06-10-11

Russische kapitaalvlucht op hoogste niveau in drie jaar

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar is ongeveer 49,3 miljard dollar kapitaal uit Rusland weggevlucht. Dat blijkt uit cijfers van de Russische centrale bank. Tijdens het derde kwartaal bedroeg de kapitaalvlucht 18,7 miljard dollar. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover het kwartaal voordien, toen een niveau van 9,2 miljard dollar werd opgetekend. Verwacht wordt dat kapitaalvlucht dit jaar het hoogste niveau zal optekenen sinds drie jaar, doen de wereldwijde economische crisis zijn hoogtepunt had bereikt.

Sergei Ignatyev, voorzitter van de Russische centrale bank, merkt op dat de kapitaalvlucht de jongste maanden is versneld. "Tijdens de maand september zou er sprake zijn van een bedrag van 13 miljard dollar," aldus het persbureau Bloomberg. "Daarmee vertegenwoordigt die maand 70 procent van de totale kapitaalvlucht van het derde kwartaal." Er wordt aan toegevoegd dat sinds het begin van dit jaar al ongeveer 4 procent van het Russische bruto binnenlandse product door kapitaalvlucht is verdwenen.

Uit de cijfers van de centrale bank blijkt dat er vier jaar geleden het laatste sprake was van een invoer van kapitaal. Toen werd een instroom van 81,7 miljard dollar opgetekend. Het jaar nadien, bij het uitbreken van de economische crisis, verdween er echter 133,7 miljard dollar, de twee daaropvolgende jaren respectievelijk gevolgd door 56,1 miljard dollar en 35,3 miljard dollar. Oorzaken van de kapitaalvlucht zijn volgens insiders de zwakke roebel, de terugval op de aandelenbeurzen en de toenemende moeilijkheden om toegang te vinden tot de Europese kredietmarkten.

16:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapitaalvlucht, rusland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.