22-03-12

Italiaanse stad Venetië blijft verder wegzinken

In tegenstelling tot wat vele wetenschappers veronderstelden, blijft de Italiaanse stad Venetië verder wegzinken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De Amerikaanse onderzoekers stellen dat Venetië nog altijd verder blijft wegzinken aan een tempo van twee millimeter per jaar. Bovendien blijkt de stad ook licht in oostelijke richting te kanten. Er wordt aan toegevoegd dat het zeeniveau in de lagune van Venetië bovendien eveneens met twee millimeter per jaar stijgt. De volgende twintig jaar zal de stad dan ook 80 millimeter verder wegzakken tegenover het zeeniveau.

Yehuda Bock, geoloog aan het Scripps Institution of Oceanography van de University of California, merkt op dat het wegzinken van Venetië enkele decennia geleden een belangrijk probleem bleek, maar na de stopzetting van het wegpompen van grondwater onder de staat leek het fenomeen rond de eeuwwisseling te zijn verdwenen. "Het is mogelijk dat er toen een periode van stabiliteit is, waarna het wegzinken opnieuw is gestart," zegt Bock. "Dat is echter heel onwaarschijnlijk. Het fenomeen is te wijten aan natuurlijke oorzaken die het gebied wellicht al een langere periode treffen."

Het fenomeen is te wijten aan de werking van de aardplaten, waarbij het Adriatisch plateau met Venetië langzaam onder de Alpen schuift. Bock zegt dat de frequentie van overstromingen in Venetië blijft stijgen. Inmiddels moeten de bewoners van de Italiaanse stad vier tot vijf keer maatregelen nemen om zich tegen het stijgende water te beschermen. Er wordt wel gewerkt aan een keermuur die bij gevaar op overstromingen de vloed moet tegen houden. De onderzoekers merken echter op dat er mogelijk ook maatregelen nodig zijn om wegzinkende sedimenten te versterken.

15:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: venetië, klimaatverandering |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.