06-05-11

Alaska niet langer gevaarlijkste werkplek Verenigde Staten

De Amerikaanse staat Alaska heeft de voorbije twee jaar een opvallende daling gekend in het aantal dodelijke werkongevallen. Dat blijkt uit een rapport van de Alaska Division of Public Health. De daling is volgens het rapport vooral te danken aan de grotere veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Vooral de commerciële visvangst en vliegtuigongevallen vormen in Alaska de belangrijkste oorzaken van dodelijke werkongevallen.

"Het grote aandeel van arbeidsactiviteiten in open lucht en frequente vliegtuigverplaatsingen maken werknemers in Alaska extra gevoelig voor de elementen," aldus het rapport. "Tijdens het eerste decennium van deze eeuw werden er in Alaska gemiddeld 379 fatale werkongevallen geteld. Dat betekent een daling met 43 procent tegenover het laatste decennium van de vorige eeuw. Twee jaar geleden werden in Alaska amper 20 fatale werkongevallen geteld, terwijl twintig jaar voordien nog 82 doden waren gevallen."

De onderzoekers stellen dat de positieve evolutie te danken is aan een verbetering in de veiligheidsopvoeding, technologie en regelgeving in de luchtvaart, visserij en scheepvaart. "De arbeidsrisico's in Alaska hebben een totaal andere aard dan in de rest van de Verenigde Staten," wordt er opgemerkt. "Aan de weersomstandigheden kan er niets worden veranderd, maar wel kunnen de werknemers beter uitgerust worden om veilig om te gaan met die risico's."

Alaska was lange tijd de Amerikaanse staat met het hoogste percentage aan fatale werkongevallen. Tijdens de jaren tachtig en negentig werden er 22 doden per 100.000 werknemers geteld. Dat is inmiddels echter gedaald tot 3,3 doden, waardoor Alaska niet langer tot de vijf meest gevaarlijke staten behoort. Ongeveer 7,5 procent van de overlijdens was te wijten aan geweld op het werk. Eén werknemer werd op een olieveld tijdens seismische tests door een beer aangevallen en gedood.

15:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alaska, human resources, werkongeval |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.