05-06-11

Fragmentatie grootste gevaar voor Europese bosgebieden

Branden, bosbouw en landbouw verdelen de Europese bossen tot geïsoleerde locaties, waardoor de woestijnvorming wordt versneld en de diversiteit van flora en fauna wordt bedreigd. Dat is de conclusie van een rapport van het United Nations Environment Programme. Er wordt aan toegevoegd dat deze geïsoleerde bosgebieden ook gevoeliger zijn voor de klimaatverandering. Bovendien zorgt de fragmentatie er volgens het rapport voor dat het moeilijker wordt om de ondergrond te stabiliseren.

"De fragmentatie van de Europese bosgebieden heeft ook tot gevolg dat er onvoldoende watervoorraden zijn voor steden, bedrijven en gemeenschappen die op dergelijke ecosystemen steunen," merkt het persbureau AFP op. "Hoewel de Europese bosgebieden jaarlijks met ongeveer 800.000 hectaren aangroeien, wordt het potentieel van de regio om de klimaatverandering te bestrijden door de fragmentatie bedreigd."

In het rapport wordt onder gewezen naar de Karpaten, waar privébossen werden gerooid om plaats te maken voor hotels en massatoerisme, waardoor onder meer beren en lynxen bedreigd zijn geraakt. Fragmentatie, gekoppeld aan klimaatverandering, verhoogt volgens de onderzoekers ook het risico op bosbranden. "In het mediterrane gebied gaan door branden elk jaar 0,5 miljoen hectaren bos verkoren," merken de onderzoekers nog op.

Indien er niet wordt ingegrepen, dreigen volgens de onderzoekers tachtig miljoen mensen in de regio volgens het onderzoek tegen het midden van het volgende decennium elk slechts toegang te hebben tot 500 kubieke water per jaar.

15:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bos, europa, fragmentatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.