31-01-12

Nieuwsoverzicht

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft een rechtbank in Barcelona bevestigd. De noodlijdende maatschappij had plots haar activiteiten stilgelegd, waardoor in het weekend zowat 23.000 reizigers strandden op luchthavens. Volgens een bron bij het gerecht zegt Spanair voor meer dan 300 miljoen euro schulden opgebouwd te hebben. De activiteiten werden stilgelegd nadat Qatar Airways overnamegesprekken had stopgezet en de Catalaanse regionale overheid niet langer met geld over de brug wilde komen. Volgens Spanair-topman Ferran Soriano was de maatschappij geen bodemloze put, maar kon ze nog gered worden als er meer tijd was geweest.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 160 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst van 465 miljoen euro gerealiseerd. De omzet steeg met 3 procent tot 6,7 miljard euro. Philips had kort na nieuwjaar al een winstwaarschuwing gegeven vanwege de zwakke Europese markt. Frans van Houten, topman van Philips, benadrukte dat het concern zich bijzonder voorzichtig wenste op te stellen voor het nieuwe jaar, gezien de onzekerheid in Europa en in de wereldwijde economie. Maar met de eerder dit jaar ingezette reorganisatie zijn de doelstellingen voor volgend jaar voor de topman nog altijd haalbaar.

De Franse supermarktketen Carrefour heeft Georges Plassat officieel aangesteld tot nieuwe chief executive. Huidig topman Lars Olofsson heeft volgens Carrefour geen vernieuwing van zijn mandaat gevraagd. De wissel vindt half juni dit jaar plaats. Georges Plassat is 62 jaar. Hij staat momenteel aan het hoofd van de Franse kledingketengroep Vivarte, die hij nieuw leven wist in te blazen. Eerder bouwde hij een carrière op bij Casino. Begin april zal hij aan de slag gaan bij Carrefour. Na een korte overgangstijd als chief operating officer zal hij half juni tijdens de algemene vergadering benoemd worden tot topman. Een verandering aan de top bij Carrefour werd al langer verwacht. Ologsson slaagde er maar niet in de slechte financiële prestaties van het bedrijf te doen keren.

De Nederlandse bank Van Lanschot heeft een reorganisatie aangekondigd. De financiële instelling wil daarmee naar eigen zeggen inspelen op de aanhoudende onzekere economische omstandigheden. Van Lanschot mikt met zijn reorganisatie op structurele kostenbesparingen van 60 miljoen euro per jaar vanaf het midden van het decennium. Tegelijk wil de bank 30 miljoen euro investeren in de kwaliteit van de organisatie, met name in medewerkers en systemen, opdat de dienstverlening aan de klanten verbetert. De maatregelen gaan gepaard met een reductie van het aantal arbeidsplaatsen met 10 procent tot 15 procent. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Bestuursvoorzitter Floris Deckers maakte bekend tegen het einde van het jaar zijn functie te zullen neerleggen.

De aanslepende onderhandelingen over de Griekse schuldherschikking veroorzaken problemen bij de fusie van de twee grote Griekse financiële instellingen Eurobank en Alpha Bank. Die laatste zegt nu dat ze geen tijdslijn kan vastleggen voor de fusie. Eurobank merkte in een aparte mededeling op dat met Alpha wordt onderhandeld om de fusie zo snel mogelijk af te ronden. De bank zegt geen reden te zien voor een vertraging van de deal. In augustus vorig jaar kondigden de banken de fusie aan om samen door de recessie en de schuldencrisis te geraken. Op die manier zou de grootste bank van Griekenland gevormd worden. Het aandeel van Alpha Bank verloor de jongste twaalf maanden 70 procent van zijn waarde. Bij Eurobank is er sprake van een verlies met 81 procent.

De gewezen effectenhandelaar Kweku Adoboli, die ervan wordt beschuldigd de Zwitserse bank UBS 1,7 miljard euro afhandig te hebben gemaakt, heeft voor een rechtbank in Londen zijn onschuld gepleit. Het proces tegen Adoboli zal begin september dit jaar van start gaan en zou tot acht weken kunnen duren. Adoboli werd in september vorig jaar gearresteerd. Het proces kan ook een licht werpen op de gebrekkige controle bij de Zwitserse bank. Het verlies, als gevolg van transacties waarvoor geen toestemming zou zijn gegeven, leidde al tot het vertrek van topman Oswald Grübel. De verdediging heeft aangekondigd binnenkort een verzoek tot voorlopige vrijstelling tegen borgtocht te zullen indienen.

