13-08-11

Efficiëntste luchthavens hebben laagste tarieven

De Hartsfield-Jackson International Airport in het Amerikaanse stad Atlanta, één van de drukste knooppunten van het internationale luchtvaartverkeer, is financieel de meest efficiënte luchthaven van de wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Sauder School of Business van de University of British Columbia in Canada. De luchthavens van Kopenhagen, Oslo, Hongkong en Sydney zijn lijstaanvoerder in hun respectievelijke regio's.

"Hartsfield-Jackson International genereert 60 procent van zijn totale omzet uit activiteiten buiten de luchtvaart," merken de onderzoekers op. "Bij O'Hare International Airport in Chicago, financieel de slechts presterende luchthaven van de Verenigde Staten, is dat slechts 34 procent." De grootste vooruitgang werd geboekt door Guangzhou Bai Yun in China, dat zijn efficiëntie met 31,9 procent opdreef en daardoor in de regio Asia-Pacific van een negende naar een derde plaats steeg.

"De meest efficiënte luchthavens van de wereld vullen de kerninkomsten aan met alternatieve inkomsten zoals parkeerruimtes, kantoren, retail en vastgoed," merken de onderzoekers op. "De meest efficiënte luchthavens blijken ook de laagste landingsrechten en terminaltarieven aan te rekenen, waardoor de reizigers uiteindelijk een groter bestedingsbudget overhouden." In Europa wordt de eerste plaats gedeeld door de luchthavens van Kopenhagen en Oslo, gevolgd door Athene.

14:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart, luchthaven |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.