31-05-12

Indiase consument kijkt meest op naar Microsoft en BMW

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft en de Duitse autobouwer BMW genieten bij de Indiase consument het grootste aanzien. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Clear. De top vijf wordt verder opgevuld met het internetbedrijf Google, sportartikelenfabrikant Adidas en het technologieconcern Apple. De onderzoekers merken op dat de Indiase consument vooral opkijkt naar merken die hard werken en praktische producten afleveren.

De top tien bestaat verder uit de Duitse autobouwers Mercedes en Audi, de Amerikaanse entertainmentgroep Disney, de Japanse elektronicafabrikant Sony en het Amerikaanse informaticabedrijf International Business Machines (IBM). Er wordt opgemerkt dat een aantal van die topmerken relatief nieuw zijn op de Indiase markt, vergeleken met traditionele producenten zoals snoepfabrikant Cadbury, de farmagroep Johnson & Johnson en het huishoudmerk Dettol, die wel hoge scores haalden, maar niet meer in de top tien geraakten.

De onderzoekers stellen dat de opkomende middenklasse in India tot een grotere interesse heeft geleid voor producten die vertrouwen, moderniteit, ambitie en succes uitstralen. Clear wijst erop dat merken zoals Mercedes, Apple, BMW, Audi en Microsoft ook op de Chinese markt hoge scores haalden. "Er lijken dus een aantal overeenkomsten te bestaan tussen de verschillende opkomende markten," wordt erop gewezen. "Toch blijken in China ook de luxemerken Lancome en Tiffany en de telecombedrijven HTC Corporation en Nokia hoge scores te halen. Het succes van merken lijkt dan ook te liggen in een inzicht in de lokale markten."

Lees Verder

10:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: microsoft, bmw |  Facebook |

Nieuwe goldrush desastreus voor Latijns-Amerika

Latijns-Amerika wordt geconfronteerd met een nieuwe goldrush die desastreuze gevolgen heeft. Tropische regenwouden worden vernietigd en toxische chemicaliën worden onwettig gedumpt. Illegale mijnbouwers gaan de strijd aan met grote internationale projecten. Oorzaak van die tendens zijn de hoge prijzen op de internationale metaalmarkten, waardoor de illegale mijnbouw in landen zoals Bolivië, Colombia en Peru de voorbije jaren gevoelig is toegenomen. Dat zegt het Observatory of Mining Conflicts in Latin America.

Geraamd wordt dat tegen het einde van het decennium in de betrokken landen ongeveer 300 miljard dollar zal worden geïnvesteerd in mijnactiviteiten. "De voorbije jaren zijn echter al meer dan 160 conflicten ontstaan met lokale bevolkingsgroepen, die de mijnprojecten als een bedreiging voor het leefmilieu bestempelen," wordt er opgemerkt. "Illegale mijnactiviteiten, vooral goud-exploraties, hebben al honderden mensen gedood en hebben duizenden hectaren bos vernield in het Amazone-gebied, waar mijnbouwers kampen opzetten die alles vernielen wat in hun weg komt."

"Het fenomeen heeft desastreuze gevolgen voor de lokale bevolking," wordt er nog opgemerkt. "Duizenden mannen, vrouwen en kinderen worden uitgebuit en leven als arbeiders in armzalige kampen, zonder onderwijs of gezondheidsvoorzieningen. In Peru zouden ongeveer 150.000 mensen in illegale mijnen werken, terwijl duizend kinderen seksueel worden geëxploiteerd in bordelen. Die praktijken zouden vooral wijdverspreid zijn in de illegale mijnwerkerskampen."

Lees Verder

10:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: goldrush, latijns-amerika |  Facebook |

Politieke context verantwoordelijk voor lage Schotse levensverwachting

De levensverwachting ligt in Schotland gevoelig lager dan in Groot-Brittannië en andere Europese landen. Het is echter te simplistisch om die kloof te wijten aan een ongezonde levenswijze, met onder meer een hoge consumptie van alcohol en tabak. De oorzaak van het fenomeen moet worden gezocht in een samenspel van factoren, waar ook de politieke context een belangrijke rol vervult. Dat is de conclusie van een studie van onderzoekers van NHS Health Scotland.

"De relatief hoge mortaliteit in Schotland wordt vaak geweten aan de hogere niveaus van ontbering, tabaksgebruik, alcoholconsumptie en slechte eetgewoontes," merkt onderzoeksleider Gerry McCartney op. "Die elementen zijn echter onvoldoende om te kunnen begrijpen waarom Schotland op het gebied van mortaliteit zoveel verschilt van andere Europese regio's. Het is onmogelijk om één individuele reden voor het fenomeen aan te geven, maar er moet daarentegen worden gewezen naar een samengaan van een aantal factoren, onder invloed van het politieke beleid de voorbije decennia."

De onderzoekers stelden dat de cijfers in Schotland in het midden van het voorbije decennium begonnen af te wijken van andere Europese regio's. "Dat had wellicht te maken met een grotere ontbering door de industriële arbeidspatronen, huisvesting en stedenbouw, specifieke dynamieken in de gezinnen en gemeenschappen en een cultuur van ongezonde levenswijze," voert McCartney aan. "Dertig jaar geleden was er echter vooral een impact van de beleidskeuzes die de toenmalige regering heeft genomen en de hopeloosheid en verscheuring die daarop bij de bevolking doorbrak."

"Inkomensongelijkheid, welzijnsbeleid en werkloosheid zijn een product van het beleid en hebben een belangrijke impact op de gezondheid," benadrukt McCartney nog.

Lees Verder

10:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schotland, gezondheid |  Facebook |

Belangrijke vertraging online reclame-inkomsten Amerikaanse kranten

De Amerikaanse kranten hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een reclame-omzet gerealiseerd van 5,2 miljard dollar. Dat betekent een daling met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Newspaper Association of America (NAA). De terugval is hoofdzakelijk te wijten aan de achteruitgang van de inkomsten uit gedrukte reclame, waar een daling met 8,2 procent werd opgetekend tot 4,36 miljard dollar. De online reclame-inkomsten stegen met 1 procent tôt 816 miljoen dollar.

"De cijfers van het voorbije kwartaal geven nog geen enkele aanwijzing van een herstel of zelfs maar een stabilisatie van de reclame-inkomsten," merkt het wegmagazine Mediapost op. "Net zoals in de voorgaande periodes, werden de verliezen in alle grote reclame-categorieën opgemerkt. De nationale reclame-inkomsten vielen met 10 procent terug tot 832 miljoen dollar. In de retail werd een achteruitgang met 6,9 procent tot 2,67 miljard dollar geregistreerd. De aankondigingen meldden een daling met 9,9 procent tot 1,04 miljard dollar."

Bij de annonces gaf de autosector een daling met 9,5 procent tot 241 miljoen dollar aan, terwijl vastgoed een terugval met 17,7 procent tot 163 miljoen dollar meldde. De personeelsadvertenties vielen met 4,2 procent terug tôt 159 miljoen dollar. "De online reclame-inkomsten, één van de weinige lichtpunten voir de krantensector, hebben bovendien een belangrijke groeivertraging moeten incasseren. Vorig jaar werd er nog een groei van 6,8 procent opgetekend. Twee jaar geleden was er zelfs sprake van een groei met 10,9 procent."

De reclame-inkomsten van de Amerikaanse krantensector kennen al drieëntwintig kwartalen op rij een daling.

Lees Verder

09:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, kranten |  Facebook |

Zuid-Afrika heeft nog belangrijke online achterstand

Hoewel Zuid-Afrika veruit de belangrijke economie van Afrika blijft, blijft de internet-penetratie in het land relatief bescheiden in vergelijking met andere leidende Afrikaanse economieën. De oorzaak van het probleem moet worden gezocht bij de hoge kosten voor het Zuid-Afrikaanse breedband en een gebrek aan infrastructuur. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het internetbedrijf Google South Africa. Daarbij wordt opgemerkt dat Zuid-Afrika een internet-penetratie heeft van ongeveer 17 procent.

"Zuid-Afrika telde volgens het rapport vorig jaar 8,5 miljoen internet-gebruikers," voert het persbureau AFP aan. "Het jaar voordien werden slechts 6,8 miljoen gebruikers geteld. Ondanks die snelle groei heeft het land echter nog altijd een belangrijke achterstand tegenover andere grote internet-markten op het Afrikaanse continent." Het olierijke Nigeria, dat ook de grootste populatie van het continent heeft, staat met een penetratie van 29 procent op de eerste plaats, gevolgd door Egypte, Marokko en Kenia.

"De groei in Zuid-Afrika kan worden toegeschreven aan de promotie van smartphones als online platform," merkt Luke Mckend, country manager van Google South Africa, op. "Men moet echter begrijpen dat de toegang tot het internet en de online kosten de grootste obstakels blijven voor internet-connectiviteit, vooral in minder ontwikkelde regio's." Er wordt aan toegevoegd dat een onderzeese glasvezel-kabel, die grote delen van Afrika met de rest van de wereld moet verbinden, de connectiviteit van het continent die jaar een belangrijke stimulans moet bezorgen.

Lees Verder

09:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, internet |  Facebook |

Eerste commercieel contract voor raketbouwer Spacex

Het ruimtevaartbedrijf Spacex heeft een eerste commercieel contract ondertekend voor zijn Falcon-lanceerraket. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf bekend gemaakt. Spacex, dat inmiddels een eerste cargo-capsule naar het International Space Station (ISS) heeft gestuurd, kondigde een contract aan met Intelsat, de grootste operator van communicatie-satellieten van de wereld. Over precieze lanceerdatums werden geen details verstrekt, maar volgens een aantal bronnen zou de missie over vijf tot zes jaar kunnen worden verwacht.

Intelsat heeft ook nog geen specifieke satelliet toegewezen voor de missie en heeft volgens een woordvoerder ook nog niet beslist of er bij de lancering één of meerdere satellieten zullen worden betrokken. Ook over de financiële aspecten van het contract werd geen informatie verstrekt, maar Spacex heeft eerder al aangegeven dat voor de Falcon Heavy een prijs tussen 80 miljoen dollar en 125 miljoen dollar per vlucht zou worden aangerekend. Dat is ongeveer één derde van de prijs van de United Launch Alliance Delta 4 Heavy, die nochtans minder krachtig is.

