04-03-11

IJsland wil duurzame energie exporteren naar Europa

IJsland bestudeert een plan om duurzame energie op te wekken uit zijn natuurlijke rijkdommen. De IJslandse export zou volgens ramingen ongeveer vijf miljoen Europese huishoudens van duurzamùe energie kunnen voorzien. Valdimar Armann, econoom bij de IJslandse vermogensbeheerder Gamma, schat dat de export van duurzame energie potentieel een waarde zouden kunnen hebben van één vijfde van de IJslandse economie, die 12 miljard dollar per jaar bedraagt.

"IJslanders leven met aardbevingen en vulkanen," merkt Armann op tegenover het persbureau Bloomberg. "Maar IJsland heeft nu het voordeel dat er aan die krachten geld kan verdiend worden." Het duurzame energiepotentieel van IJsland wordt geraamd op 18 terawattuur, afkomstig van geothermische bronnen en waterkrachtcentrales. Een gedeelte daarvan zou met een kabel van 1.170 kilometer naar Schotland kunnen worden overgeheveld worden.

Katrin Juliusdottir, IJslands minister van industrie, benadrukte dat het project de steun heeft van de IJslandse regering. Wel wordt verwacht dat IJsland de steun nodig zal hebben van buitenlandse investeerders. IJsland heeft zelf niet genoeg vermogen beschikbaar om de noodzakelijke investeringen te doen. Het project zou 2.1 miljard dollar kosten. President Ragnar Grimsson probeert de IJslandse expertise rond energie uit aardwarmte in het buitenland te promoten. China, India en Rusland zouden al interesse hebben getoond.

16:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duurzaamheid, energie, ijsland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.