13-06-11

Geen beroepsverbod voor artsen die assistentie verlenen bij Amerikaanse doodstraf

Artsen die participeren aan de uitvoering van de doodstraf, mogen niet worden geschorst. Dat is de conclusie van een rapport van een aantal Amerikaanse specialisten ethiek. In hun rapport wordt opgemerkt dat individuele artsenorganisaties wel de toegang mogen weigeren aan collega's die assistentie verlenen aan de uitvoering van een doodsvonnis. Onlangs heeft de American Board of Anesthesiology beslist om de licentie in te trekken van anesthesisten die zich daarvoor wel ter beschikking stellen.

In vierendertig Amerikaanse staten wordt de doodstraf uitgevoerd. In drieëndertig staten wordt de aanwezigheid van een arts bij de uitvoering van het doodsvonnis toegelaten of vereist. Alleen Kentucky verbiedt de aanwezigheid van geneesheren bij de executies. "Men gaat er echter meestal van uit dat geneesheren de mogelijkheid hebben om de executie humaner te maken voor veroordeelde en de uitvoering van de doodstraf efficiënter en minder schokkend te maken voor alle betrokkenen," merken de ethici Lawrence Nelson en Brandon Ashby in hun rapport op.

Tegenstanders van het optreden van artsen bij het uitvoeren van een doodvonnis merken op dat beoefenaars van het beroep de opdracht hebben om mensen te helpen en geen schade toe te brengen. "Het intrekken van een licentie van de betrokken artsen creëert een conflict tussen de belangen van de medische organisaties bij het uitbouwen van ethische normen en de verplichting van de staat om de strafwetgeving op een effectieve, menselijke en eerlijke uit te voeren," merken Nelson en Ashby.

19:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doodstraf, gezondheid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.