16-04-12

Ontwikkelde wereld moet consumptie rood vlees halveren

De ontwikkelde wereld zou zijn consumptie van rood vlees moeten halveren om de reductie-doelstellingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) op het gebied van stikstofdioxide te halen. Dat is de conclusie van een rapport van Eric Davison, directeur van het Woods Hole Research Centre in de Amerikaanse staat Massachusetts. Stikstofdioxide, afkomstig van onder meer meststoffen, is de derde grootste producent van broeikasgassen, na koolstofdioxide en methaan.

"Om de emissies te reduceren moet het management van meststoffen gevoelig worden verbeterd, maar ook moet tegen het midden van de eeuw de consumptie van rood vlees in de ontwikkelde wereld met 50 procent worden teruggedrongen," voert Eric Davison aan. "De concentraties van stikstofdioxide zullen blijven toenemen, tenzij er belangrijke vorderingen worden gerealiseerd in de efficiëntie van de landbouw en de eetgewoonten in de ontwikkelde wereld."

Davison geeft toe dat een halvering van de vleesconsumptie op dit ogenblik totaal onrealistisch lijkt. "Maar men is er ook in geslaagd om het rookgedrag terug te schroeven," voert hij aan. "Dat is een bewijs dat er veranderingen kunnen worden doorgevoerd in het menselijk gedrag. Voor vele Amerikanen en West-Europeanen zou een beperking van de consumptie bovendien een voordeel opleveren voor de gezondheid." Davison geeft ook aan dat er al alternatieve technologieën beschikbaar zijn om de productie van stikstofdioxide in de sector van de meststoffen te beperken.

Lees Verder

15:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlees, broeikasgas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.