30-03-11

British Airport Authority moet drie luchthavens verkopen

De British Airport Authority (BAA) moet de luchthaven van London-Stansted verkopen en ook Glasgow of Edinburgh van de hand doen. Dat heeft de Britse Competition Commission bekend gemaakt. Twee jaar geleden al werd bekend gemaakt dat de Britse luchthavenuitbater drie van zijn zeven Britse luchthavens diende te verkopen. Sindsdien heeft de luchthavenuitbater alle mogelijke juridische strategieën uitgeprobeerd om die verplichte verkoop te kunnen vermijden. Eerder werd ook al Gatwick Airport verkocht.

De Britse Competition Commission benadrukte dat zijn beslissing volledig verantwoord is en maakte bekend dat de definitieve conclusies tijdens de maand mei of juni zouden worden gepubliceerd. Er werd aan toegevoegd dat de oorspronkelijke beslissing gehandhaafd blijft, ondanks het bericht dat de Britse regering bijkomende landingsbanen op één van de Londense luchthavens heeft uitgesloten. De verkoop van de luchthavens zal volgens de Competition Commission ten goede komen aan de passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

Er werd bepaald dat Stansted eerst moet worden verkocht, aangezien de Londense luchthaven meer passagiers ontvangt dan Glasgow of Edinburgh. De British Airport Authority heeft gezegd de uitspraak van de Competition Commission zorgvuldig zal worden bekeken, vooraleer er beslist zal worden over eventuele verdere stappen. De luchthavenuitbater merkt wel op bij zijn standpunt te blijven dat de situatie fundamenteel veranderd is sinds de eerste uitspraak twee jaar geleden. De British Airport Authority exploiteert ook de luchthavens van Heathrow, Southampton en Aberdeen.

De commentaren zijn gesloten.