De Falcon Heavy is ontworpen om de grootste satellieten in een baan rond de aarde te brengen en zou in staat moeten zijn om een lading van vijftien ton naar de planeet Mars te sturen. Thierry Guillemin, chief technical officer bij Intelsat, merkt op dat de Falcon nog verscheidene lanceertests zal moeten ondergaan vooraleer één van de satellieten van het bedrijf voor een missie wordt toegewezen. Midden volgend jaar wordt vanop Vandenberg Air Force Base in Californië een eerste testvlucht voor de raket voorzien.

Lees Verder

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruimtevaart, spacex |  Facebook |

Mensenhandel leidt tot grote fysieke en mentale problemen

Vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel voor seksuele exploitatie worden geconfronteerd met geweld en een slechte fysieke en mentale gezondheid. Daarentegen is er weinig geweten over de impact op kinderen of personen die voor andere vormen van exploitatie het slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaars. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers van het Institute of Psychiatry van het King's College London.

Onderzoeksleider Sian Oram stelt dat vrouwen en meisjes die voor seksuele exploitatie het slachtoffer van mensenhandel zijn geworden met zwaar fysiek en seksueel geweld worden geconfronteerd. "Bovendien ervaren ze hoge niveaus van fysieke, seksuele en mentale gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, maagpijn en rugpijn," merkt Oram op. "Bovendien wordt vaak gewag gemaakt van geheugenproblemen, angstaanvallen, depressies en posttraumatische stress. Langdurige exploitatie blijkt ook te leiden tot hoge niveaus van mentale stoornissen."

"Het onderzoek toont aan dat bij slachtoffers van mensenhandel een gecoördineerde respons van medische hulpverleners en andere ondersteunende diensten noodzakelijk is," benadrukt de onderzoeker nog. "Opmerkelijk is echter dat er weinig bekend is over de impact van mensenhandel op de gezondheid van kinderen, mannen of andere personen die als arbeidskracht worden uitgebuit. Aangezien de plaag van mensenhandel niet lijkt af te zwakken, moeten de nodige inspanningen worden gedaan om de fysieke en mentale problemen van die hele groep te kunnen aanpakken."

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mensenhandel |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De lonen van de toplui van de Franse publieke bedrijven worden geplafonneerd tot twintig keer het salaris van de minst betaalde werknemer. De loonmatiging uit solidariteit met de gewone werknemers is een gevolg van de verkiezingsbeloften van de socialistische president François Hollande. Critici menen echter dat de loonbeperking voor de Franse overheidsmanagers leiderstalent naar het buitenland zal doen verdwijnen. De Franse premier Jean-Marc Ayrault gaf aan dat de beperking van toepassing zal zijn op zowel de lopende als de toekomstige contracten. Hij zei te geloven in het patriottisme van leiders, die volgens hem begrijpen dat de crisis voorbeeldig gedrag veronderstelt bij de politieke en economische elite.

Het Zweedse meubelconcern Ikea gebruikt hout uit eeuwenoude oerbossen in Karelië in het noorden van Rusland. Dat heeft de Zweedse milieubeweging Protect the Forest bekend gemaakt. Het concern zou met Swedwood in het noordwesten van Karelië bossen vernielen die tweehonderd tot zeshonderd jaar oud zijn. De houtkap heeft er grote gevolgen voor een ecosysteem dat van onschatbare waarde is. De gordel van de oerbossen in Rusland heeft, samen met de regenwouden op de evenaar, een essentiële functie voor het leven op aarde. De gordels slaan immers grote hoeveelheden koolstofdioxide op en vormen schatkamers van biodiversiteit. Ikea stelt dat Swedwood, dat gecertificeerd is door de Forest Stewardship Council, een belangrijke rol heeft gespeeld in het bosbeheer van Karelië.

Spanje wil een dertigtal van de zevenenveertig luchthavens die in handen zijn van de overheid, gedeeltelijk sluiten. Dat hebben verschillende media gemeld. De betrokken luchthavens werden in de jaren van economische groei gebouwd, maar trekken nu te weinig passagiers aan om rendabel te zijn. De geviseerde luchthavens hebben minder dan 100.000 passagiers per jaar, terwijl een half miljoen reizigers nodig zijn om uit de kosten te komen. Sommige luchthavens hebben zelfs geen lijnvluchten, maar de kosten voor personeel en onderhoud lopen wel voort. De Spaanse overheid zou nu onderzoeken om de luchthavens het grootste gedeelte van de tijd gesloten te houden. Er zou nog slechts heel beperkt vliegverkeer mogelijk zijn, zodat ook de kosten kunnen worden teruggeschroefd.

Het Brits-Nederlandse concern Shell stopt definitief met de exploratie-activiteiten in Libië. De zoektocht naar gas heeft naar eigen zeggen te weinig resultaat opgeleverd. Een woordvoerder van de onderneming zei dat Shell nog steeds veel potentieel ziet in Libië en belangstelling heeft voor het opstarten van nieuwe activiteiten. Shell heeft in het oosten van Libië twee boortorens die gebruikt werden in de zoektocht naar gas. De werkzaamheden werden er begin vorig jaar opgeschort door de burgeroorlog in Libië en zijn daarna niet meer hervat. Het concern houdt in Libië nu nog wel een kantoor in stand en kijkt volgens de woordvoerder uit naar nieuwe mogelijkheden.

De Spaanse spaarbanken Liberbank, Ibercaja en Caja3 staan op het punt samen te smelten om hun balans te versterken. De fusiegroep zou samen de zevende grootste bank van Spanje worden, met een gezamenlijke activa van 120 miljard euro. Liberbank, Ibercaja en Caja 3 zouden samen de zevende grootste bank van Spanje willen vormen, met samen activa ter waarde van 120 miljard euro. Caja3 en Liberbank zijn destijds ontstaan uit fusies tussen verschillende spaarbanken. Ibercaja, dat tot nog toe zelfstandig bleef, kondigde al in maart aan met Caja3 te zullen samengaan. De Spaanse banksector beleeft momenteel een zware crisis. Verschillende spaarbanken zijn onder druk van de Spaanse overheid al opgegaan in grotere entiteiten.

De Amerikaanse ontbijtgranenproducent Kellogg's en het Duitse Intersnack, bekend van het chipsmerk PomBär, hebben hun interesse uitgedrukt in de snackdivisie van de groep United Biscuits. De investeringsmaatschappijen PAI Partners en Blackstone, die elk een belang van 50 procent hebben in United Biscuits, beslisten het bedrijf op te splitsen in een snackdivisie en een bakkerijgroep om gemakkelijker een overnamekandidaat te vinden. United Biscuits staat al bijna twee jaar te koop. Kellogg's wil zich meer diversifiëren buiten de sector van de ontbijtgranen en nam in het kader van die strategie eerder ook al het merk Pringles al over van het Amerikaanse concern Procter & Gamble.

Champagne hoopt bij de Unesco een erkenning als werelderfgoed te kunnen verkrijgen. De sector heeft de procedure voor de erkenning officieel gelanceerd. Een beslissing mag echter pas over twee jaar worden verwacht. Dat heeft Pierre Cheval, president van de Champagne Landscapes Association, bekend gemaakt. De sector hoopt met de erkenning een efficiënt verdedigingswapen tegen namaak te kunnen verwerven. Er wordt op dit ogenblik immers evenveel namaak als authentieke champagne verkocht. Champagne heeft op dit ogenblik al het Franse kwaliteitslabel appellation contrôlée', maar dat volstaat niet om namaak tegen te gaan. De Champagnestreek moet aan de Unesco echter onder meer bewijzen een culturele buitengewone meerwaarde te bieden.

De Franse private-equitygroep PAI Partners zal niet langer inspanningen doen om de diepvriesgroep Iglo, producent van fishsticks en diepvriesgroenten, te verwerven. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Franse investeringsmaatschappij zou niet bereid zijn om de prijs te betalen die door huidig eigenaar Permira wordt gevraagd. De vraagprijs zou kunnen oplopen tot 3 miljard euro. PAI Partners behoorde samen met enkele private-equitygroepen tot de kandidaten die in de laatste fase van het verkoopproces waren overgebleven. Ook de Thaise landbouwgroep Charoen Pokphand Foods zou interesse tonen voor de diepvriesgroep. Permira betaalde zes jaar geleden 1,7 miljard euro om Iglo van de groep Unilever over te nemen.

Een Spaans staatsfonds dat belast is met de herstructurering van de bankensector, gaat obligaties uitgeven om de noodlijdende bank Bankia te helpen. Dat heeft de Spaanse minister van financiën Luis de Guindos gekondigd. Bronnen rond de Spaanse regering hadden eerder ook al gemeld dat Spanje op de markt geld zou willen zoeken om de financiële steun te verzamelen die Bankia zou toelaten om het hoofd boven water te houden. De Spaanse bank, die in grote problemen is gekomen door de diepe crisis op de Spaanse vastgoedmarkt, heeft om 19 miljard euro aan steun gevraagd. De Guindos ontkende ook dat het reddingsplan voor Bankia door de Europese Centrale Bank zou zijn verworpen.

Het Japanse bedrijf Olympus, fabrikant van onder meer digitale camera's en medische apparatuur, wil 2.500 banen schrappen. Daarmee wil het Japanse concern zijn personeelsbestand met ongeveer 7 procent afslanken. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei gemeld. Olympus raakte het voorbije jaar verzeild in een omvangrijk boekhoudschandaal. Het bedrijf bleek op grote schaal geknoeid te hebben in de boeken om verliezen op beleggingen te maskeren. De affaire heeft de marktwaarde van het bedrijf nagenoeg gehalveerd. Het schandaal heeft het bedrijf tot een herstructurering verplicht. De afslanking zou vooral gebeuren in de verlieslatende camera-divisie en in buitenlandse vestigingen.

