17-05-11

Wereldkampioenschap voetbal brengt weinig economisch voordeel voor Qatar

Qatar zal waarschijnlijk weinig economisch voordeel halen uit de organisatie van het wereldkampioenschap over elf jaar. Dat heeft Farouk Soussa, hoofdeconoom bij Citigroup voor het Midden-Oosten, gezegd. Soussa wees er onder meer op dat de hotelkamers in Qatar wellicht voor een lange periode leeg zullen staan en alleen gebruikt zullen worden tijdens het evenement. Wanneer gekeken wordt naar de balans tussen kosten en baten, dreigt het evenement volgens Soussa voor Qatar netto geen voordeel op te leveren.

"Farouk Soussa benadrukte dat Qatar tegen de start van het evenement ongeveer 90.000 hotelkamers ter beschikking zal moeten stellen," aldus het magazine Arabian Business. "Dat is tien keer meer dan het huidige aanbod." Soussa voegt er aan toe dat de huidige hotelcapaciteit van Qatar slechts voor 60 procent wordt gebruikt. Qatar, met een bevolking van 1,6 miljoen mensen, wordt het kleinste gastland uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal.

Qatar plant ongeveer 88 miljard dollar investeringen in infrastructuur voor het wereldkampioenschap. Onder meer werd beloofd dat er negen nieuwe voetbalstadions zouden worden gebouwd, terwijl drie andere complexen zouden worden gerenoveerd. De stadions zullen worden uitgerust met een koelsysteem op basis van zonnekracht. De stadions zullen na het wereldkampioenschap echter gedeeltelijk worden afgebroken en overgebracht naar groeilanden.

Qatar zegt pas over vijf jaar wellicht de eerste economische voordelen van het wereldkampioenschap te kunnen genereren.

15:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: qatar, voetbal, wereldkampioenschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.