14-01-12

Russische economie verloor vorig jaar 84 miljard dollar aan kapitaalvlucht

Het voorbije jaar heeft een kapitaal van 84,2 miljard dollar Rusland verlaten. Dat is het tweede hoogste cijfer in achttien jaar tijd. Het jaar voordien bedroeg de Russische kapitaal-exodus 33,6 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van de Russische centrale bank. Tijdens de laatste twee maanden van het voorbije jaar werd een kapitaalexodus van 37,4 miljard dollar opgetekend, te wijten aan de massale protesten rond de parlementaire verkiezingen en de financiële crisis in Europa.

 

"Waarnemers stellen dat de politieke evoluties op het einde van het jaar duidelijk een impact hebben gehad op de financiële uittocht, maar er wordt aan toegevoegd dat ook de financiële crisis in Europa een belangrijke rol heeft gespeeld," voert de Russische krant The Moscow Times aan. "Daarbij wordt opgemerkt dat verscheidene Europese banken fondsen uit hun Russische dochters hebben weggehaald." In november had de Russische centrale bank nog gewag gemaakt van een mogelijke kapitaal-exodus van 70 miljard dollar.

 

De hoogste kapitaal-exodus werd vier jaar geleden opgeteken. Midden in een wereldwijde economische crisis werd toen 133,7 miljard dollar weggetrokken uit de Russische economie. "De recente kapitaalbewegingen moeten echter wel in de juiste context worden geplaats," merkt The Moscow Times nog aan. "Sinds de eeuwwisseling is het Russische bruto binnenlandse product immers constant blijven groeien." Rusland maakte zes jaar geleden een einde aan de beperkingen op de kapitaalbewegingen. Eerste minister Vladimir Poetin zegt ook niet van plan te zijn die opnieuw in te voeren.

 

Een verbetering van het investeringsklimaat, met een terugdringen van de corruptie en het versterken van de wetszekerheid, zou een gedeelte van de kapitaalvlucht kunnen afremmen. Er is echter ook een macro-economische impact waarop de Russische overheid geen invloed heeft.

17:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, kapitaalvlucht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.