13-01-11

Platini wil wereldkampioenschap van Arabische Golf

Er zou moeten overwogen worden om het wereldkampioenschap voetbal over elf jaar over de hele Arabische Golf uit te breiden, in plaats van beperkt te houden tot Qatar. Dat heeft Michel Platini, topman van de Union of European Football Associations (UEFA), gezegd. In december had Sepp Blatter, voorzitter van de Federation International of Football Federations (FIFA) gezegd dat verscheidene landen uit het Midden-Oosten interesse hadden getoond om een aantal wedstrijden van het wereldkampioenschap, dat bij een bieding eerder aan Qatar was toegewezen, te organiseren. Daarover zouden contacten zijn geweest met onder meer Oman, Bahrein en Koeweit. De suggestie zou echter in eerste instantie van Qatar zelf afkomstig zijn geweest.

Michel Platini, die door de klimaatomstandigheden in Qatar de mogelijkheid voor een wintertornooi heeft gesuggereerd, stelde dat het misschien een goed idee zou zijn om het tornooi voor andere landen open te zetten. "Ik hoop dat het evenement tot een Wereldcup van de Golfregio zou kunnen uitgroeien," merkte hij op. "Het zou de Wereldcup van Qatar kunnen blijven, maar gespreid over de hele Golfregio. Daarvoor is wellicht politieke ondersteuning nodig, maar het plan is volgens mij realiseerbaar." Hij gaf toe dat het alternatief weliswaar niet is besproken tijdens het biedingsproces, maar daar zal niemand zich over elf jaar nog iets van herinneren.

"Iedereen heeft belang bij een gelukt wereldtornooi en dan zal niemand zich nog druk maken over wat er vooraf is gebeurd," merkte Platini op. "Toen we het Wereldkampioenschap in Frankrijk organiseerden, hebben we de dingen ook anders aangepakt dan we bij de bieding hadden voorgesteld." Platini maande Engeland ook nog aan te stoppen met te klagen over het feit dat het land bij de bieding voor het wereldkampioenschap over zeven jaar het onderspit heeft moeten delven voor Rusland. Hij verdedigde de keuze van de internationale voetbalfederatie om het wereldkampioenschap naar nieuwe regio's zoals Rusland en het Midden-Oosten te brengen.

De commentaren zijn gesloten.