16-02-11

Lange wachtrijen voor Ivoriaanse banken

De beslissing van vier financiële groepen om hun operaties in Ivoorkust stop te zetten, heeft de onrust bij de lokale bevolking nog verhoogd. Dat zorgde voor lange rijen voor een aantal resterende banken, nadat de geldautomaten uitgeput waren geraakt en de financiële instellingen de maxima van de geldopnames hadden teruggeschroefd. Het Franse BNP Paribas, het Amerikaanse Citibank en het Nigeriaanse Access Bank waren de eersten om hun activiteiten stop te zetten. Nadien volgde ook Standard Chartered.

Er werd ook bekend gemaakt dat de Bourse Régionale des Valeurs Mobilières (BRVM), de West-Afrikaanse beurs, zijn activiteiten had gestaakt. De beslissingen zijn het gevolg van de politieke onrust in Ivoorkust, nadat zetelend president Laurent Gbagbo zich niet wil neerleggen bij zijn verkiezingsnederlaag in november vorig jaar tegen Alassane Ouattare. De Banque Centrale des États de l'Afrique de l'Ouest (BCEAO) had gedreigd met sancties tegen financiële instellingen die nog zaken deden met Gbagbo.

Gbagbo heeft op zijn beurt al gedreigd met juridische stappen tegen Citibank en BNP Paribas. Ivoorkust, de grootste producent van cacao van de wereld, raakt steeds meer geïsoleerd van de internationale gemeenschap. De verkiezingen in Ivoorkust hadden de eenheid in het land moeten herstellen nadat de burgeroorlog van zeven jaar geleden de stabiliteit en economische groei had verstoord. Alassane Ouattare wordt door de Verenigde Naties als overwinnaar van de verkiezingen erkend.

10:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bank, ivoorkust |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.