08-08-11

New York experimenteert met duurzame mobiele datacenters

De New York State Energy Research and Development Authority (Nyserda) heeft samen met de Clarkson University en de bedrijven Advanced Micro Devices (AMD) en Hewlett-Packard een project opgestart om mobiele datacenters te ontwikkelen die door duurzame energie zouden worden gevoed. Binnenkort wordt in de Hudson Valley in New York een experimenteel project opgestart waarin de haalbaarheid van een aantal toepassingen zal worden uitgetest.

"Het idee van mobiele datacenters bestaat al langer," merkt het webmagazine VentureBeat op. "Het idee bestond erin om een grote container vol te stoppen met servers. Vervolgens kon die container overal ingezet worden waar het datacenter nodig was en er elektriciteit beschikbaar is. Daarna kwam echter de overwegen om boven op de containers generatoren op windenergie te plaatsen, zodat het datacenter zijn eigen elektriciteit zou kunnen opwekken."

"Het is de bedoeling om meer duurzame energiebronnen te zoeken voor de toekomstige behoefte aan datacenters," merkt Steven Kester, directeur overheidsrelaties bij Advanced Micro Devices (AMD). "Het project wil streven naar een gedistribueerd computermodel en een gedistribueerd energiemodel. De uitdaging wordt om datacenters door traditionele bronnen met voldoende energie te voorzien. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de datacenters zich meestal in een stedelijke omgeving bevinden. Windenergie is daarentegen vooral beschikbaar in meer afgelegen gebieden."

Het project wil volgens Kester komen tot een samenbrengen van dynamische energiebronnen en dynamische computerbronnen om de voordelen van windenergie en mobiele datacenters op het gebied van economie, ecologie en prestatie te verbeteren. "Datacenters vereisen steeds meer energie," voert hij aan. "Naarmate de vraag naar datacenters toeneemt, komen de grenzen van de mogelijkheden van het elektriciteitsnet steeds meer in zicht. Energie dreigt dan ook een beperking te zullen vormen voor de computer-industrie. De kosten dreigen onhoudbaar te worden."

16:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: datacenter, energie, duurzaamheid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.