19-01-12

Amerikaanse economie door eigen bedrijven ondergraven

De Amerikaanse bedrijven hebben zelf de economie van de Verenigde Staten ondergraven. Dat zegt Matthew Summy, voorzitter van de Illinois Science & Technology Coalition. De Amerikaanse bedrijven zijn volgens Summy immers overgestapt op een goedkoper productiemodel, waardoor banen gemakkelijker naar het buitenland werden overgeheveld. Omdat de economie meer gesofistikeerd wordt, kan volgens Summy op termijn echter een gedeelte van die verloren banen worden gerecupereerd.

In het rapport van de Illinois Science & Technology Coalition wordt opgemerkt dat Amerikaanse multinationals de voorbije periode vooral tewerkstelling in onderzoek en ontwikkeling in het buitenland hebben gecreëerd. "Sinds het midden van het voorbije decennium is ongeveer 85 procent van de nieuwe tewerkstelling in onderzoek en ontwikkeling gesitueerd in buitenlandse vestigingen van de Amerikaanse bedrijven," wordt er opgemerkt.

De onderzoekers voeren aan dat er geen enkele indicatie is dat de Verenigde Staten onderzoeksbanen verliezen. "Er kan nog steeds een groei worden opgemerkt, al gaat dat op een bescheidener niveau dan in het buitenland," aldus het rapport. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Verenigde Staten op het einde van de jaren negentig ongeveer 22 procent van de wereldwijde export aan hightech-producten vertegenwoordigden. Op het einde van het voorbije decennium was dat echter gedaald tot 15 procent. Het aandeel van China groeide tijdens diezelfde periode van 6 procent naar 22 procent.

15:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hightech |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.