste jaren heeft de soap-opera een aantal traditionele luisteraars geschokt met verhalen over homoseksualiteit, racistische aanslagen en onwettige kinderen. The Archers werd oorspronkelijk opgestart in het na-oorlogse Groot-Brittannië om landbouw-advies te verstrekken. Op dit ogenblik wonen de meeste luisteraars van het programma echter in de steden. "De soap brengt een contrast met het hectische leven van de moderne wereld," merkt producer Vanessa Whitburn op. "Ambridge biedt de veiligheid van een klein dorp waar iedereen op maximaal vijf minuten van elkaar woont." Vijfenvijftig jaar geleden lieten de programmamakers ook Grace Archer, één van de hoofdpersonages, al sterven op de dag dat concurrent ITV werd gelanceerd.

17:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: radio, soap, the archers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.