03-02-11

Nieuw fraudeschandaal in Japanse sumoworstelen

Het Japanse sumoworstelen is opnieuw getroffen door een groot fraudeschandaal. Dertien topworstelaars zouden zijn betrokken bij het regelen van wedstrijden. Vorig jaar werden al een aantal worstelaars betrapt op illegale gokpraktijken. Dat was voor Nippon Hoso Kyokai (NHK), de Japanse nationale televisiemaatschappij, aanleiding om te stoppen met de live verslaggeving van de worsteltornooien.

Het sumorworstelen heeft zijn oorsprong in religieuze rites en van de worstelaars wordt een strikte gedragscode verwacht. "Er cirkuleren echter al decennia geruchten over verkochte wedstrijden, maar dat werd altijd ten stelligste ontkend," merkt BBC News op. "De voorzitter van de Japan Sumo Assocation heeft zich nu echter verontschuldigd en bevestigd dat er beschuldigingen zijn geuit rond het verkopen van wedstrijden. Uit mobiele berichten zou gebleken zijn dat bij die praktijken dertien worstelaars zijn betrokken."

Eén van de worstelaars zou in ruil voor honderdduizenden yen gedetailleerd hebben omschreven hoe hij zou aanvallen. De praktijken kwamen aan het licht nadat de Japanse politie in het kader van het gokschandaal, waarbij banden konden worden blootgelegd tussen de worstelaars en de georganiseerde misdaad, vorig jaar mobiele telefoons in beslag had genomen. Dat gokschandaal zorgde ervoor dat verscheidene sponsors afhaakten. De sumo-federatie heeft een onafhankelijk onderzoek bevolen. De schuldigen zouden volgens de voorzitter streng worden gestraft.

17:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fraude, japan, sponsoring, sport, sumo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.