26-12-11

Voetbal kan arbeidsomstandigheden migranten in Qatar verbeteren

De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) heeft benadrukt te zullen strijden voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor de gastarbeiders die worden ingeschakeld voor de bouw van de voetbalstadions voor het wereldkampioenschap in Qatar over elf jaar. De internationale voetbalorganisatie reageert daarmee op de dreigen van de International Trade Union Confederation (ITUC) om de bouwprojecten te verstoren. De voetbalfederatie geeft toe dat het voetbal als populairste sport van de wereld ook op het gebied van arbeid een belangrijke rol kan vervullen.

"In zijn bod om het wereldkampioenschap te kunnen organiseren, heeft Qatar beloofd om in een periode van tien jaar negen nieuwe voetbalstadions te bouwen en drie andere complexen te moderniseren," aldus het webmagazine Sportbusiness.com. "Daarbij worden echter vragen gesteld over de arbeidsomstandigheden voor de gastarbeiders die daarbij worden ingeschakeld. Volgens de internationale vakbondsorganisatie worden die immigranten met onmenselijke omstandigheden geconfronteerd.

Jerome Valcke, secretaris-generaal van de internationale voetbalfederatie, heeft aan de vakbondsorganisatie beloofd dat kandidaat-organisatoren in de toekomst aan vastgelegde arbeidsvoorwaarden zullen moeten voldoen. Ook de bouw van de installaties voor het wereldkampioenschap over drie jaar in Brazilië werd met een aantal stakingen geconfronteerd. Hij beloofde ook om het probleem samen met de vakbondsorganisatie bij de overheid van Qatar te zullen aankaarten. Problemen zijn een gebrek aan arbeidsrechten en minimumlonen, maar ook gevaarlijke arbeidsomstandigheden.

 

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeid, qatar, voetbal, wereldkampioenschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.