20-05-11

Verdwijnen van flora en fauna wordt overdreven

De huidige ramingen over het verdwijnen van soorten overschat wellicht de impact van het verlies van biotopen op flora en fauna. Dat is de conclusie van wetenschappers aan de University of California en de Sun Yat-sen University in China. Onderzoeksleiders Stephen Hubbell en Fangliang He merken op dat de huidige berekeningsmodellen te simplistisch zijn en geen rekening houden met de complexiteit van de impact die allerlei factoren hebben op de populaties.

"De onderzoekers merken op dat de huidige ramingen het verdwijnen van soorten met 160 procent overschatten," merkt BBC News op. "Er moet volgens hen dan ook een nauwkeuriger onderzoek naar het verdwijnen van biotopen worden verricht, maar ze geven wel toe dat dit fenomeen de belangrijkste bedreiging voor biodiversiteit blijft. Er moet volgens hen echter naar een veel grotere omgeving worden gekeken om het verdwijnen van bepaalde diersoorten in een gebied te bepalen."

Jean Christophe Vie, programmadirecteur bij de International Union for Conservation of Nature (IUCN), merkte in een reactie op dat elke bijdrage tot een correcte berekening van de toekomst van biotopen welkom is, maar waarschuwt voor de interpretaties van de conclusies. "Men moet ervoor oppassen dat deze gegevens niet worden misbruikt door personen die milieumateries weinig ernstig nemen," voerde hij aan. Ook de onderzoekers voeren aan dat de resultaten van het onderzoek niet mogen leiden tot een verflauwende aandacht voor het milieubehoud.

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biotoop, duurzaamheid, milieu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.