Op de Europese top in Brussel hebben vijfentwintig lidstaten van de Europese Unie. Zoals eerder al was bekend, stapt Groot-Brittannië niet meer in het akkoord, maar ook Tsjechië zal zijn deelname aan een referendum onderwerpen. Het begrotingsverdrag verbindt de ondertekenende landen ertoe een schuldenrem in hun nationale wetgeving in te bouwen. Die stelt dat het tekort op de begroting niet meer dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Knelpunt bij de besprekingen was de vraag of de niet-eurolanden die het verdrag ondertekenen ook mogen deelnemen aan Europese toppen die enkel aan de eurozone gewijd zijn. Over dat punt is een compromis bereikt, maar de concrete inhoud is nog niet duidelijk.

Griekenland moet uit de ketenen van de euro en de eurozone verlaten. Anders blijft het land constant om financiële steun vragen van andere Europese landen. Dat heeft Klaus-Peter Müller, president-commissaris van de Duitse Commerzbank, op een bankenevenement in Frankfurt gezegd. Tenzij Griekenland echte structurele hervormingen doorvoert, zal het land volgens Müller geen twee of drie jaar, maar wel twintig tot veertig jaar hulp blijven vragen. De topman van Commerzbank stelde dat de Grieken een eigen munt nodig hebben die ze kunnen devalueren. Door in de euro te blijven, wordt het land volgens hem geketend aan bezuinigingen en lagere lonen en dat zal volgens Müller niet voldoende blijken om de crisis te overwinnen.

Met het akkoord over het Europese begrotingsverdrag ligt de weg open voor meer solidariteit onder de eurolanden, onder meer via de invoering van gemeenschappelijke Europese obligaties. Dat heeft premier Elio Di Rupo bepleit na afloop van de Europese top. Het begrotingsverdrag verplicht de deelnemende landen om een schuldenrem en een automatisch correctiemechanisme op nationaal niveau te verankeren. Dat stelt dat het structurele tekort op de begroting niet meer dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Budgettaire discipline is volgens Di Rupo nodig voor het voortbestaan van de euro en hij voegde er aan toe dat het verdrag ervoor moet zorgen dat er geen ontsporingen meer volgen.

Bill Gates doneert 750 miljoen dollar aan een fonds voor de bestrijding van de drie dodelijkste ziektes op aarde. Deze gift komt nog bovenop de 650 miljoen dollar die Gates de afgelopen 10 jaar al aan het fonds doneerde. De oprichter van Microsoft hoopt dat zijn donatie een aanmoediging is voor andere donoren om ook te geven. Gates geeft toe dat de wereld economisch zware tijden doormaakt, maar dat is volgens hem geen excuus om geen hulp meer te bieden aan de allerarmsten op deze wereld. Het geld komt uit Bill & Melinda Gates Foundation, die de zakenman samen met zijn vrouw bijna twintig jaar geleden heeft opgericht. Door sterk teruggelopen inkomsten kon het fonds vorig jaar 1 miljard dollar minder besteden aan de bestrijding van de ziektes.

De Spaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal voordien. Dat is gebleken uit voorlopige cijfers van het Spaanse nationale bureau voor de statistiekbureau. Over het hele jaar kende Spanje een groei met 0,7 procent. Het is de eerste keer sinds het laatste kwartaal van 2009 dat de Spaanse economie erop achteruit gaat. De economische inkrimping is vooral te wijten aan de dalende binnenlandse vraag. De cijfers bevestigen wat de Spaanse centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al zagen. Zij verwachten dat Spanje dit jaar in een recessie zal tuimelen. Vorige week bleek al dat de Spaanse werkloosheid piekt op bijna 23 procent en voor het eerst boven 5 miljoen werklozen uitkomt.

