06-03-11

Steeds meer draadloze sensoren in bouwsector

De investeringen in draadloze sensoren zijn het voorbije jaar met meer dan 80 procent toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het het bureau ABI Research. Opgemerkt wordt dat draadloze sensoren een grotere controlemogelijkheid bieden en tot een hogere energie-efficiëntie leiden in automatische bouwprocessen. De onderzoekers merken op dat de automatiseringsmarkt als een mature technologie het voorbije jaar slechts een kleine groei liet optekenen, maar bij de inzet van draadloze toepassingen werd wel een opmerkelijke toename opgetekend.

Op dit ogenblik vertegenwoordigen draadloze toepassingen slechts 2 procent van alle automatische controle-systemen in de bouwsector, maar over vijf jaar zal dat opgelopen zijn tot 8 procent. "Verwarming, ventilatie en airconditioning vormen op dit ogenblik de belangrijkste markten voor draadloze controle-toepassingen in de bouwsector," merkt onderzoeksleider Jonathan Collins op. "Maar op termijn zal de technologie ook traditionele systemen in een bredere waaier van toepassingen vervangen, zoals veiligheid, verlichting en toegangscontrole."

De onderzoekers voegen er aan toe dat draadloze controle-systemen niet alleen traditionele toepassingen zullen vervangen, maar ook nieuwe functies zullen vervullen in de bouwomgeving, zoals zaalbezetting of de aanpassing van de verlichting aan het beschikbare niveau van natuurlijke verlichting. Daardoor zal er volgens ABI Research ook een belangrijke budget-verschuiving plaats grijpen, waarbij er meer zal worden geïnvesteerd in software en diensten in plaats van in hardware.

20:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bouw, draadloos |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.