19-05-12

Religie oorzaak van samenwerking en conflicten

Doorheen de geschiedenis en culturen heeft religie het vertrouwen binnen groepen versterkt, maar verhoogt ook het risico op conflicten met andere groepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De Amerikaanse onderzoekers merken op dat religie de jongste millennia aanleiding heeft gegeven tot grootschalige samenwerking en zelfs zonder oorlogen tot socio-politieke veroveringen heeft geleid. Heilige waarden hebben volgens de onderzoekers geleid tot conflicten die de rationele, zakelijke onderhandeling overstijgen, maar hebben ook verrassende mogelijkheden geboden voor het aanreiken van oplossingen.

"Mensen die het meest participeren aan collectieve religieuze rituelen, blijken ook het meest geneigd te zijn om met anderen samen te werken," merkt onderzoeksleider Scott Atran, antropoloog aan de University of Michigan, op. "Groepen die daarentegen het meest bij conflicten zijn betrokken, blijken de meest intensieve en fysiek inspannende rituelen te hanteren om de groepssolidariteit voor de gemeenschappelijke verdediging te handhaven en leden te beletten van exitstrategieën gebruik te maken."

De onderzoekers merken verder op dat seculiere sociale contracten sneller aanleiding geven tot desertie. Ook blijkt dat de participatie aan collectieve religieuze rituelen het parochiale altruïsme bevorderen. "In bepaalde omstandigheden kan dat aanleiding geven tot een grotere steun van zelfmoordaanvallen," voert de antropoloog aan. Atran zegt ook vastgesteld te hebben dat financiële of materiële incentives om heilige waarden uit te hollen, vaak geen resultaat opleveren en zelfs tot een omgekeerd effect leiden.

Lees Verder

13:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: religie, conflict |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.