31-01-11

Europese groeimarkten krijgen opnieuw meer leningen

Westerse banken hebben tijdens het derde kwartaal van vorig jaar 595 miljard dollar leningen uitstaan aan Europese groeimarkten. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Bank for International Settlements. Daarmee is de kredietverstrekking aan het voormalige Oostblok en Turkije voor het eerst opnieuw toegenomen sinds het instorten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Leningen aan Rusland, Polen en Turkije kenden de grootste groei, terwijl de kredietverstrekking aan Kroatië, Hongarije en Oekraïne verder bleef inkrimpen. Bankleningen vormen een belangrijk kanaal voor de kapitaalstromen naar Europese groeimarkten, waar westerse banken zoals UniCredit, Erste Group Bank en Société Générale de financiële sector domineren. Die leningen droogden echter op nadat de banken de geldmarkten na het instorten van Lehman Brothers bijna tweeënhalf jaar geleden bevroren.

Uit cijfers van het Institute of International Finance blijkt dat de totale kapitaalstromen naar Europese groeimarkten het voorbije jaar meer dan verdubbeld zijn tot 173 miljard dollar. Die toename werd volgens de instelling gedragen door een ommekeer in de bankleningen, die 18 miljard dollar in de markten pompten, terwijl daar het jaar voordien nog voor 69 miljard dollar uit teruggetrokken was. Voor dit jaar wordt een stijging met 38 procent in het vooruitzicht gesteld.

De commentaren zijn gesloten.