22-06-11

Vietnam en Verenigde Staten ruimen Agent Orange op

Vietnam en zijn voormalige vijand Verenigde Staten zijn gestart met een gezamenlijk project om de milieuschade van het chemische ontbladeringsmiddel Agent Orange op te ruimen. Het ontbladeringsmiddel werd door Amerikaanse troepen tijdens de oorlog in Vietnam ingezet. De opkuisoperatie concentreert zich in een voormalige Amerikaanse militaire basis in centraal Vietnam, waar het middel tijdens de oorlog, die meer dan drie decennia geleden eindigde, lag opgeslagen. Het is de eerste keer dat Vietnam en de Verenigde Staten samenwerken om de contaminatie te bestrijden.

Amerikaanse vliegtuigen sproeiden tijdens de oorlog van Vietnam miljoenen liters van het chemische product over Zuid-Vietnam. Bedoeling was de Vietnamese jungle te ontbladeren, zodat de Vietcong-guerrilla's zich niet zouden kunnen verborgen houden. Agent Orange omvatte dioxine, dat wordt in verband gebracht met kankers en geboorte-afwijkingen. Het product is een gevoelig twistpunt gebleven tussen beide gewezen vijanden, hoewel de relaties op andere gebieden bijzonder vriendelijk zijn geworden.

Met het project is een bedrag van 32 miljoen dollar gemoeid. Bedoeling is om een gebied van bijna veertig hectaren rond Danang Airport te saneren. Uit een studie van het Canadese milieubedrijf Hatfield Consultants twee jaar geleden bleek dat de dioxine-normen in het gebied driehonderd tot vierhonderd keer hoger lagen dan de internationale maximumgrenzen. Ook op de gewezen Amerikaanse luchtmachtbasissen van Bien Hoa en Phu Cat werden onaanvaardbare niveaus dioxine aangetroffen.

Volgens het Vietnamese Rode Kruis hebben ongeveer drie miljoen Vietnamezen lichamelijke schade opgelopen door de blootstelling aan Agent Orange. Dat cijfer wordt door de Verenigde Staten betwist. Volgens het Amerikaanse standpunt zijn andere factoren de oorzaak van de ziektes van een groot deel van de patiënten.

 

 

De commentaren zijn gesloten.