Miguel Fernandez Ordonez, president van de Spaanse centrale bank, zal zijn functie één maand sneller ter beschikking stellen dan aanvankelijk was voorzien. Midden juli zou een einde komen aan het zesjarige mandaat van Ordonez, maar die heeft beslist om zijn taken al tijdens de eerste helft van juni over te dragen. De bank staat in de laatste maand van zijn mandaat volgens Ordonez voor een aantal cruciale beslissingen, dat het volgens hem aangewezen is dat zijn opvolger daarbij vanaf de start is betrokken. Onder meer moet de instelling zich buigen over de hervorming van het Spaanse bankenstelsel. De naam van een opvolger is echter nog niet bekend gemaakt.

Mozambique heeft ingestemd met de beoogde overname van de Britse bodemonderzoeker Cove Energy door het Thaise oliebedrijf PTT Exploration & Production (PTTEP). In Mozambique liggen grote gasvelden waarin Cove belangen heeft. Ook het Brits-Nederlandse concern Shell had interesse getoond voor de activiteiten. Het management van Cove steunde aanvankelijk het bod van 1,8 miljard dollar van de Brits-Nederlandse groep, maar nadat het Thaise concern zijn bod had verhoogd, werd die positie herzien. Bovendien bleek bij de aandeelhouders van Cove weinig enthousiasme gevonden te kunnen worden voor het bod van Shell. PTT Exploration & Production biedt 1,9 miljard dollar voor de activiteiten.

Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks, mag wel worden uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof bepaald. Assange had het hof gevraagd om het uitleveringsverzoek van Zweden ongeldig te verklaren. Het Britse Hooggerechtshof was voor hem de laatste mogelijkheid om zijn uitlevering in Groot-Brittannië aan te vechten. Assange kan nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg stappen. Assange is in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting en aanranding. Hij vreest door de uitlevering op den duur in handen te komen van de Verenigde Staten. Daar dreigt hem een zware straf wegens het onthullen van honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten.

Het bedrijfsleven in de eurozone had tijdens de maand mei minder vertrouwen in de economie dan tijdens de maand voordien. Dat is gebleken uit cijfers van de Europese Unie. De index over het economische sentiment daalde met 2,3 punten tot 90,6 punten. De daling werd volgens de Europese Unie veroorzaakt door een lager vertrouwen in alle sectoren van het bedrijfsleven, vooral in de industrie en de retailsector. De grootste terugval werd opgetekend in Italië, waar het vertrouwen met 4,3 procent afnam, gevolgd door Nederland met een daling van 3,9 procent. Het sentiment onder de consumenten kende daarentegen een lichte stijging. Daar ging de score van min 19,9 punten naar min 19,3 punten.

De vraag naar vliegreizen blijft wereldwijd groeien, ondanks de economische malaise in met name Europa. Dat blijkt uit de vervoerscijfers over de maand april van de International Air Traffic Association (IATA). De vraag naar vliegreizen nam met 6,1 procent toe ten opzichte van april vorig jaar. Omdat luchtvaartmaatschappijen de capaciteit momenteel slechts mondjesmaat laten groeien, leidde dat volgens het rapport tot een verbetering van de bezettingsgraad, die tot 79,3 procent steeg. Dat betekent een recordcijfer voor een aprilmaand. De vraag naar vrachtvervoer daalde met 4,2 procent. Volgens de organisatie geeft dat cijfer echter enigszins een vertekend beeld en is de bodem in de vrachtsector eind vorig jaar bereikt. Vergeleken met november is de vraag met 2 procent gestegen.

Meer Nieuws

05:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-12

Herstel na grootste ecologische crisis duurde tien miljoen jaar

Het heeft de aarde ongeveer tien miljoen jaar gekost om zich te herstellen van de Permische uitsterving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de China University of Geosciences en de University of Bristol. Bij de Permische uitsterving, de grootste ecologische uitroeiing uit de geschiedenis van de aarde, verdween 95 procent van het leven in de zee en 70 procent van het leven op het vasteland. De Permische uitsterving werd veroorzaakt door een reeks ecologische schokken, zoals een opwarming van het klimaat, zure regen en een verzuring en anoxie van de oceaan.

Op het einde van het Perm-tijdperk vormden alle continenten één grote landmassa, die bekend staat als het supercontinent Pangea. "Er wordt al langer gediscussieerd of de aarde zich snel of traag van dat cataclysme heeft hersteld," merken de onderzoekers Zhong-Qiang Chen van de China University of Geosciences in Wuhan en Michael Benton van de University of Bristol op. "Door de enorme omvang van de crisis 252 miljoen jaar geleden en de ongunstige omstandigheden in de daaropvolgende periode heeft het 10 miljoen jaar geduurd vooraleer er van een herstel gewag kon worden gemaakt."

"Na de grote crisis bleven gure omstandigheden in uitbarstingen van vijf tot zes miljoen jaar optreden," voeren Zhong-Qiang Chen en Benton aan. "Sommige dieren in de oceanen en op het land herstelden zich snel en begonnen hun ecosystemen herop te bouwen, maar werden vervolgens door een nieuwe crisis getroffen. Pas wanneer de milieucrisissen definitief achter de rug waren, konden er weer opnieuw meer complexe ecosystemen groeien."

"Massavernietiging wordt als een extreem negatief gebeuren ervaren, maar bij deze gigantische crisis bleek het leven zich, weliswaar na miljoenen jaren, opnieuw te kunnen herstellen," merkt Michael Benton op.

Lees Verder

11:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: permische uitsterving, ramp, ecologie |  Facebook |

Dolfijnen leren elkaar hoe bij vissers gebedeld kan worden

Dolfijnen leren elkaar aan op welke manier ze bij mensen voedsel moeten bedelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Murdoch University over het illegaal voeden van dolfijnen door recreatieve vissers in de Cockburn Sound in de buurt van de Australische stad Perth. De onderzoekers stelden vast dat de dolfijnen vaker bij mensen kwamen bedelen indien ze nauw contact hadden met soortgenoten die eerder al geleerd hadden om voedsel van vissers te aanvaarden. Ook bleken de dolfijnen vaker te bedelen in buurten waar zich vele vissers ophielden.

"Het observeren van soortgenoten blijkt dolfijnen te helpen om zelf bedelaars te worden," merkt biologe Bec Donaldson op. "Sociale leerprocessen zorgen er bij de mensheid voor dat nieuwe gedragingen zich snel door de maatschappij verspreiden, maar dat geldt ook voor vele andere diersoorten. Sociale leerprocessen zijn normaal bij intelligente sociale dieren zoals dolfijnen, maar het grootste gedeelte van die nieuwe gedragingen biedt voordelen. Het is zorgwekkend dat dieren ook schadelijke gedragingen aanleren."

"Interacties tussen mensen en dieren leveren vaak gevaarlijke situaties op en kunnen een grote impact hebben op bedreigde diersoorten," voert Bec Donaldson nog aan. "De resultaten van het onderzoek tonen aan op welke manier sociale leerprocessen kunnen bepalen of schadelijk gedrag zich door populaties verspreiden. Hopelijk kan dit onderzoek bijdragen tot het beleid om het wildbestand te beschermen." De onderzoekers stelden onder meer vast dat bedelende dolfijnen vaker verwondingen opliepen door contact met boten of vislijnen. Mensen lopen het gevaar gebeten te worden.

Lees Verder

11:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dolfijn |  Facebook |

Rusland ziet internet groter worden dan televisie

De belangrijkste Russische internetsites, zoals Yandex en Mail.ru, beginnen Channel One, de grootste Russische televisiezender, naar de troon te steken. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau TNS Russia. Opgemerkt wordt daarbij dat Yandex tijdens de maand april 19,1 miljoen bezoekers per dag realiseerde. Channel One kwam tijdens diezelfde periode aan een piek van 18,2 miljoen kijkers. Mail.ru, de tweede meest populaire website van Rusland, liet 17,5 miljoen dagelijkse bezoekers optekenen.

Op de derde plaats stond het sociale netwerk Vk.com met een dagelijks bezoekersaantal van 16,2 miljoen eenheden. "De resultaten laten een duidelijke trend optekenen en geven aan dat steeds meer Russen zich tot het internet wenden," voert Ilya Rachenkov, analist bij het bureau Investcafe, aan tegenover de krant The Moscow Times. "Dat is het gevolg van het stijgende inkomen, de dalende prijzen voor computer-hardware en breedband en een toenemende internet-penetratie, met inbegrip van mobiele platformen."

Uit het onderzoek blijkt dat de Russische televisiesector dagelijks 31,4 miljoen mensen bereikt, terwijl de online populatie uit 30,5 miljoen eenheden bestaat. "Verwacht mag worden dat het internet snel de eerste plaats zal hebben overgenomen," voeren de onderzoekers aan. "Het internet heeft zijn limiet nog niet bereikt en verwacht mag worden dat nog meer televisiekijkers de overstap naar het internet zullen maken. De internetpenetratie in Rusland bedraagt nog altijd slechts 35 procent, zodat er nog belangrijke groeimogelijkheden zijn."

Lees Verder

11:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, internet, televisie |  Facebook |

Déjà-vu gekoppeld aan bepaalde breinstructuren

Er kan een duidelijke link gelegd worden tussen het fenomeen van déjà-vu en bepaalde structuren in het menselijk brein. Dat bewijst de neurologische oorsprong van het fenomeen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Masaryk University in Tsjechië. De Tsjechische wetenschappers stelden vast dat specifieke hersenstructuren een directe impact hebben op de déja-vu ervaring. Deze structuren zijn volgens de onderzoekers gevoelig kleiner bij mensen die een déjà-vu ervaren dan bij individuen die het fenomeen niet hebben beleefd.

"In het verleden werd het fenomeen van déjà-vu al herhaaldelijk bestudeerd, maar tot nu toe kon daarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs worden gevonden," voeren de onderzoekers aan. De Tsjechische wetenschappers stelden vast dat bepaalde hersengebieden, waar het geheugen en herinneringen zich situeren, bij individuen met déjà-vu ervaringen beduidend kleiner waren dan bij personen die het fenomeen niet hebben meegemaakt. Hoe vaker een déjà-vu optreedt, hoe kleiner de betrokken structuren bleken te zijn."

