16-10-11

Designers voelen zich aangetrokken door ongepolijste omgeving

De ongepolijste atmosfeer van een wijk is een essentiële voorwaarde om designers aan te trekken. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Concordia University en de University of Toronto naar Mile End, een multicultureel district ten noorden van het centrum van Montreal. De Canadese onderzoekers stellen daarbij dat een industriële structuur, nauwe stegen, etnische restaurants en cafés een magneet vormen voor culturele industrieën en designers. Er wordt aan toegevoegd dat lage rentes in die buurt deze sectoren ook verder in de omgeving verankeren.

"Mile End heeft een bijzonder diverse groep inwoners aangetrokken," merkt onderzoeksleider Norma Rantisi, wetenschapper aan het departement geografie en planning van de Concordia University, op. "Door het samenkomen van al die verschillende factoren wordt een levendigheid gecreëerd die creativiteit stimuleert." Dat heeft volgens Rantisi een aantrekkingskracht uitgeoefend op culturele industrieën, zoals animatiestudio's en ontwikkelaars van computergames.

De onderzoekers stellen dat Mile End een gedeelte van zijn aantrekkingskracht heeft kunnen behouden omdat het erfgoed-beleid van het stadsbestuur van Montreal ervoor gezorgd heeft dat een groot gedeelte van de oude gebouwen behouden kon blijven. Bovendien werd tijdens het grootste gedeelte van het laatste kwart van de voorbije eeuw een moratorium ingevoerd op de conversie van industriële gebouwen tot wooncomplexen. Ook kon worden vermeden dat het district het slachtoffer werd van gentrificatie, waarbij de opwaardering gepaard gaat met hogere vastgoedprijzen.

17:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: design, wijk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.