30-04-12

Apple kanaliseert belastingen langs fiscale paradijzen

Het technologieconcern Apple vermijdt miljarden dollars belastingen door over de hele wereld kleine dochterondernemingen op te zetten om de gigantische winsten van het bedrijf te verzamelen en te investeren. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. Onder meer wordt gewag gemaakt van vestigingen in Ierland, Nederland, Luxemburg, de Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen die door het bedrijf als legale kanalen worden gebruikt om zijn wereldwijde belastingsfactuur zoveel mogelijk te beperken.

Het hoofdkwartier van Apple is gevestigd in Cupertino in de Amerikaanse staat Californië. "In Californië geldt echter een bedrijfsbelasting van 8,84 procent," merkt The New York Times op. "Daarom heeft het concern een vestiging geopend in Reno in de staat Nevada, waar geen bedrijfsbelasting wordt opgelegd, om zijn inkomsten te kanaliseren. Op dezelfde manier worden ook in de rest van de wereld belastingvriendelijke locaties opgezocht." Apple boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 39,3 miljard dollar.

"In Reno maakt Apple gebruik van dochteronderneming Braeburn Capital om het geld van het bedrijf te beheren en investeren," gaat het rapport verder. "Wanneer die activiteiten baten opleveren, vermijdt het adres in Nevada ervoor dat de winsten aan een belasting onderhevig zouden zijn." Een gewezen executive van Apple merkt op dat downloads heel verschillend zijn van fysieke goederen en dan ook niet gebonden zijn aan een geografische locatie.

In een reactie benadrukte Apple bij al zijn activiteiten steeds de hoogste ethische normen te hanteren en aan de geldende wetgeving en boekhoudkundige regelgeving te gehoorzamen. Het bedrijf voegt er aan toe een bijzonder groot bedrag aan belastingen te betalen die lokale en federale overheden baten opleveren.

Lees Verder

12:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: apple, belastingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.