31-08-12

Superaardbeving zou in Japan 320.000 doden kunnen eisen

Een aardbeving zoals in maart vorig jaar heeft de potentie om in Japan meer dan 320.000 mensen te doden, indien de ramp zou gesitueerd zijn voor het centrum of het westen van het land. De kans op een dergelijk incident blijft echter extreem laag. Dat is de conclusie van een rapport dat op vraag van de Japanse regering door een groep experts werd opgesteld. De aardbeving van vorig jaar, waarbij ook de kerncentrale van Fukushima werd getroffen, situeerde zich vooral in het noorden van het land. Daarbij vielen 15.869 doden. Er zijn ook nog altijd 2.847 vermisten. De aardbeving haalde een kracht van negen op de schaal van Richter. Indien een gelijkaardig incident zich in het centrum of het westen van het land in het midden van de nacht tijdens de winter zou voordien, zouden er volgens het rapport meer dan 320.000 doden kunnen vallen. De tsunami zou daarbij verantwoordelijk zijn voor 71 procent van de doden.

Lees Verder

16:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, aardbeving |  Facebook |

Britse designer moet Lada helpen import af te weren

De Russische autobouwer rekent op Steve Martin, zijn nieuwe verantwoordelijke voor design, om de concurrentie met de import van buitenlandse automerken aan te gaan. Op het Moscow International Auto Salon werd met de Xray een eerste realisatie van de aanpak van de Britse ontwerper aan het publiek voorgesteld. Martin is de eerste buitenlandse designer die door Avtovaz, het moederconcern van Lada, werd aangetrokken. De Britse ontwerper moet het merkimago van de Russische autobouwer helemaal herdefiniëren. Steve Martin studeerde aan de faculteit autodesign van de Coventry University en werkte vervolgens voor Mercedes en Volvo, vooraleer in oktober vorig jaar naar Avtovaz over te stappen. Avtovaz is veruit de meest populaire auto op de Russische markt, maar staat onder grote druk om te moderniseren om de toenemende druk van buitenlandse merken in Rusland op te vangen.

Lees verder

16:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lada, automotive |  Facebook |

Indiase bedrijven kunnen in toekomst in Pakistan investeren

Indiase bedrijven en ondernemers zullen in de toekomst de toelating krijgen om in buurland Pakistan te investeren. Dat heeft de Indiase minister van handel SR Rao aangekondigd. Rao voegde er aan toe dat de ministeries van handel van beide landen in september ook zouden starten met gesprekken om de onderlinge handel te verbeteren. De Indiase regering maakte onlangs ook een einde aan een verbod op investeringen vanuit Pakistan. Ook zouden luchtvaartmaatschappijen binnenkort ook de toestemming krijgen om vanuit India naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad te vliegen. Volgens minister Rao zullen verdere gesprekken de handelsrelaties tussen beide landen te verbeteren. De vijandigheid tussen beide landen heeft de onderlinge handel decennia lang bemoeilijkt. In het midden van de jaren negentig werden tussen beide landen gesprekken opgestart om elkaar de status van bevoorrecht handelspartner toe te kennen, maar dat heeft tot nu toe geen resultaten opgeleverd. Mogelijk zou daar tegen het einde van dit jaar opnieuw beweging in komen.

Lees Verder

16:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, pakistan, handel |  Facebook |

Emissiebeperkingen kosten niet overal even veel

Onderzoekers van de Australian National University menen een mogelijke verklaring gevonden te hebben waarom sommige landen minder geneigd zijn om in te stemmen met internationale emissierechten. De onderzoekers stellen dat landen met een emissie-intensieve economie, waar meestal lage energieprijzen worden gehanteerd en de emissiebeperking dan ook relatief goedkoop is, geen voorstander zijn van een internationaal beleid, zoals emissiehandel, dat een vaste prijs zou hanteren per ton koolstofdioxide. Dat internationale systeem zou volgens de onderzoekers de kosten van de emissiebeperking in de betrokken landen gevoelig duurder kunnen maken. Opgemerkt wordt dat een systeem met een globale emissieprijs de Europese Unie in het voordeel stelt. Wanneer met emissie-intensiteit rekening gehouden zou worden, zouden China en India volgens de onderzoekers de laagste totale kosten moeten dragen. Die verschillen verklaren volgens de Australische onderzoekers mogelijk waarom het moeilijk is om de verschillende landen tot een gemeenschappelijk beleid te kunnen brengen.

