02-06-11

Amerika bestempelt cyberaanval als oorlogsdaad

De Verenigde Staten is van plan om cyberaanvallen in de toekomst als een oorlogsdaad te behandelen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie bekend gemaakt. In de toekomst zou een president van de Verenigde Staten daardoor een aanval op Amerikaanse computers kunnen vergelden met economische sancties, een online tegenaanval of een militair optreden. De plannen kregen prioriteit na een recente aanval op het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin.

"Bij een cyberaanval zullen in de toekomst alle mogelijke opties voor een antwoord worden open gelaten," merkte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie op. "De Verenigde Staten beroepen zich op het recht om alle mogelijke middelen - diplomatisch, informeel, militair of economisch - aan te wenden om gepast te reageren op een cyberaanval, in overeenkomst met de internationale wetgeving." Er werd bevestigd dat op korte termijn een nieuwe strategie voor cyberbeveiliging zou worden ontwikkeld.

"Er wordt wel opgemerkt dat een militaire reactie op een cyberaanval de laatste optie zou zijn, wanneer alle andere alternatieven geen succes blijken opgeleverd te hebben," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. Eén van de grote problemen bij dergelijke cyberaanvallen wordt echter het ontmaskeren van de daders, die steeds meer verfijnde technologieën gebruiken om hun identiteit te verbergen. Het Amerikaanse ministerie van defensie schat dat meer dan honderd buitenlandse spionage-organisaties gepoogd hebben om in Amerikaanse netwerken in te breken.

16:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cyberwar |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.