09-07-11

Ongezond eetgedrag vaak op jonge leeftijd ontwikkeld

Ongezond eetgedrag en extreme dieetgewoontes worden al heel jong ontwikkeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Public Health aan de University of Minnesota. De onderzoekers stellen dat meer dan de helft van de Amerikaanse tienermeisjes en één derde van de Amerikaanse tienerjongens zich schuldig maakten aan ongezonde eetgewoontes, waarbij velen deze slechte gewoontes ook als volwassene zijn blijven behouden.

De onderzoekers merken op dat 8 procent van de tienermeisjes terugvalt op extreme dieetgewoontes - zoals dieetpillen en het gebruik van vochtafdrijvende middelen en laxatieven - of andere pogingen onderneemt om het gewicht onder controle te houden, zoals het aanleren om na maaltijden over te kunnen geven. Wanneer die groep volwassen wordt, stijgt de frequentie van die praktijken volgens de onderzoekers echter tot 20 procent. Bij jongens wordt eenzelfde evolutie opgemerkt van 2 procent naar 7 procent.

"Er wordt weliswaar bijzonder veel aandacht besteed aan het probleem van obesitas, maar er moet aan jongeren ook duidelijk worden gemaakt dat dieet en eetstoornissen contraproductief kunnen uitdraaien als een strategie om aan gewichtscontrole te doen," merkt onderzoeksleider Dianne Neumark-Sztainer op. "Jongeren moeten worden voorgelicht over eetgewoontes en fysieke inspanningen die op lange termijn een positief effect hebben en moeten weggehouden worden van ongezonde praktijken."

12:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dieet, gezondheid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.