19-10-11

Internationale banken trekken weg uit Dubai

Internationale banken - waaronder Deutsche Bank, Citigroup en Crédit Agricole - bouwen massaal hun aanwezigheid in Dubai af. Het aantal afgesloten contracten kent immers een drastische terugval, terwijl de inkomsten dalen en potentiële klanten vooral oog hebben voor kostenbesparingen. Volgens Raj Madha, bankanalist bij Rasmala Investment Bank, is Dubai er eigenlijk nooit in geslaagd om zijn beloftes als regionaal financieel centrum waar te maken.

"Er gebeurt bijzonder weinig op de kapitaalmarkt en ook in de nabije toekomst lijkt er geen zicht te zijn op belangrijke verbeteringen," aldus Raj Madha tegenover het magazine Arabian Business. "Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat het investeringsbankieren naar andere markten wordt overgeheveld." De verdiensten op transacties in het Midden Oosten vielen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar met 42 procent terug tot 320 miljoen dollar. Tegenover de piekperiode van drie jaar geleden is er sprake van een terugval met 71 procent.

Redenen voor de terugval zijn volgens experts de schuldencrisis in Europa en de Arabische lente, die een belangrijke impact hebben gehad op de activiteiten. Volgens het adviesbureau Arabia Monitor is er bij de internationale banken echter sprake van een overreactie. "Tijdens de piekperiode waren er teveel bankiers in het Midden-Oosten en ook nu trekken ze te snel weg," aldus het adviesbureau. "De regio heeft nog altijd bankiers nodig en door de olie-inkomsten zullen de economieën in het Midden-Oosten en Noord-Afrika sneller herstellen dan algemeen wordt verwacht."

20:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bank, dubai |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.