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair heeft de winstverwachting voor het huidige boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld. Hogere ticketprijzen moeten de gestegen brandstofkosten en lagere vliegcapaciteit goedmaken. Ook het aan de grond houden van tachtig toestellen tijdens het laagseizoen in de winter moet de kosten drukken. Ryanair verwacht dat de winst dit jaar uitkomt op 480 miljoen euro. Dat is 9 procent meer dan bij een vorige prognose. De maatschappij realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 844 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Topman Michael O'Leary waarschuwde dat een hogere brandstofrekening van 35 miljoen euro het komende jaar een aanzienlijke uitdaging vormt.

Italië heeft een bedrag van 7,5 miljard euro opgehaald met de veiling van langlopende staatsleningen aan gunstiger rentes dan bij gelijkaardige eerdere veilingen. De Italiaanse staat had bij deze uitgifte maar op een totale opbrengst van 5,5 miljard euro tot 8 miljard euro gerekend. De Italiaanse schatkist betaalt op de obligaties op tien jaar een rente van 6,08 procent, tegenover bijna 6,98 procent eind december. Op het papier op vijf jaar wordt een gemiddeld rendement betaald van 5,39 procent, tegenover 6,47 procent vorige maand. De succesvolle uitgifte kon de actuele Italiaanse tienjaarrente op de obligatiemarkten echter niet doen dalen. De rente steeg met 24 basispunten tot 6,097 procent, nadat voor het eerst sinds begin december nog kortstondig onder de grens van 6 procent was gezakt.

Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 844,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Er werden vorig jaar 2,26 miljoen personenwagens per trein vervoerd door de Kanaaltunnel. Dat betekent een stijging met 6 procent. Het aantal vervoerde vrachtwagens steeg met 16 procent tot 1,26 miljoen eenheden. Het aantal vervoerde bussen daalde met 1 procent tot 56.095 eenheden. Eurotunnel geeft aan dat de moeilijkheden bij ferrymaatschappij Sea France tijdens het vierde kwartaal voor een stevige stijging van het aantal per trein vervoerde wagens en vrachtwagens zorgde. In de bijna achttien jaar Kanaaltunnel werden 284 miljoen reizigers en 57 miljoen voertuigen doorheen de tunnel vervoerd.

De Finse producent van roestvrijstaal Outokumpu koopt voor 2,7 miljard euro de roestvrijstaaldivisie Inoxum van het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Duitse krant Die Welt gezegd. Volgens de krant wordt Inoxum in Outokumpu geïntegreerd, waarbij een nieuwe wereldmarktleider voor de productie van roestvrijstaal met een jaaromzet van ruim 10 miljard euro ontstaat. ThyssenKrupp zou een minderheidsbelang in het fusieconcern krijgen. Ook zou de Duitse groep contant geld ontvangen voor de verkoop. De twee bedrijven voeren al enige tijd gesprekken over Inoxum, maar dat had tot dusver niks concreets opgeleverd. ThyssenKrupp wil met de verkoop van de roestvrijstaalactiviteiten zijn schuld reduceren.

Meer Nieuws

05:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-12

Frans mobiel internet op één jaar met een kwart gegroeid

Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werden in Frankrijk 19 miljoen gebruikers van het mobiele internet geteld. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Médiamétrie. Er wordt aan toegevoegd dat Google, YouTube en Facebook de populairste mobiele websites op de Franse markt zijn. Nagenoeg de helft van de mobiele internet-gebruikers bleek jonger dan vijfendertig jaar, hoewel die groep slechts ongeveer 25 procent van de Franse bevolking uitmaakt.

De onderzoekers stelden verder vast dat mannen 57 procent van de Franse mobiele internetpopulatie vertegenwoordigen, maar het aandeel van de vrouwelijke gebruikers is op twaalf maand wel van 40 procent tot 43 procent gestegen. Verder wordt opgemerkt dat 91 procent van de abonnees gebruik gemaakt heeft van een netwerk van de derde generatie. Dat betekent een stijging met 1,3 procentpunt tegenover het laatste kwartaal van het jaar voordien.

Ook wordt opgemerkt dat 60,6 procent beroep heeft gedaan op minstens één applicatie. Dat betekende een stijging met 8 procentpunten tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Tijdens het vierde kwartaal besteedde de gemiddelde abonnee zes uur en vierentwintig minuten aan het mobiele internet. Dat betekent een stijging met meer dan één uur tegenover het eerste kwartaal van het jaar. Gemiddeld werden 1.248 pagina's bezocht. Dat betekent een stijging met 350 eenheden.

18:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, mobile |  Facebook |

Wasmachines creëren gigantische berg microplastic in oceanen

Microscopisch afval uit wasmachines bouwt zich in het maritieme milieu op en dreigt in de voedselketen door te dringen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis. De onderzoekers stellen dat het afval door de vissen wordt opgegeten en in hun lichaamscellen wordt opgenomen. Opgemerkt wordt dat een synthetisch kledingstuk bij elke wasbeurt tot 1.900 microscopische vezels plasticafval afgeeft.

"Ongeveer 80 procent van het plastic afval in het leefmilieu is afkomstig van microscopische kleine oorsprong," merken de onderzoekers op. Er wordt op gewezen dat de onderzoekers stalen hebben genomen van achttien stranden over de hele wereld, waarbij zonder uitzondering telkens microplastic werd aangetroffen. De wetenschappers voegen er aan toe dat het afval vooral bestond uit polyester, acryl en polyamides.

Uit het onderzoek bleek ook dat de concentraties het grootst waren in de buurt van grote stedelijke gebieden. De conclusies van het onderzoek werden vergeleken met de samenstelling van het afvalwater van een stad in New South Wales in Australië en daarbij werden exact dezelfde concentraties aangetroffen. De onderzoekers wijzen erop dat 1.900 vezels per kledingstuk misschien niet overdreven veel lijkt, maar waarschuwen dat alle wasbeurten van alle kledingstukken over de hele wereld een gigantische berg microplastic dreigen te creëren.

18:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: microplastic |  Facebook |

Galileo-project verhuist naar nieuw hoofdkwartier in Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag krijgt het hoofdkwartier van Galileo, het Europese systeem voor satellietnavigatie. Daarover heeft Pavel Dobes, minister van transport van Tsjechië, een akkoord gesloten met Carlo des Dorides, executive directeur van het Europese Global Navigation Satellite System Agency (GNSS). Galileo, dat uiteindelijk uit een netwerk van dertig satellieten moet bestaan, zou over twee jaar operationeel moeten worden en de Europese Unie minder afhankelijk moeten maken van de huidige Amerikaanse satellietnavigatie.

Aan de ondertekening van de vestiging van de Galileo-hoofdzetel in Praag zijn vijf jaar onderhandelingen vooraf gegaan. Door de beslissing zullen ongeveer vijfenveertig medewerkers van het GNSS Agency de voorlopige zetel in Brussel verlaten en zich met hun gezinnen de volgende zomer in Praag vestigen. Op dit ogenblik telt het GNSS Agency slechts vier Tsjechische medewerkers, maar dat aantal zou in de toekomst wel worden opgedreven. De rest van het team is internationaal getint.

Carlo des Dorides beklemtoonde dat de komst van het Galileo-project naar Praag bijzondere kansen inhoudt voor de ondernemingen en de industrie uit de regio. Het Galileo-project heeft een grote vertraging opgelopen, onder meer door moeilijkheden om het voorziene budget rond te krijgen. In oktober vorig jaar werden echter de eerste satellieten van het Europese navigatiesysteem gelanceerd. Galileo zal compatibel zijn met het Amerikaanse Global Positioning System en het Russische Glonass.

18:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: galileo, praag, ruimtevaart |  Facebook |

Emissies Japanse industrie na ramp Fukushima gevoelig gestegen

De uitstoot van de Japanse industrie is na het ongeval met de kerncentrale van Fukushima gevoelig gestegen. Daardoor wordt het voor het land moeilijker om zijn eerder gestelde emissiedoelen te halen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei bekend gemaakt. Japan had zich tot doel gesteld om tegen dit jaar de uitstoot met 6 procent terug te schroeven tegenover het niveau van het begin van de jaren negentig. Het voorbije jaar werd echter een stijging met 0,2 procent opgetekend.

Daarmee zijn de emissieniveaus van de Japanse industrie volgens Nikkei voor het tweede opeenvolgende jaar gestegen. De Japanse industrie, met uitzondering van producenten van elektriciteit en gas, produceerde het voorbije jaar 442 miljoen ton koolstofdioxide. Er wordt aan toegevoegd dat de Japanse economische activiteit door de aardbeving en tsunami in maart van vorig jaar en de zware overstromingen in Thailand het voorbije jaar nochtans was gedaald.

