05-02-11

Russische priesters onder voorwaarden in de politiek

De Russische orthodoxe kerk geeft zijn priesters de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor politieke verkiezingen. Die toelating wordt echter alleen gegeven in uitzonderlijke omstandigheden en de kandidaten mogen zich daarbij niet aansluiten bij een politieke partij. Dat heeft de raad van bisschoppen bepaald. Volgens de raad kunnen geestelijken een politiek mandaat nastreven wanneer er een nood is om front te vormen tegenover een aantal krachten, zoals schisma-bewegingen en andere religies die electorale macht zoeken om de orthodoxe kerk te bestrijden.

"De Heilige Synode merkte op dat de toelating om deel te nemen aan verkiezingen per individuele aanvraag zal bekijken," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Niet-religieuze medewerkers van de orthodoxe kerk kunnen zonder beperkingen een politiek mandaat nastreven, maar wanneer ze in vaste loondienst zijn van een kerkelijke instelling moet er eerst een toelating worden gevraagd aan een lokale bisschop."

De Russische president Dmitry Medvedev riep de orthodoxe kerk op om de band met de Russische diaspora in het buitenland te versterken. Patriarch Kirill, het hoofd van de Russische orthodoxe kerk, voegde er aan toe dat er ook een dialoog wordt opgebouwd met andere religies om de eenheid van het land te beschermen en etnische conflicten, zoals de rellen in het centrum van Moskou in december vorig jaar, te vermijden. Medvedev merkte ook nog op dat er in het Russische leger 240 vacatures werden opengesteld voor priesters.

18:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: orthodoxe kerk, politiek, rusland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.