30-11-11

Volgens China heeft India een minderwaardigheidscomplex

India heeft een minderwaardigheidscomplex tegenover China en is jaloers op de Chinese groei. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gezegd in een reactie op berichten over een overeenkomst tussen India en Vietnam rond olie-exploraties in de Zuid-Chinese zee. Het Chinese persbureau merkt op dat India beeft voor het groeiende prestige van China in Azië. Volgens Xinhua bestempelt India de toenemende regionale invloed van China een strategische beweging. Bedoeling zou zijn om India te omsingelen en isoleren.

De nationalistische columniste Li Hongmei verwijst in haar artikel voor Xinhua onder meer naar de kortstondige grensoorlog tussen beide landen in de jaren zestig. "India heeft het nooit kunnen verwerken daarbij door het Chinese leger te zijn verslagen," aldus Li Hongmei. "Sindsdien heeft India tegenover China altijd een diepgeworteld wantrouwen gekoesterd. Hoewel India leidinggevend wil worden in de regio, kan het land die ambities niet alleen waarmaken. Daarom heeft India de steun nodig van bondgenoten die onenigheid hebben met China."

"Door dat bondgenootschap hoopt India die kleinere landen te kunnen opzetten tegen China en de Chinese groei in de regio tegen te kunnen houden," gaat Li Hongmei verder. India heeft al benadrukt dat de exploratie-overeenkomst met Vietnam een zuiver commerciële doelstelling heeft. China heeft daarover echter een andere opinie. China legt een claim op de hele Zuid-Chinese zee en wil zijn territoriale zeggenschap in het gebied verder uitbreiden, tegen de zin van onder meer Vietnam en de Filipijnen.

16:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, china, vietnam |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.