Lees Verder

15:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emissie, milieu |  Facebook |

Gezonde levensstijl kan zes jaar extra leven opleveren

Een gezonde levensstijl kan het leven met zes jaar verlengen tegenover een risicovol gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Karolinska Institutet en de Stockholm University in Zweden die bijna tweeduizend vijfenzeventigplussers gedurende achttien jaar opvolgden. De gezonde levensstijl biedt vrouwen een extra levensduur van vijf jaar op. Bij mannen loopt de winst op tot zes jaar. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de langst overlevenden vooral bestonden uit vrouwen met een hogere opleiding, een gezonde levensstijl een beter sociaal netwerk en een intensieve deelname aan vrijetijdsactiviteiten. Ook bleek dat rokers één jaar vroeger stierven dan niet-rokers. Ook bleek dat gewezen rokers een gelijkaardig overlevingspatroon hadden als niet-rokers, waaruit de onderzoekers afleiden dat ook stoppen met roken op middelbare leeftijd de mortaliteit gevoelig kan reduceren.

Lees Verder

15:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, mortaliteit |  Facebook |

Europese ruimtevaart stapt in Formule Eén

De European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft een samenwerkingscontract afgesloten met het raceteam Caterham. Volgens Tom Enders, chief executive van EADS, biedt het samengaan van twee organisaties met een brede waaier van vaardigheden en expertise, bijzonder veel opportuniteiten voor de toekomst. Het logo van het ruimtevaartbedrijf - het moederconcern van onder meer vliegtuigbouwer Airbus, defensiebedrijf Cassidian, ruimtevaartonderneming Astrium en helikopterbouwer Eurocopter - verschijnt vanaf de Grote Prijs van België in Francorchamps op de racewagens van Caterham. De samenwerking richt zich volgens Tony Fernandes, topman van Caterham, onder meer op het gebied van de ontwikkeling van composiet-materialen, waaronder een revolutionaire zetel voor de luchtvaart. Caterham - het voormalige Lotus - komt dit seizoen in de Formule Eén uit met de piloten Vitali Petrov en Heikki Kovalainen.

Lees Verder

15:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruimtevaart, formule eén, caterham, eads |  Facebook |

Chinese banken verdacht van assistentie bij Iraanse geldtransacties

Openbare aanklagers in de Verenigde Staten zeggen nieuwe bewijzen gevonden te hebben dat Chinese banken Iran zouden geholpen met met financiële transacties. Dat betekent een directe inbreuk tegen de financiële sancties die door de Verenigde Staten tegen Iran werden opgelegd. Eerder al werden een aantal andere banken gesanctioneerd omdat ze met hun Amerikaanse divisies miljarden dollars hadden getransfereerd voor rekening van Iran en andere landen die onder embargo staan. Onder meer de Britse banken HSBC Holdings en Standard Chartered troffen minnelijke schikkingen om, zonder expliciet schuld te bekennen, hun Iran-dossier af te sluiten zonder verdere gerechtelijke procedures. De Amerikaanse autoriteiten merken op dat Chinese banken en regulatoren, in tegenstelling tot hun Europese tegenhangers, grotendeels de Amerikaanse vragen naar informatie naast zich hebben neergelegd. Aangevoerd wordt dat de Chinese zakensector geen enkel signaal geeft de Amerikaanse sancties tegen Iran te aanvaarden.

Lees Verder

15:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, iran, banken |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

China is bereid meer Europese staatsobligaties te kopen als de risico's op die investeringen te overzien zijn. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao gezegd na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. China is volgens Wen Jiabao, onder voorwaarde van een volledige evaluatie van de risico's, bereid te blijven investeren in de overheidsschulden van de eurozone. Hij wil verder de communicatie met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de belangrijkste landen versterken om naar eigen zeggen de eurolanden met hoge schulden te helpen om hun moeilijkheden te overwinnen. De Chinese premier gaf wel aan dat de aanhoudende schuldencrisis hem veel zorgen baart.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont verkoopt zijn onderdeel verven en coatings voor de automobielindustrie aan de investeringsmaatschappij Carlyle Group. Met de transactie is een overnamesom van 4,9 miljard dollar gemoeid. De verkoop wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond. De divisie DuPont Perfomance Coatings heeft 11.000 werknemers en draait dit jaar naar verwachting een omzet van 4 miljard dollar. De verf van de divisie wordt onder meer gebruikt door Ford en General Motors. Het onderdeel past echter niet in de huidige strategie van DuPont, dat vooral wil groeien in biotechnologie. De divisie stond acht maanden in de etalage. Ook Apollo Global Management, Kohlberg Kravis Roberts en Onex hadden interesse getoond.

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai heeft een voorlopig akkoord gesloten met de vakbondsafgevaardigden. Dat deed het bedrijf na een reeks stakingen het bedrijf honderden miljoenen euro gekost hebben. Het akkoord maakt onder meer een einde aan nachtwerk en onafgebroken shiften van 10 uur. De vakbonden verkregen ook een algemene loonsverhoging met omgerekend 69 euro per maand, een prestatiegebonden premie gelijk aan vijf maanden loon en een forse bonus. In ruil hebben de vakbonden zich ertoe verbonden om de productiviteit te verhogen en zo de productie op het huidige niveau te behouden. Hyundai kent een grote vraag naar zijn producten op de Amerikaanse markt, terwijl de stocks zo goed als onbestaand zijn.

De Taiwanese groep HTC Corporation is niet van plan een schikking te treffen in zijn patentenrechtszaak met Apple, ondanks het gevoelige verlies van zijn Zuid-Koreaanse sectorgenoot Samsung vorige week. Dat heeft Cher Wang, voorzitter van HTC Corporation, tegenover de Taiwanese technologiesite Digitimes gezegd. Het verlies van Samsung betekent volgens Wang immers niet dat het gehele Android-besturingssysteem faalt. Wang stelde dat zijn bedrijf voldoende zelfvertrouwen heeft om in de rechtbank de strijd aan te gaan met Apple. De twee bedrijven beschuldigen elkaar van patentschending. HTC Corporation kocht in september vorig jaar onder meer negen patenten van Google als munitie voor zijn strijd met Apple.

Citigroup heeft ingestemd met een schikking van 590 miljoen dollar in de rechtszaak tegen investeerders die van de bank toxische financiële producten aangesmeerd kregen tijdens de financiële crisis van vier jaar geleden. Citigroup blijft de beschuldigingen ontkennen, maar wil met de schikking naar eigen zeggen gewoon dat de juridische veldslag afgelopen is. Citigroup was ervan beschuldigd zijn blootstelling aan rommelkredieten destijds voor de buitenwereld te hebben verborgen. Volgens de slachtoffers had de Amerikaanse bank zijn portefeuille aan hypotheekkredieten wetens en willens overschat, terwijl ze het risico van de portfolio anderzijds zou hebben onderschat.

Het tijdelijke Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) heeft met succes geld opgehaald op de markten. Het noodfonds, gevestigd in Luxemburg, slaagde er een bedrag van 3 miljard euro aan tienjaarsobligaties te betalen en kende daarbij een rente van 2,307 procent toe. De plaatsing gebeurde voordeliger dan bij een vorige uitgifte in november vorig jaar. Christophe Frankel, chief financial officer van het Europese stabilisatiefonds, stelde met een brede uitgifte meer dan honderd investeerders aangetrokken te kunnen hebben. Het Europese noodfonds kwam eerder al Ierland, Griekenland en Portugal te hulp. Een aantal waarnemers vreest dat het fonds echter ook zal gebruikt worden om Spanje te ondersteunen, wat de kredietwaardigheid onder druk zou kunnen zetten.

Telegraaf Media Groep (TMG) neemt de Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro over. Dat heeft het mediabedrijf bekend gemaakt. Financiële gegevens over de transactie werden niet bekend gemaakt. Telegraaf Media Groep is al eigenaar van Sp!ts, de tweede grote gratis krant in Nederland. Het bedrijf denkt voordelen te kunnen halen door de advertentieverkoop en de druk van beide kranten te combineren. Door de samenwerking zullen volgens het Nederlandse concern wel een aantal banen moeten worden geschrapt. Concrete details over die sanering konden echter nog niet worden gegeven. Voor de lezers van Metro verandert er weinig door de overname. De krant blijft ook verder onder de eigen naam verschijnen.

De Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) hoopt met zijn terugkeer naar de beurs midden september 6,7 miljard euro op te halen. Sinds het bankroet twee jaar geleden is de Japanse regering eigenaar van de luchtvaartmaatschappij. Na Facebook, dat in mei met zijn beursgang 13 miljard euro ophaalde, zou de Japanse maatschappij daarmee de grootste beursgang van het jaar realiseren. Japan Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van Japan, kwam twee jaar geleden in moeilijkheden en kon enkel het hoofd boven water houden omdat een investeringsvehikel van de overheid 3,5 miljard euro in het bedrijf injecteerde. Na een zware herstructurering, waarbij duizenden banen en vele routes sneuvelden, kan de maatschappij opnieuw positieve cijfers voorleggen.

Het Chinese leasingbedrijf ICBC Leasing koopt voor 3,5 miljard dollar vijftig vliegtuigen van het model A320 van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld naar aanleiding van de eerste dag van een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan China. ICBC Leasing en Airbus sloten daarnaast een overeenkomst voor de assemblage van vliegtuigen in China. Volgens waarnemers is de vliegtuigdeal met China kleiner dan algemeen werd gehoopt. Airbus zou gerekend hebben op de verkoop van honderd exemplaren van de A320, met een potentiële waarde van 9 miljard dollar. ICBC Leasing wil met de aankoop naar eigen zeggen anticiperen op de groeiende vraag vanuit de wereldwijde luchtvaartsector.

Een verkoopverbod op acht producten van het Zuid-Koreaanse concern Samsung in de Verenigde Staten komt er zeker niet voor december. Een hoorzitting over het verkoopverbod, op vraag van het Amerikaanse technologieconcern Apple, is immers verschoven naar begin december. Apple stuurt aan op het verkoopverbod nadat het Amerikaanse bedrijf gelijk heeft gekregen in een patentzaak tegen zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet van de Amerikaanse rechtbank meer dan 1 miljard dollar schadevergoeding betalen voor het schenden van patenten van Apple op zijn smartphones en tablets. Samsung heeft laten weten er alles aan te doen om een dergelijk verkoopverbod op de Amerikaanse markt tegen te houden.

Het economisch vertrouwen binnen de eurozone is tijdens augustus verder gedaald 86,1 punten. Dat is het laagste niveau in bijna drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Tegenover de maand juli viel het vertrouwen met 1,8 punt terug. De daling is groter dan analisten verwacht hadden. Daar werd rekening gehouden met een score van 87,5 punten. De afname was nog meer uitgesproken binnen de Europese Unie, waar een daling van 2,0 punten tot 87,0 punten diende te worden gemeld. Het vertrouwen nam over een breed front af. Consumenten en detailhandelaren waren aanzienlijk somberder dan in juli, terwijl ook onder dienstenleveranciers en bouwondernemers het pessimisme groeide.

De Spaanse financiële instelling Bankia heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies geleden van ongeveer 4,3 miljard euro. Dat is twee keer meer dan het verlies dat vorig jaar over twaalf maanden werd geleden. In mei van dit jaar diende Bankia, de vierde grootste bank van Spanje, een vraag tot redding indienen voor het historische bedrag van 23,5 miljard euro. Een maand later kende de eurozone de Spaanse banken een kredietlijn van 100 miljard euro toe. Het ondertussen genationaliseerde Bankia leed het voorbije jaar een nettoverlies van 2,979 miljard euro. De Spaanse financiële sector zit in een zware crisis. De Spaanse banken hebben naar schatting 184 miljard euro aan zogeheten slechte leningen aan vastgoedpartijen, die wellicht niet worden afgelost.

Yahoo News heeft David Chalian, zijn chef in Washington, ontslagen na een misplaatste grap over de republikeinse conventie in Tampa. Terwijl hij zich niet bewust was van een openstaande micro, liet Chalian zich ontvallen dat de republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney er blijkbaar geen problemen mee had om te kunnen feesten, terwijl er ondertussen zwarte mensen verdrinken. De bal ging aan het rollen toen een conservatieve mediawebsite het stukje audio online plaatste. Chalian zelf heeft zich intussen geëxcuseerd op zijn Facebookpagina en stelde het vooral gehad te hebben over de uitdaging om een conventie te organiseren tijdens een orkaan en de impact daarvan op de campagne. Yahoo News besliste echter om Chalian te ontslaan.

Mario Draghi, het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt in een opiniestuk in het Duitse dagblad Die Zeit dat de originele opzet van de euro onwerkbaar was, maar dat de oplossingen voor de eurozone binnen handbereik liggen. Draghi stelde dat de originele opzet van de gedeelde munt door landen die hun economieën slechts los op elkaar afstemmen door de schuldencrisis in diskrediet is gebracht. De oplossing ligt volgens hem niet noodzakelijk in een complete politieke unie. Europese functionarissen kunnen volgens hem de eenheidsmunt herstellen door minder drastische maatregelen, zoals een strikter centraal toezicht van de nationale uitgaven en een strengere controle van de banken.