"Wanneer de hippocampus wordt gestimuleerd, blijkt het mogelijk te zijn om bij neurologische patiënten een déjà-vu te induceren," merkt onderzoeksleider Milan Brazdil op. "Het fenomeen is vermoedelijk te wijten aan een kleine fout in het hersensysteem, veroorzaakt door een hogere gevoeligheid van de hippocampus." De onderzoekers merken wel op dat déjà-vu weliswaar een fascinerend fenomeen is, maar niet uitzonderlijk kan worden genoemd. Tussen 60 procent en 80 procent van de gezonde bevolking zou ermee worden geconfronteerd.

Lees Verder

11:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: déjà-vu |  Facebook |

Kennis heeft geen invloed op standpunt over klimaatverandering

Een gebrek aan interesse bij het grote probleem voor het probleem van klimaatverandering vertoont geen enkel verband met opleiding of kennis over de materie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Yale Law School en de Amerikaanse National Science Foundation. Naarmate de burger grotere wetenschappelijke kennis heeft, blijkt de leden van tegenovergestelde culturele groepen volgens de onderzoekers zelfs nog meer verdeeld te zijn over de risico's die door de klimaatverandering worden gecreëerd.

Onderzoeksleider Dan Kahan, professor rechten en psychologie aan de Yale Law School, merkt op dat burgers wetenschappelijke informatie over controversiële onderwerpen verwerpen of aanvaarden op basis hun banden met de groep die hun waarden delen. "Burgers met een hogere wetenschappelijke basis slagen er zelfs beter in om de verkregen informatie te laten aansluiten bij de waarden van hun groep," merkt hij op. "Een grotere wetenschappelijke basis leidt niet noodzakelijk tot betere beslissingen in complexe en technische situaties."

De resultaten van het onderzoek bevestigen volgens Kahan de stelling dat individuen met meer egalitaire waarden over controversiële onderwerpen, zoals kernenergie of wapenbezit, scherp van mening verschillen met collega's die vooral het individuele recht naar voor schuiven. "Informatie over wetenschappelijke aanwijzingen kan het conflict rond de klimaatverandering helpen oplossen, maar daarbij moet verder gegaan worden dan het communiceren van bewijzen," voert Kahan aan. "De aangebrachte informatie mag niet beschouwd worden als een verraad tegen de waarden van de eigen groep."

Lees Verder

11:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering, waarden |  Facebook |

Polen wil zich focussen op nieuwe technologieën

Polen, dat dit jaar wellicht de grootste economische groei van de Europese Unie zal laten optekenen, wil zijn concurrentiekracht verder opdrijven door investeringen in nieuwe technologieën. Dat heeft Michal Boni, minister van digitale zaken van Polen, gezegd tijdens het Eastern European Competitiveness Forum in Warschau. De minister stelde daarbij dat een gebrek aan degelijke informatica-infrastructuur de economische groei van Polen vele jaren heeft afgeremd.

Polen staat in de concurrentie-rangschikking van het World Economic Forum op een eenenveertigste plaats. Estland, technologisch lijstaanvoerder van de voormalige Oostblok-landen, staat op een drieëndertigste plaats. "Estland is erin geslaagd om een geïntegreerd systeem van digitale overheidsdiensten te creëren," voerde Michal Boni aan. "Polen moet een gelijkaardige strategie volgen om zijn efficiëntie de volgende jaren nog verder op te drijven."

Estland is één van de meest geconnecteerde landen van de wereld en wordt daarom door sommige waarnemers E-Stonia genoemd. Estland was vijf jaar geleden ook het eerste land dat bij de parlementsverkiezingen gebruik maakte van online kiesverrichtingen. Michal Boni benadrukte dat Polen de computer-vaardigheden van zijn bevolking wil versterken en de burgers wil aanmoedigen om meer online te gaan. Op dit ogenblik geeft nog altijd 15 procent van de Polen aan geen reden te zien voor het gebruik van het internet.

Lees Verder

10:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: polen, technologie |  Facebook |

Spanje hoopt op Israëlische toeristen

Ondanks de economische crisis en de besparingsmaatregelen die werden opgelegd, worden in Spanje zware investeringen geregistreerd in de restauratie van oude synagogen en joodse culturele sites. Daarmee hopen vele lokale Spaanse autoriteiten grote groepen Israëlische toeristen te kunnen aantrekken. Daarmee wordt ingespeeld op een trend van de voorbije jaren, waarbij een grotere interesse in Spanje werd opgetekend bij joodse en Israëlische toeristen.

Volgens de Spaanse krant La Vanguardia zijn de bestedingen van Israëlische toeristen in Barcelona de voorbije zes jaar verviervoudigd. Zeven jaar geleden boekte Barcelona een bedrag van 3,5 miljoen euro inkomsten uit kredietkaarten van Israëlische toeristen. Vorig jaar was dat opgelopen tot 14,7 miljoen euro. Het stadsbestuur van Barcelona probeert nog meer Israëlische toeristen en joden uit andere landen aan te trekken door het organiseren van tentoonstellingen en de restauratie van waardevolle sites.

In het midden van de jaren negentig werd de organisatie Trail of Jewish Cities in Spain opgericht. "Op dat ogenblik waren acht steden aangesloten," merkt Assumpcio Justo, secretaris-generaal van de organisatie, op. "Inmiddels is dat aantal gestegen tot drieëntwintig steden." Volgens Justo werd de voorbije vier jaar 20 miljoen euro geïnvesteerd in de restauratie van historische joodse sites. In steeds meer Spaanse restaurants zou ook aandacht worden besteed aan koosjere menu's.

Lees Verder

10:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, israël, toerisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Meer dan een vijfde van de Europese bedrijven die op dit ogenblik actief zijn in China, overweegt het land de rug toe te keren als gevolg van de stijgende loonkosten en het onzekere juridische klimaat. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Roland Berger in opdracht van de Europese Kamer van Koophandel in China. Volgens de helft van de bedrijven vertegenwoordigt China nochtans meer dan een tiende van hun wereldwijde omzet. Dat betekent een verdubbeling tegenover drie jaar geleden. Er wordt echter aangevoerd dat de Chinese regelgeving nog altijd erg vijandig is voor buitenlandse bedrijven. Volgens 48 procent van de bedrijven worden door de strenge wetgeving kansen gemist.

De Spaanse detailhandel viel tijdens de maand april met 9,8 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de grootste daling sinds negen jaar geleden met de berekeningen werd gestart. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse nationale bank. Ook in maart waren de retailverkopen in Spanje al met 3,8 procent gedaald. De cijfers vertonen al tweeëntwintig maanden op rij een onafgebroken terugval. De slechte resultaten tonen aan dat de Spaanse consument weinig vertrouwen heeft in de economie, die in een recessie is terechtgekomen en met een werkloosheid van 25 procent wordt geconfronteerd. De Spaanse nationale bank voorspelt dat de economische activiteit ook tijdens het tweede kwartaal verder zal afnemen.

Computers in Iran en elders in het Midden-Oosten zijn getroffen door een krachtig virus dat in staat is op ongekende wijze data van geïnfecteerde computers te stelen. Dat heeft het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab gemeld. Kaspersky, dat het virus op het spoor kwam, zei in een verklaring dat de nieuwe kwaadaardige software, die de naam Flame meekreeg, de kracht van alle andere bekende virussen overstijgt. Iran heeft niet gezegd of het virus schade heeft aangericht, maar liet weten al wel software te hebben ontwikkeld om het nieuwe virus op te sporen en te verwijderen. De herkomst van het virus is onbekend, maar de verdenking valt op Israël, dat bekendstaat om zijn geavanceerde technologie en zijn felle weerstand tegen het Iraanse kernprogramma.

Autogroep China Yongda, de grootste Chinese distributeur van de Duitse autobouwer BMW, heeft de plannen voor een beursgang voorlopig opgeschort. De groep was bezig met de laatste voorbereidingen van een introductie op de beurs in Hongkong, waarmee het concern een bedrag van 430 miljoen euro wilde ophalen. De operatie kan volgens waarnemers echter te weinig professionele beleggers bekoren. Investeerders zouden vooral bezorgd zijn dat de groep de volgende jaren werk moet maken van het terugbetalen van schulden, nadat eerder zwaar was geïnvesteerd in het uitbouwen van een dealernet. China Yongda had gehoopt eind mei een notering op de beurs van Hongkong te kunnen realiseren.

De Franse autobouwer Renault heeft in de marge van de Grote Prijs van Monaco de conceptwagen A110-50 voorgesteld. Met het nieuwe model wil Renault de vijftigste verjaardag vieren van de originele A110 Berlinette, één van de absolute succesproducten van het sportieve merk Alpina. Waarnemers gaan ervan uit dat de Franse autobouwer, sinds de jaren zeventig de eigenaar van Alpina, een herlancering van het merk voorbereidt. Renault stuurt hierover al enkele jaren tegenstrijdige berichten de wereld in. Officieel zegt Renault het project nog altijd te bestuderen. Volgens een woordvoerder zou Renault nog op zoek zijn naar een partner. De productie van de Alpina werd in het midden van de jaren negentig stopgezet.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft beslist een geplande uitbreiding ter waarde van 1,5 miljard dollar in Brazilië op te schorten. Dat heeft Benjamin Baptista, de topman van ArcelorMittal Brazilië, bevestigd. Het uitstel volgt op de conclusie van ArcelorMittal dat de vraag naar staal in Brazilië niet snel genoeg groeit. Door de Europese schuldencrisis blijft de sector volgens Baptista bovendien met zwakke vooruitzichten geconfronteerd. ArcelorMittal was van plan een walsdraadfabriek te bouwen in Monlevade en een productielijn voor specialistische metalen in Vega do Sul. Het staal uit Monlevade zou worden gebruikt voor de productie van onder meer spijkers en schroeven, terwijl de producten uit Vega do Sul bestemd zouden zijn voor de autoindustrie.

Het Britse modemerk Burberry heeft de rechtszaak tegen een Chinees bedrijf in namaakgoederen gewonnen. Burberry kreeg een schadevergoeding van 100 miljoen dollar toegewezen. Dat heeft de rechtbank in New York bepaald. Het Chinese netwerk had verschillende internetdomeinnamen in het bezit met de naam Burberry, waaronder yesburberryvision.com en buyburberry.com. Op de websites werden kledingstukken en accessoires verkocht waar het Burberry-logo duidelijk zichtbaar was, terwijl het om namaakartikelen ging. Eerder won het modehuis ook een rechtszaak tegen verschillende websites die namaaktassen van de merken Birkin en Kelly tegen dumpprijzen verkochten. De websites zijn offline gehaald en moeten het Franse modehuis een schadevergoeding betalen.

Japan en China starten op de markten van Tokio en Shanghai met een directe handel in hun onderscheiden deviezen yen en yuan. Op die manier moeten de bilaterale handel en investeringen gestimuleerd worden. Dat heeft de Japanse minister van financiën Jun Azumi bekend gemaakt. Tot nu toe worden de Japanse en Chinese munteenheden gewisseld via een systeem dat de dollar als spil gebruikt in de bepaling van de wisselkoers. Volgens Japanse media is het de eerste keer dat de Chinese overheid aanvaardt dat de yuan direct verhandeld wordt tegen een andere munt. China en Japan sloten eind december al een reeks akkoorden om de handel en bilaterale investeringen te vergemakkelijken. Japan kondigde in maart ook aan voor het eerst Chinese staatsobligaties aan te kopen.

Banco Financiero y de Ahorro (BFA), de moederbank van de Spaanse bank Bankia, heeft voorbije jaar 3,318 miljard euro verlies geleden. De financiële groep had aanvankelijk een verlies van 30 miljoen euro aangekondigd. De bank kwam tot stand na een fusie van zeven spaarbanken. Bankia is voor 52,4 procent eigendom van Banco Financiero. De moederbank schreef 1,561 miljard euro van het verlies toe aan haar deelname in Bankia. Die kondigde eerder over het voorbije jaar een verlies van 2,979 miljard euro aan. De rest van de negatieve resultaten zijn toe te schrijven aan de verliezen van minderheidsaandeelhouders. De bankgroep voegt er nog aan toe dat de verliezen volledig gedekt zijn door de kapitaalinjectie van de Spaanse staat in de groep.

De vier grootste Griekse banken hebben in totaal 18 miljard euro ontvangen om hun buffers te versterken. Dat heeft het Griekse ministerie van financiën bekendgemaakt. De Nationale Bank van Griekenland, kreeg 6,9 miljard euro toegewezen. Piraeus ontving 5 miljard, Eurobank 4,2 miljard en Alpha 1,9 miljard euro. Het geld is bijeengebracht door het tijdelijke Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) en via de Griekse overheid aan de banken verstrekt. De Griekse banken hebben zware klappen moeten incasseren als gevolg van een feitelijk gedwongen kwijtschelding van schulden die de Griekse staat had bij private partijen. Door het nieuwe kapitaal kunnen zij weer toegang krijgen tot krediet van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft ontkend dat Spanje een beroep zal doen op Europa om de noodlijdende Spaanse banken te helpen. Rajoy stelde ook dat de reddingsoperatie voor de Spaanse bank Bankia, voor een bedrag van in totaal 23,5 miljard euro, geen impact zal hebben op het begrotingstekort. Spanje probeert het tekort dit jaar terug te dringen van 8,9 procent naar 5,3 procent van het bruto binnenlands product. De Spaanse premier gaf wel toe dat het voor het land wegens de huidige toestand op de financiële markten erg moeilijk wordt om zich te financieren. Tot slot benadrukte de Spaanse regeringsleider nog het belang van Europa en de Europese eenheidsmunt. Voorts riep hij op tot meer fiscale, monetaire en politieke integratie tussen de Europese lidstaten.

In Griekenland hebben de journalisten voor vierentwintig uur het werk neergelegd. Daarmee wilden de journalisten protesteren tegen de ontslagen in de sector en de vertragingen in de betaling van hun loon. Op radio en televisie waren er door de staking geen nieuwsuitzendingen en werden er ook geen kranten gedrukt. De journalistenvereniging ESIEA had tot de staking opgeroepen. De voorbije twee jaar werden wegens de financiële crisis met de conservatieve Apogevmatini en de linksliberale Eleftherotypia al twee Griekse kranten met een rijke traditie opgedoekt. Ook een van de grootste Griekse televisiezenders zendt sinds enkele maanden alleen nog een testbeeld uit. De meeste privézenders sturen alleen nog herhalingen van eigen series uit.

Het gokschandaal in het Italiaanse voetbal heeft zich verder uitgebreid. De Italiaanse politie arresteerde onder meer Lazio-aanvoerder Stefano Mauri en Omar Milanetto, speler van Padova. De politie deed ook huiszoekingen bij Juventus-coach Antonio Conte en Zenit-speler Domenico Criscito. In totaal werden dertig huizen doorzocht van spelers, trainers en bestuurders van voetbalclubs uit verschillende afdelingen van het Italiaanse voetbal. Criscito en Conte werden niet gearresteerd, maar gelden wel als verdachten in de zaak. Mauri en achttien andere verdachten werden opgepakt wegens het accepteren van geld in ruil voor het beïnvloeden van het wedstrijdverloop van wedstrijden. Ook in Hongarije werden vijf arrestaties verricht.

Facebook overweegt de productie van een eigen smartphone. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. Facebook zou smartphone-experts van Apple hebben aangeworven om te werken aan een eigen apparaat. Een eerdere poging om een eigen smartphone te lanceren, zoals bijvoorbeeld Google deed, zou zijn mislukt wegens gebrek aan kennis. Er gaan ook geruchten dat Facebook een overname van bijvoorbeeld Research In Motion (RIM) of HTC Corporation overweegt. Eerder kwam naar buiten dat Facebook met HTC Corporation werkt aan de ontwikkeling van een smartphone. Ook zou Facebook overwegen om de Noorse browser-ontwikkelaar Opera over te nemen. Daarmee zou het concern een eigen browser willen ontwikkelen.

De Britse groep Diageo, de grootste producent van sterke dranken ter wereld, neemt zijn Braziliaanse sectorgenoot Ypioca over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 361 miljoen euro. Ypioca is een merk van cachaca, het hoofdingrediënt van een caipirinha, één van de populairste sterke dranken in Brazilië. Diageo koopt naast het merk Ypioca ook een aantal productie-activa van de groep Ypioca Agroindustrial. Voor Diageo vormt de overname een snelle instap in de snel groeiende Braziliaanse markt. Het land beschikt volgens Paul Walsh, topman van Diageo, immers over een gunstige demografie en stijgende gezinsbudgetten. Het bedrijf probeert minder afhankelijk te worden van de stagnerende Europese markt. Daarbij werd eerder ook het Turkse raki-merk Mey Icki overgenomen.

Meer Nieuws

10:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-12

Oekraïne haalt weinig voordeel uit Europees voetbalkampioenschap

Het is weinig waarschijnlijk dat Oekraïne zijn uitgaven van 13,4 miljard dollar voor de organisaties van het Europees voetbalkampioenschap in juni van dit jaar ooit helemaal zal kunnen recupereren. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Reuters. Opgemerkt wordt dat corruptieschandalen en een groeiende schuldenlast zwaar wegen op de aantrekkingskracht van Oekraïne op buitenlandse investeringen. Aan het budget voor het Europees voetbalkampioenschap heeft de Oekraïense overheid een bedrag van 6,6 miljard dollar bijgedragen.

Oekraïne organiseert het Europees voetbalkampioenschap samen met Polen. "De vorige gezamenlijke organisatie in Oostenrijk en Zwitserland vier jaar geleden heeft miljoenen dollar winsten opgeleverd," merkt consulent Da Vinci AG op. "Gevreesd moet echter worden dat Oekraïne aan het project 6 miljard dollar tot 8 miljard dollar verlies zal overhouden. Het is immers niet waarschijnlijk dat Oekraïne financiële inkomsten of een belangrijke economische impact zal ervaren van het evenement."

"Bovendien wordt een mogelijke positieve stimulans op het imago van het land uitgehold door de interne politieke moeilijkheden en de wrijvingen met de Europese Unie," merkt Andriy Kolpakov, managing partner bij Da Vinci AG, op. "De vervolging van oppositieleidster Yulia Tymoshenko heeft de kredietwaardigheid van het land gevoelig aangetast. Bovendien is men er niet in geslaagd om een degelijke toeristische infrastructuur uit te bouwen die bezoekers van het evenement zou aanzetten om later terug te keren."

Lees Verder

11:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraïne, voetbal, toerisme |  Facebook |

Kazachtstan blokkeert lanceringen Russisch ruimtevaartbureau

Kazachstan, eigenaar van de Russische ruimtevaartbasis Baikonoer, heeft de volgende drie Russische satelliet-lanceringen geblokkeerd. De beslissing is het gevolg van een dispuut over de zone waar de brokstukken van de lanceerraket terecht zouden komen. Voor de lanceringen, waarbij in totaal zeven satellieten in de ruimte zouden worden gebracht, is voorzien dat er brokstukken zouden neerkomen in een gebied in het noorden van Kazachstan. Die regio wordt daarvoor slechts occasioneel gebruikt en volgens Kazachstan moet daarom een nieuw contract met Rusland worden afgesloten.

"Door de beslissing van Kazachstan zijn we niet meer in staat om onze nationale en internationale verplichtingen na te komen," aldus een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos tegenover de Russische zakenkrant Kommersant. "Door de weigering van Kazachstan moet onder meer de lancering van de Europese metereologische satelliet MetOp-B worden uitgesteld. Ook de lancering van satellieten voor Rusland, Wit-Rusland, Canada en Duitsland moeten worden verdaagd."

Volgens Kommerstant moet achter de beslissing van Kazachstan de bouw van de Russische kosmodroom Vostochny worden gezocht. "Vostochny wordt gebouwd op Russisch grondgebied en biedt een alternatief voor Baikonoer," merkt de zakenkrant op. "Kazachtstan vreest dat de nieuwe kosmodroom Rusland zal aanzetten om zijn huurcontract voor Baikonoer te breken. Het huurcontract loopt nog tot het midden van de eeuw en brengt Kazachstan jaarlijks 115 miljoen dollar aan huurinkomsten op."

Lees Verder

11:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kazachstan, baikonoer, ruimtevaart |  Facebook |

Brandstof-efficiëntie grootste prioriteit Amerikaanse autokoper

Brandstof-efficiëntie staat bovenaan op de prioriteitenlijst van Amerikaanse kopers van nieuwe wagens. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse Consumer Reports National Research Center. Opgemerkt wordt dat 37 procent van de autobestuurders bij de aankoop in eerste instantie zou rekening houden met de brandstof-efficiëntie van de modellen. Kwaliteit komt met een score van 17 procent op de tweede plaats, gevolgd door veiligheid met een totaal van 16 procent.

Andere prioriteiten zijn waarde (14 procent), prestaties (6 procent), design en stijl (6 procent) en technologie en innovatie (3 procent). "De dure benzineprijzen hebben een duidelijke impact op de autoverkopen," merken de onderzoekers op. "Ongeveer twee derde van de respondenten zegt te verwachten dat zijn volgende wagen een gelijkwaardige of betere brandstof-efficiëntie zal hebben dan zijn huidig exemplaar. Voor 60 procent is de brandstof-efficiëntie zo belangrijk dat ze toegevingen willen doen op het gebied van capaciteit of omvang."

De onderzoekers stellen dat 90 procent voor zijn zoektocht naar een nieuwe motivatie gemotiveerd is door het verlagen van de brandstofkosten, terwijl 69 procent geïnteresseerd is in de jongste technologieën rond brandstof-verbruik. Ook maakt 62 procent gewag van een milieuvriendelijke instelling, terwijl 56 procent verwijst naar de afhankelijkheid van buitenlandse oliebronnen. Voor 34 procent is de zoektocht naar een nieuwe wagen het gevolg van een veranderde levensstijl of gezinssamenstelling.

Verder wordt opgemerkt dat 40 procent van de ondervraagden geïnteresseerd is in hybride oplossingen. Ook de interesse in wagens op aardgas en elektriciteit neemt toe.

Lees Verder

11:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, brandstof, duurzaamheid |  Facebook |

Ierse grensstad handelt opnieuw in oude munteenheid

De handelaars in de Ierse grensstad Clones, ongeveer negentig kilometer verwijderd van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, aanvaarden opnieuw de Ierse punt - de nationale munteenheid voor de invoering van de euro - als betaalmiddel in de hoop de locale economie te kunnen stimuleren. De stad is zwaar getroffen door de Ierse economische crisis en heeft beslist om de oude munt weer in te voeren nadat bleek dat een leemte in de Ierse wetgeving de punt nog steeds als betaalmiddel mogelijk laat.

"Bij de centrale bank in Dublin bleek dat er nog altijd 285 miljoen punt kan worden gebruikt als legaal betaalmiddel," aldus initiatiefnemer Ciaran Morgan tegenover de Britse krant The Guardian. "Indien slechts 1 procent van dat geld in Clones zou worden uitgegeven, zou de economie van de stad een grote injectie krijgen." Morgan zegt geïnspireerd te zijn door berichten op het internet over een Spaans dorp dat opnieuw de peseta had ingevoerd als alternatief voor de euro.

Morgan zegt in zijn winkel al klanten uit heel Ierland over de vloer gehad te hebben. Finbarr Dunwoody, voorzitter van de Chamber of Commerce van Clones, zegt dat al 50 procent van de winkels in de stad door de economische crisis hun deuren hebben moeten sluiten. Een groot gedeelte van de bevolking wordt volgens The Guardian verscheurd door de opluchting over de nieuwe leningen die van de Europese Unie kunnen worden ontvangen en de zware financiële lasten die daarbij worden opgelegd.

Lees Verder

11:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ierland, clones, euro, munt, punt |  Facebook |

Chelsea moet plannen voor nieuw stadion op Battersea opbergen

De Engelse voetbalclub Chelsea lijkt niet langer kandidaat te zijn voor de gewezen industriële en beschermde site van de krachtcentrale van Battersea op de zuidelijke oever van de Theems in Londen. Chelsea had plannen om op de site, waarvoor al drie decennia tevergeefs naar een nieuwe bestemming wordt gezocht, een stadion met 60.000 zitplaatsen te bouwen. Daarmee zou de club een oplossing hebben gevonden voor de beperkte capaciteit van zijn huidig stadion op Stamford Bridge.

"In totaal zouden vijftien partijen een bod hebben gedaan op Battersea," merkt het webmagazine Sportbusiness op. "De Maleisische vastgoedgroep SP Setia en de Britse ontwikkelaar Godfrey Bradman zouden de beste kansen hebben om de site toegewezen te krijgen. Daarnaast zou nog één andere partij als een ernstige kandidaat worden bestempeld. Chelsea zou echter ver uit de buurt van de andere biedingen zijn gebleven." Chelsea had eerder aangevoerd dat zijn plannen één van de ikonen uit de internationale voetbalwereld zou creëren.

De voetbalclub werd eerder al door verscheidene partijen onder druk gezet om zijn huidig stadion op Stamford Bridge te moderniseren. Daarbij werd opgemerkt dat de bouw van een nieuw stadion veel duurder zou uitvallen dan de renovatie van het bestaande complex. Chelsea zegt echter dat renovatieplannen op talloze praktische bezwaren zou stuiten. De club heeft geraamd dat een renovatie van het stadion ongeveer 600 miljoen pond zou kosten. Stamford Bridge is slechts het achtste grootste voetbalstadion uit de Premier League en dreigt de club door zijn beperkte capaciteit met een belangrijk financieel concurrentienadeel op te zadelen.

Lees Verder

10:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chelsea, londen, battersea |  Facebook |

Geëngageerde bevolking sluit zich niet op in online echokamers

Gebruikers van online nieuws en opinies staan meer open voor andere meningen dan algemeen wordt verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University, dat daarmee de theorie van de zogenaamde echochambers tegenspreekt. De onderzoekers merken op dat de gebruikers uiteraard op zoek zijn naar bronnen die de eigen inzichten bevestigen en versterken, maar niet systematisch websites ontwijken die afwijkende meningen verkondigen.

"Online consumenten met een sterke politieke betrokkenheid zijn het meest geneigd om op zoek te gaan naar bronnen die hun visies bevestigen, maar bovendien blijken zij ook het meest geïnteresseerd te zijn naar websites die hun opinies tegenspreken," merkt onderzoeksleider Kelly Garrett, professor communicatie aan de Ohio State University, op. "Het internet biedt de gebruikers de mogelijkheid om uitsluitend informatie te consumeren waarmee ze akkoord gaan, maar in praktijk gebeurt dat relatief zelden."

De onderzoekers stellen dat ongeveer 14 procent van de Amerikanen websites bezoeken die consistent zijn met de eigen overtuiging. "De consumptie van die informatie gaat echter niet ten koste van het gebruik van de grote nieuwsbronnen," voert Garrett aan. "Deze groep lijkt integendeel intensiever gebruik te maken van deze grote nieuwsbronnen dan de populatie die geen ideologische websites bezoekt. Bovendien worden alternatieve bronnen vaker bezocht dan websites die de eigen mening bevestigen."

Lees Verder

09:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: echokamer, internet, nieuws |  Facebook |

Omzet Oost-Europese wodkamarkt staat onder druk

De Russische wodkamarkt wordt met een fundamenteel geconfronteerd. De individuele producenten kunnen onvoldoende merkwaarde in de weegschaal leggen, terwijl er ook moet worden opgebokst tegen de wispelturigheid van de consument. Dat zegt Olga Murogava, analist bij consulent Euromonitor. Die problemen vormen volgens haar een belangrijke bedreiging voor een verdere groei van de lokale wodkasector. Verscheidene lokale wodkamerken werden het voorbije jaar met een omzetdaling geconfronteerd.

"Er verschijnen geregeld nieuwe merken op de markt en laten daarbij een snelle groei optekenen, maar na enkele jaren van succes deemsteren ze opnieuw weg," merkt Murogava op tegenover het magazine Beverage Daily. "De wodka-producenten in Oost-Europa hebben het voorbije jaar een omzetdaling met 1 procent laten optekenen. Ze worden geconfronteerd met een bijzonder concurrentiële markt, waarin moet worden afgerekend met de concurrentie van internationale producenten van sterke dranken en minder sterke producten zoals bier, cider en wijn."

"Consumenten schakelen, onder meer door de lancering van nieuwe smaken en reclame-campagnes, snel over naar andere merken," voert Murogava nog aan. "Internationale merken blijken in Oost-Europa, in tegenstelling tot de lokale producenten, wel een groei te genieten. Onder meer de whisky-sector registreerde het voorbije jaar in de regio een omzetgroei met 8 procent. Daarbij lieten White Horse van Diageo, Grant's en Ballantine's allemaal een dubbelcijferige groei optekenen."

Lees Verder

09:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wodka, oost-europa |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Tom Enders, de toekomstige topman van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), wil de politieke invloed op het defensiebedrijf inperken. In een Duits kranteninterview zegt Enders ernaar te zullen streven de winstgevendheid van het bedrijf te verhogen, de internationalisering te willen bevorderen en te zullen werken aan een normale eigendomsstructuur waarin staten als aandeelhouders geen rol spelen. Zowel Duitsland als Frankrijk hebben een aandelenbelang in EADS en willen de bedrijfsvoering van het concern sturen. Dat is Enders al langer een doorn in het oog. Enders is op dit ogenblik topman van vliegtuigbouwer Airbus, dochteronderneming van EADS, waar hij begin juni Louis Gallois zal opvolgen.

Iran begint volgend jaar met de bouw van een tweede kerncentrale in Bushehr, in het zuiden van het land. Dat heeft Fereydoun Abbassi Davani, het hoofd van het Iraanse kernprogramma, bekend gemaakt. De nieuwe installaties worden opgetrokken naast de bestaande nucleaire kerncentrale, die door Rusland werd gebouwd. Meer details heeft Davani niet bekend gemaakt. Het is dus ook niet bekend of Rusland opnieuw in het project instapt. De Iraanse leiders hebben al herhaaldelijk laten optekenen dat ze een twintigtal kerncentrales willen bouwen, goed voor een totaal vermogen van 20.000 megawatt. De huidige centrale van Bushehr werd twee jaar geleden in gebruik genomen, maar is nog steeds niet volledig operationeel.

Het beroemde Amerikaanse slagschip USS Iowa, dat sinds de tweede wereldoorlog deel uitmaakt van de Amerikaanse marine, is vanuit San Francisco aan zijn laatste reis begonnen. Het schip wordt een drijvend museum in de haven van Los Angeles. De USS Iowa werd tijdens de tweede wereldoorlog in gebruik genomen en vervoerde toenmalig president Franklin Roosevelt naar zijn historische ontmoeting met Winston Curchill en Jozef Stalin tijdens de Conferentie van Teheran. Het slagschip werd ook onder meer ingezet tijdens de Koreaanse oorlog. Op het eind van de jaren tachtig vielen er op het schip 47 doden na de ontploffing van een van de pantserkoepels. Tweeëntwintig jaar geleden werd de USS Iowa voor de derde en laatste keer uit de vaart genomen.

Myanmar wil de beruchte spoorweg met Thailand, die beroemd is gemaakt door de film 'Bridge over the River Kwai', heropenen. Dat heeft Aung Min, minister van spoorwegen van Myanmar, bekend gemaakt. Tijdens de tweede wereldoorlog liet het Japanse leger een 424 kilometer lange spoorlijn aanleggen tussen Nong Pladuk ten westen van Bangkok en Thanbyuzayat ten zuiden van de Birmese haven Moulmein. Het aanleggen van de brug zou volgens planning vijf jaar duren, maar de verbinding al na zestien maanden klaar. Die bouw heeft het leven gekost aan meer dan 100.000 geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische slaven. Geallieerde bombardementen vernietigden de spoorweg. Myanmar wil de spoorweg met internationale hulp heropbouwen.

De Zuid-Afrikaanse Navi Pillay blijft nog twee jaar mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties. Haar mandaat werd door de algemene vergadering van de Verenigde Naties unaniem verlengd. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, had eerder al aangegeven achter een nieuw mandaat voor Pillay te staan. De Zuid-Afrikaanse riep de voorbije maanden meermaals op tot bescherming van de burgers in Libië, Syrië en andere Arabische landen waar de mensenrechten worden geschonden. Syrië verzette zich niet tegen de herbenoeming van Pillay, maar een Syrisch diplomaat zei wel dat Pillay een vijandige positie heeft aangenomen tegenover Syrië, gebaseerd op totaal kunstmatige berichten en twijfelachtige bronnen.

De Londense luchthaven Heathrow heeft het voorbije jaar een recordaantal van 69,4 miljoen passagiers ontvangen. Om al die passagiers te verwerken had de luchthaven meer dan 99 procent van zijn capaciteit nodig. De British Airport Authority (BAA), eigenaar van de luchthaven, zag zijn omzet het voorbije jaar met bijna 10 procent toenemen tot 2,28 miljard pond. Het verlies viel met bijna 20 procent terug tot 255,8 miljoen pond. Het jaar voordien werden de cijfers echter sterk beïnvloed door de vulkanische aswolk boven Europa, een staking en het extreme winterweer. De British Airport Authority is uitbater van zes Britse luchthavens, waaronder London Stansted, waar 18 miljoen passagiers werden ontvangen. Dat betekende een daling met bijna 3 procent tegenover het jaar voordien.

Door de crisis verwachten slechts 58 procent van de Europeanen deze zomer op vakantie te vertrekken. Dat is het laagste niveau sinds het midden van het voorbije decennium. Vooral de vakantieplannen van de Zuid-Europeanen werden gevoelig teruggeschroefd. Dat blijkt uit een rapport van verzekeraar Europ Assistance over de vakantieplannen van Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Oostenrijkers. De onderzoekers stelden een echte breuk vast. Tot dit jaar schommelden de vertrekintenties steeds tussen 60 procent en 66 procent. In Italië werd de scherpste terugval opgetekend. Nog slechts 63 procent van de Italianen plant dit jaar een vakantie, tegenover 78 procent vorig jaar. In Frankrijk is er daarentegen een stijging van 68 procent naar 70 procent.

Illegale Afrikaanse migranten die een toevlucht zoeken in Israël, moeten in detentiecentra worden opgesloten en nadien teruggestuurd worden naar hun land van herkomst. Dat heeft Elie Yishaï, Israëlisch minister van binnenlandse zaken gezegd na een betoging in Tel Aviv tegen de instroom van migranten. De minister stelde dat deze migranten de tewerkstelling van Israeli's bedreigen. Ook moet volgens de minister het joodse karakter van de Israëlische staat worden beschermd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft eerder al de bouw van een hek bevolen aan de grens met Egypte. Die grensovergang is voor illegale Afrikanen immers een uitgelezen plek om Israël binnen te geraken.

De kosten voor energie in de Europese Unie zijn eind vorig jaar gevoelig gestegen. Huishoudens moesten in de laatste zes maanden van vorig jaar 6,3 procent meer betalen voor elektriciteit dan in dezelfde periode het jaar voordien. Voor gas diende 12,6 procent meer betaald te worden. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, het Europees statistisch bureau. De grootste stijgingen in elektriciteitsprijzen werden gemeten in Letland (27 procent), Cyprus (19 procent) en Portugal en Spanje (13 procent). Alleen in Luxemburg ging de prijs omlaag. De gasprijzen stegen het sterkst in Groot-Brittannië (27,2 procent), Luxemburg (22,4 procent) en België (21 procent).

Activisten van Greenpeace hebben enige tijd hijskranen bezet en een Amerikaans vrachtschip geblokkeerd in de haven van de Braziliaanse stad Sao Luis. De actievoerders protesteerden daarmee tegen de vernieling van het Amazone-regenwoud. Greenpeace vindt dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff niet ver genoeg is gegaan door een omstreden boswet slechts gedeeltelijk te blokkeren. De activisten eisen een volledig veto. Tijdens de blokkade werd het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior ingezet. Bij de actie werd een grote lading ijzererts bezet. Voor de winning van ijzererts is veel houtskool nodig, dat vaak afkomstig is van bomen uit het regenwoud van inheemse bewoners.

De Spaanse socialisten willen dat ook de katholieke kerk haar bijdrage levert in de strijd tegen de financiële crisis. De partij heeft een wetsvoorstel klaar met de bedoeling de kerk grondbelastingen te laten betalen op haar grondeigendommen en immobiliën. Volgens een overeenkomst van het einde van de jaren zeventig tussen Spanje en het Vaticaan is de katholieke kerk vrijgesteld van belastingen. De socialistische partij wil nu echter dat in deze crisistijden ook de kerk haar verantwoordelijkheid opneemt. De vrijstelling van belastingen zou wel nog voor religieuze gebouwen gelden, maar niet meer voor woningen en terreinen die in het bezit zijn van de katholieke kerk. Niemand in Spanje kent de omvang van de vastgoedportefeuille van de katholieke kerk in het land.

Het Tunesische ministerie van justitie heeft het ontslag van 81 magistraten, die verdacht worden van corruptie en banden met het voormalige regime van Ben Ali, aangekondigd. De magistraten, van wie de identiteit niet bekendgemaakt werd, worden ervan beschuldigd bevelen gehoorzaamd te hebben en verwikkeld te zijn in ambtsmisdrijven, door oordelen uit te spreken die in strijd waren met de wet om de persoonlijke belangen te verdedigen. De vakbond en vereniging van Tunesische magistraten verklaarden verbaasd en verrast te zijn door de beslissing om de magistraten te ontheffen. Die hebben volgens de vakbonden immers geen kans gekregen om zich te verdedigen.

In het Canadese Québec lijkt een compromis in de maak tussen de overheid en het studentenprotest, dat was uitgegroeid tot een bredere bredere protestbeweging tegen de centrumrechtse provincieregering. De studenten begonnen half februari te betogen tegen de verhoging van het studiegeld voor de universiteiten. De regering, die voet bij stuk bleef houden, koos voor een harde aanpak door de goedkeuring van een noodwet, die het betogingsrecht gevoelig inperkte. Het ongenoegen over de wet breidde zich echter uit tot buiten de studentenkringen, waardoor de prostestmanifestaties zich in snel tempo opvolgden. Het is nog niet duidelijk in welke richting het compromis zou evolueren.

De Federation International de Football Associations (FIFA) heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 36 miljoen dollar. Dat is weliswaar een gevoelige daling tegenover het jaar voordien, toen een winst van 219 miljoen dollar werd opgetekend, maar toen kon wel geprofiteerd worden van de inkomsten van het Wereldkampioenschap in Duitsland. De inkomsten daalden van 1,29 miljard dollar tot 1,07 miljard dollar. De uitgaven daalden van 1,08 miljard dollar naar 1,03 miljard dollar. De inkomsten waren voor 92 procent afkomstig uit evenementen, met 550 miljoen dollar aan televisierechten. De totale reserve van de internationale voetbalfederatie bedraagt 1,29 miljard dollar.

De holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett heeft de Amerikaanse groep Media Central, uitgever van regionale kranten, gekocht. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 142 miljoen dollar. Daarnaast verstrekt de holding ook nog een lening van 400 miljoen dollar aan het mediabedrijf. De activiteiten van Media Central worden toegevoegd aan BH Media Group, een dochterbedrijf van Berkshire Hathaway. Media General geeft 63 dagelijkse en wekelijkse titels uit in de Amerikaanse staten Virginia, North Carolina, South Carolina en Alabama en heeft ook websites en mobiele nieuwsapplicaties. Buffett stelt dat regionale kranten een belangrijk onderdeel vormen van veel gemeenschappen in de Verenigde Staten.

Meer Nieuws

06:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-12

Biowaterstof zuiverste brandstof voor de toekomst

Waterstof is zonder twijfel de brandstof voor de toekomst. Dat zeggen wetenschappers aan de University of Birmingham. De onderzoekers wijzen erop dat er heel wat vragen zijn of het gebruik van bioethanol op termijn duurzaam zal blijken te zijn. Bioethanol produceert immers nog altijd koolstofdioxide en landbouwafval. Waterstof kan volgens de Britse wetenschappers daarentegen dat landbouwafval wegwerken, maar ook een energievorm opleveren die emissievrij blijft en duurzaam kan worden gegenereerd.

De onderzoekers aan de University of Birmingham werken aan duurzame waterstof op basis van voedselafval. "Op dit ogenblik is Brazilië de meest intensieve gebruiker van bioethanol als een alternatief voor benzine," merkt Lynne Macaskie, professor microbiologie aan de University of Birmingham, op. "Er kunnen echter vragen worden gesteld bij de duurzaamheid van de massaproductie van suikerriet voor bioethanol. Duurzame waterstof kan een antwoord bieden op die problemen."

De Britse onderzoekers werken met bacteriën die op basis van suikerafval, bijvoorbeeld van chocoladeproductie, waterstof kunnen produceren. "Op dit ogenblik betalen fabrikanten om hun afval te laten verwerken, maar met onze technologie zouden zij daarentegen op basis van die producten duurzame elektriciteit kunnen produceren," merkt Lynne Macaskie op. "Biowaterstof zou zelfs geproduceerd kunnen worden op basis van de afval van het bioethanol-proces. Dat zou meteen een dubbel voordeel opleveren, waarbij twee energiebronnen voor de prijs van één product kunnen worden gecreëerd."

Lees Verder

11:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: waterstof, energie |  Facebook |

Impact alcohol op buurt hangt af van verkooppunt

Cafés en restaurants zijn meer gelinkt aan alcohol-gerelateerd geweld en criminaliteit dan andere verkooppunten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Minnesota. De onderzoekers merken op dat cafés en restaurants aanleiding geven tot een lokale consumptie van alcohol, terwijl andere verkooppunten leiden tot een verbruik op andere locaties. Dat heeft volgens de wetenschappers een andere impact op de problemen die de consumptie aan de omgeving opleveren.

"Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat buurten met een hogere densiteit aan alcohol-verkooppunten, geconfronteerd worden met een groter aantal gewelddadige misdrijven," voert onderzoeksleider Traci Toomey aan. "Locaties waar de alcohol ter plaatse wordt geconsumeerd trekken echter grotere groepen aan. Die consumenten dreigen vaak door overmatig drankgebruik betrokken te raken in problemen zoals vechtpartijen of vandalisme. Bij andere verkooppunten gebeurt de consumptie echter op een andere locatie, waardoor mogelijke problemen worden verschoven."

Volgens de onderzoekers zal het opleggen van quota voor cafés en restaurants in buurten een grotere impact hebben op de criminaliteit dan een regelgeving op andere verkooppunten. Bij het bepalen van deze quota moet volgens de onderzoekers rekening worden gehouden met economische belangen, de ondersteuning van de locale gemeenschap en het risico op criminaliteit. Daarbij wordt opgemerkt dat een verhoging van de criminaliteit eveneens een economische kost inhoudt.

Lees Verder

11:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol, geweld, horeca, retail |  Facebook |

Medisch onderzoek moet in internationaal verdrag worden gegoten

Er moet gestreefd worden naar een internationaal verdrag om de efficiëntie en duurzaamheid van het wereldwijde gezondheidsonderzoek te stimuleren. Dat hebben wetenschappers uit de Verenigde Staten, Brazilië en Nederland benadrukt. De onderzoekers merken op dat medische innovatie en toegang tot de wetenschappelijke vooruitgang niet meer beperkt mag blijven tot individuele landen of de rijke wereld. Onderzoek en ontwikkeling binnen de medische sector in volgens hen een wereldwijd publiek goed dat voor iedereen voordelen moet kunnen leveren.

Volgens Suerie Moon van het Harvard Global Health Institute, Jorge Bermudez van de Fundação Oswaldo Cruz en Ellen 't Hoen van de Universiteit Amsterdam moet er een akkoord worden gevonden dat een politiek en financieel duurzaam systeem voor medische research gebaseerd moet zijn op een faire bijdrage van alle partijen en eveneens een faire verdeling van de baten over alle betrokkenen. Op dit ogenblik blijven de baten van onderzoek en ontwikkeling volgens hen ontoegankelijk voor het merendeel van de wereldbevolking, die voor 80 procent in ontwikkelingslanden leven.

"Er is op dit ogenblik geen internationale regelgeving die ervoor zorgt dat nieuwe geneesmiddelen betaalbaar zijn voor de meerderheid van de patiënten," merken de wetenschappers op. "Bovendien wordt in onderzoek naar ziektes die vooral ontwikkelingslanden treffen slechts in beperkte mate geïnvesteerd. Door de economische crisis zijn die budgetten het voorbije jaar zelfs teruggevallen. De investeringen worden onvoldoende in de richting van die patiëntengroepen gestuurd."

Lees Verder

11:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, onderzoek |  Facebook |

Belasting op ongezonde voeding moet voldoende hoog zijn

Op ongezonde voeding en drank moet minstens een belasting van 20 procent worden aangerekend om een significante impact te kunnen hebben op de gezondheid van de consument, zoals obesitas of hartaandoeningen. Dat hebben gezondheidsexperts van de University of Oxford gezegd. De wetenschappers voegen er aan toe dat die belasting zou moeten worden gecombineerd met subsidies voor gezonde voeding zoals fruit en groenten. Vooral ongezonde frisdranken zouden gevoelig zijn voor hogere belastingen.

"Ervaringen in een aantal landen hebben geleerd dat een belasting op een brede sector van ongezonde producten of ingrediënten efficiënter is dan gerichte heffingen op specifieke producten, maar toch lijkt een hogere belasting op ongezonde frisdranken het meeste effect op te leveren," merkt onderzoeksleider Oliver Mytton op. "In de Verenigde Staten blijkt een belasting van 35 procent op frisdranken het verbruik met 26 procent te hebben doen dalen."

Uit modellen blijkt dat een belasting van 20 procent op ongezonde frisdranken het obesitas-niveau met 3,5 procent zou kunnen terugdringen. Een belasting van 17,5 procent op ongezonde voedingsproducten in Groot-Brittannië zou ongeveer 2.700 doden per jaar vermijden. Ook blijkt dat tussen 37 procent en 72 procent van de Amerikaanse bevolking zich achter een belasting op ongezonde frisdranken schaart, vooral wanneer de voordelen op het gebied van gezondheid worden benadrukt.

Lees Verder

11:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding, gezondheid |  Facebook |

Nieuw record voor wereldwijde software-piraterij

Software-piraterij heeft de sector het voorbije jaar wereldwijd 63,4 miljard dollar schade opgeleverd. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. Vooral opkomende economieën maken zich schuldig aan de digitale piraterij. Dat is de conclusie van een rapport van de Business Software Alliance (BSA). Tegenover het jaar voordien, toen ook al een nieuw record werd gevestigd, nam de piraterij volgens het rapport met bijna 8 procent toe. De opkomende markten kennen een piraterij-niveau van 68 procent.

Het wereldwijde piraterij-niveau bedraagt 42 procent. In de mature markten is er sprake van een niveau van 24 procent. In Asia-Pacific werd vorig jaar een illegale omzet van 21 miljard dollar opgetekend. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. "De opkomende markten waren de voorbije jaren de drijvende kracht achter de software-piraterij, hebben op het gebied van groei de mature markten inmiddels duidelijk achter zich gelaten," wordt in het rapport opgemerkt.

Opgemerkt wordt dat de opkomende markten het voorbije jaar 56 procent van de totale computer-verkoop vertegenwoordigden. Bovendien herbergen de groeimarkten op dit ogenblik meer dan de helft van alle operationele computers. Met een bedrag van 9,8 miljard dollar blijven de Verenigde Staten nog wel altijd de grootste piraterij-markt van de wereld, maar de legale markt loopt er op tot meer dan 41 miljard dollar. In China daarentegen heeft de illegale markt een waarde van 9 miljard dollar, tegenover amper 2,65 miljard dollar legale verkopen.

Lees Verder

10:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: software, piraterij |  Facebook |

BBC verlengt contract voor Match of the Day

De Britse openbare omroep BBC heeft het contract voor de uitzendingen van het sportprogramma Match of the Day, dat de hoogtepunten van de wedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt, met drie jaar verlengd. Het huidige contract verloopt op het einde van het volgende seizoen af. De Britse openbare omroep betaalde een bedrag van 179,7 miljoen pond voor de verlenging van het contract. Dat betekent een stijging met 4,5 procent tegenover het huidige contract. Match of the Day wordt gepresenteerd door gewezen topvoetballer Gary Lineker.

Richard Scudamore, chief executive van de Premier League, merkte op dat de gratis uitzendingen van de hoogtepunten van de wedstrijden uiterst belangrijk zijn voor het bereikt van de competitie. "De samenwerking met Match of the Day laat de competitie en de clubs toe om over het hele land een maximum aantal voetballiefhebbers te bereiken," voert Scudamore aan. "De BBC heeft de voorbije periodes met zijn verslaggeving en analyses een belangrijke bijdrage geleverd tot de populariteit van de voetbalsport."

Barbara Slater, directeur sport bij de Britse openbare omroep, merkte op dat het aantal kijkers voor Match of the Day de voorbije jaren gevoelig is gestegen. Match of the Day blijft volgens haar ook één van de grote iconen van de omroep. In de loop van het nieuwe contract zal Match of the Day zijn vijftigste verjaardag vieren. De televisierechten voor het voetbal wisselden geregeld tussen de BBC en de commerciële zender ITV, maar sinds het midden van het voorbije decennium bleef het programma onafgebroken bij de openbare omroep.

Voormalige spelers zoals Alan Hansen, Mark Lawrenson en Alan Shearer worden door het programma ingeschakeld als experts.

Lees Verder

10:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, bbc, sport |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende