07-08-11

Energieverbruik datacenters gevoelig lager dan geraamd

Het energieverbruik door datacenters neemt minder snel toe dan eerder werd vooropgesteld. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers aan de Stanford University in de Verenigde Staten. De oorzaak van die vertraging moet volgens de onderzoekers worden gezocht in de economische crisis en de verbeterde efficiëntie van de dataservers, waardoor minder nieuwe servers moesten worden ingeschakeld dan eerder was geraamd.

"Een rapport van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) had gewaarschuwd dat het energieverbruik door datacenters tijdens de tweede helft van het voorbije decennium een verdubbeling zou kennen," stipt onderzoeksleider Jonathan Koomey aan. "In de Verenigde Staten werd in werkelijkheid slechts een toename met 35 procent opgetekend, terwijl wereldwijd een groei met 56 procent werd geregistreerd."

Koomey wijst er op dat datacenters in de Verenigde Staten slechts 1,7 procent tot 2,2 procent van het totale elektriciteitsverbruik vertegenwoordigen. Wereldwijd zou dat niveau tussen 1,1 procent en 1,5 procent liggen. De wetenschapper voegt er aan toe dat het internetbedrijf Google slechts 1 procent vertegenwoordigt van het totale energieverbruik door Amerikaanse datacenters. "Dat geeft aan dat de servers van Google veel efficiënter zijn dan de normen die door de gemiddelde industrie worden gehanteerd," merkt hij op.

De onderzoeker wijst erop dat cloud computing ervoor gezorgd heeft dat er minder energie wordt verbruik dan met een standaard technologie het geval zou zijn geweest. Door cloud computing moeten immers minder servers worden geïnstalleerd. Ook verbeterde koelmethodes hebben volgens Koomey ongetwijfeld een positieve bijdrage geleverd tot de energiebesparing.

14:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: datacenter, energie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.