"De sluiting van de Japanse kerncentrales heeft de uitstoot echter gevoelig opgedreven, aangezien de bedrijven verplicht werden om eigen generatoren in te schakelen om voldoende elektriciteit ter beschikking te hebben voor hun machines en installaties," merkt Nikkei nog op. "Bovendien moest er ook voor andere activiteiten elektriciteit worden geproduceerd, waardoor onder meer moest worden overgeschakeld op oude krachtcentrales."

18:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emissies, japan, kernenergie, milieu |  Facebook |

Hawaii start onderzoek naar variatie in ruimtevoeding

Onderzoekers aan de Cornell University starten met een studie naar de mogelijkheden om astronauten te kunnen voeden tijdens ruimtemissies naar de planeet Mars. Daarvoor wordt op de lavavelden in Hawaii gedurende vier maanden een project opgezet waarbij de leefomstandigheden in de ruimte zullen worden gesimuleerd. De onderzoekers willen tegen eind februari zes vrijwilligers hebben die tijdens die periode moeten leven en werken als astronauten.

"Een van de grootste uitdagingen op voedingsgebied is verveling," merkt Jean Hunter, professor biologische engineering aan de Cornell University, op. "Astronauten lopen niet alleen het risico om voedsel beu te worden dat ze in normale omstandigheden wel zouden appreciëren, maar ook is men in de ruimte geneigd om minder voedsel te consumeren, waardoor hun reserves zouden kunnen uitgeput raken en ze massa beenderen en spieren zouden kunnen verliezen. Daardoor zou hun fysieke capaciteit kunnen worden aangetast."

De onderzoeker wijst er ook op dat de voedingskwaliteit van de producten na verloop van tijd achteruit gaat. Slechts een beperkt gedeelte van het huidige pakket astronauten-voeding heeft een houdbaarheid van drie tot vijf jaar die nodig is voor een missie naar Mars. Na een landing op de planeet zou door de zwaartekracht koken en mogelijk tuinieren wel mogelijk zijn, wat tot een grotere variëteit en een gereduceerde menumoeheid zou kunnen leiden. Die elementen zullen tijdens de simulatie op Hawaii worden uitgetest.

De onderzoekers hopen vooral hoogopgeleide vrijwilligers, met inbegrip van wetenschappers en ingenieurs, te kunnen aantrekken. De betrokkenen zouden tijdens hun verblijf in Hawaii aan een eigen onderzoek kunnen werken.

18:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruimtevaart, voeding |  Facebook |

Pornografie verboden op Zuid-Afrikaanse betaaltelevisie

Pornografie heeft op de Zuid-Afrikaanse betaaltelevisie geen plaats. Dat heeft de Independent Communications Authority of South Africa (Icasa) gezegd in een reactie op een aanvraag van het satellietplatform Top TV om drie pornografische kanalen voor abonnementen te kunnen lanceren. Een woordvoerder van Icasa merkte op dat de regulator alle aspecten heeft overwogen en tot de vaststelling is gekomen dat het recht van vrouwen op waardigheid zwaarder weegt dan de vrijheid van expressie en het recht van het publiek om op televisie pornografie te kunnen bekijken.

"Centraal in de beslissing stond het evenwicht tussen het recht van de aanvrager van de kanalen op het gebied van vrijheid van expressie en het recht van vrouwen op het gebied van menselijke waardigheid, zoals in de Zuid-Afrikaanse grondwet is bepaald," voert de woordvoerder van Icasa aan tegenover het persbureau Sapa. Errol Naidoo, directeur van het Family Police Institute, stelde in een reactie bijzonder tevreden te zijn over de beslissing van de communicatie-autoriteiten.

"Icasa heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen en heeft de gezondheid en welzijn van het gezin voorrang gegeven boven de commerciële belangen van de televisie-industrie," voert Naidoo aan. "De Zuid-Afrikaanse regering moet dringend een wet aannemen die het uitzenden van pornografie op televisie verbiedt." Top TV had in juli vorig jaar een aanvraag ingediend om de kanalen Playboy Europe, Private Spice en Adult XXX aan betalende televisiekijkers te kunnen aanbieden.

18:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pornografie, televisie, zuid-afrika |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende