03-01-12

Vergrijzing maakt grotere aandacht voor osteoporose noodzakelijk

In het midden van het volgende decennium zullen de gezondheidskosten van osteoporose in Europa opgelopen zijn tot 38,5 miljard euro per jaar. Bij de start van het huidige decennium bedroegen die kosten 30,7 miljard euro. Dat jaar werden er in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië in totaal 34.000 overlijdens gemeld die het gevolg waren van botbreuken. In de helft van de gevallen ging het om heupfracturen. Er wordt aan toegevoegd dat de aandoening bovendien ongeveer 850.000 jaar aan levenskwaliteit heeft gekost.

"Osteoporose veroorzaakt meer kosten voor de gezondheidszorg dan migraine, beroertes, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson en benaderen de prijs voor reumatoïde artritis," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat in de betrokken landen in het midden van het volgende decennium 3,2 triljoen botbreuken moeten worden verwacht. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover het begin van het huidige decennium.

De onderzoekers merken op dat de voorlichting over osteoporose op dit ogenblik relatief beperkt blijven. "Er is eigenlijk alleen preventief advies over voedingsstoffen zoals calcium en vitamines door de European Food Safety Authority (EFSA)," wordt er aangevoerd. "Het probleem van osteoporose zal door de steeds verder vergrijzende bevolking van Europa de volgende jaren nog veel crucialer worden. Er moeten dan ook inspanningen geleverd worden om met de best mogelijke oplossingen te komen."

18:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: osteoporose, gezondheid, vergrijzing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.