26-05-12

Veiligheidscontroles luchthavens moeten selectiever worden aangepakt

Een consequente veiligheidscontrole van alle bagage en reizigers op luchthavens en andere transport-centra levert geen efficiënte resultaten op. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois. Het systeem leidt er volgens de onderzoekers immers toe dat reizigers met een hoog risico onvoldoende worden gecontroleerd, terwijl de populatie met een laag risico overmatig wordt gescreend. De onderzoekers stellen dan ook dat screenings zouden moeten gebeuren op basis van een risico-berekening.

"Een intensieve screening van alle passagiers maakt het systeem minder veilig door de beschikbare middelen te overbelasten," merkt onderzoeksleider Sheldon Jacobsen, professor computerwetenschappen aan de University of Illinois, op. "Aangezien men echter beperkte informatie heeft over mogelijk dreigingsgevaar, is men geneigd het totale risico te overschatten. Daardoor worden teveel middelen besteed aan passagiers met een laag risico-gehalte, waardoor het systeem uiteindelijk minder veilig wordt."

"Door de middelen te verdelen over een grote populatie met een laag risico-profiel, is het systeem minder in staat om de passagiers met een hoog risico-profiel te identificeren en adequaat te controleren," voert Jacobsen nog aan. "Toch blijft het beleid voorstander van een brede screening." De onderzoeker merkt op dat de middelen efficiënter zouden kunnen worden ingezet indien de passagiers-segmenten met een lager risico, zoals frequent travelers, aan een oppervlakkiger controle zouden kunnen worden onderworpen.

Cruciaal is volgens de onderzoekers om geschikte risico-profielen op te stellen.

Lees Verder

11:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchthaven, veiligheid, terrorisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.