De Amerikaanse printerproducent Lexmark zet de productie van inkjetprinters stop. Oorzaak is een jarenlange prijzenoorlog met de concurrentie. Door de maatregel worden ongeveer 1.700 banen geschrapt. Daarmee slankt Lexmarkt bijna 13 procent van zijn werknemersbestand aan. De productie van inkjetprinters wordt eind dit jaar al stopgezet, de vervaardiging van onder andere inktpatronen loopt nog drie jaar door. Al een paar jaar woedt een heuse prijzenoorlog tussen producenten van inkjetprinters. Bovendien daalt de vraag naar printers. De verkoop van inkjetprinters en toebehoren lag onlangs nog op een vijfde van de omzet van Lexmark, maar dat cijfer daalt de laatste tijd sterk. Lexmark wil zich oriënteren en kijkt daarvoor onder meer naar de softwaremarkt.

Meer Nieuws

07:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-12

Droogte in West-Afrika heeft geleid tot toename biomassa

In tegenstelling tot wat zou kunnen verondersteld worden, is de biomassa in West-Afrika tijdens de droogteperiode van de voorbije veertig jaar toegenomen. Daardoor heeft de regio meer koolstofdioxide opgeslagen dan wordt aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Leeds. De onderzoekers stellen dat de natuur door de droogte niet teloor is gegaan, maar zich wel met tolerantere soorten tegen de moeilijker omstandigheden heeft gewapend. Algemeen wordt aangenomen dat droogteperiodes leiden tot het afsterven van de natuur, waardoor niet alleen opgeslagen koolstofdioxide vrijkomt en ook geen emissies uit de atmosfeer worden gehaald. Dat geldt volgens de onderzoekers inderdaad voor kortstondige droogteperiodes, maar bij langere droogtes zou een ander mechanisme op gang komen. Er wordt gewag gemaakt van het verschijnen van soorten die meer licht vragen en minder water nodig hebben. Dat zou leiden tot een algemene verhoging van de aanwezige biomassa, wat tot een grotere opslag van koolstofdioxide zou leiden.

Lees Verder

16:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: west-afrika, biomassa, droogte |  Facebook |

Marketeers luxemerken kijken steeds meer naar online video en rich media

Luxemerken willen hun reclamebestedingen aan online video en rich media opdrijven. Dat gaat ten koste van traditionele media zoals magazines en televisie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Martini Media en Digiday. De onderzoekers stelden vast dat 14 procent van de adverteerders van luxeproducten het volgende jaar een belangrijk deel van hun budgetten van televisie naar online televisie zullen overhevelen. Daarnaast gaf 43 procent aan dat een gedeelte van de budgetten van televisie naar online video zou gaan, terwijl 35 procent aankondigde experimenten met online video te zullen opstarten. De onderzoekers merken wel op dat de bestedingen van luxemerken aan digitale marketing tot nu toe relatief bescheiden zijn gebleven. Marketeers van massaproducten besteden gemiddeld 37 procent van het merkbudget aan digitale media, maar in de luxesector bleef dit tot nu toe beperkt tot 31 procent.

Lees Verder

16:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing, luxemerken |  Facebook |

Indiase groei verschuift steeds meer naar kleinere steden

De grote groei op de Indiase consumptiemarkt moet in de toekomst vooral worden gezocht in de kleinere steden. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Dit marktsegment bestaat volgens Nielsen uit ongeveer vierhonderd steden met een bevolking van honderdduizend tot één miljoen mensen. Die sector zou de volgende tien jaar een cruciale groeipijler worden van de Indiase economie. In totaal gaat het volgens Nielsen om een bevolking van 100 miljoen burgers en vertegenwoordigt op dit ogenblik al 20 procent van de totale Indiase omzet aan consumptiegoederen. Er wordt aan toegevoegd dat dit marktsegment door vele marketeers nog altijd wordt onderschat. Waarnemers stellen dat de groei in de grote metropolen weliswaar nog steeds verder gaat, maar ze voegen er aan toe dat het front van die beweging is overgenomen door steden van tweede en derde rang.

Lees Verder

16:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, consumptie |  Facebook |

Investeringsbanken moeten meer betalen om toptalent te overtuigen

De investeringsbanken in Londen zien zich gedwongen om hogere beginsalarissen aan te bieden indien ze de meestbelovende afgestudeerden van de universiteit naar hun bedrijf willen lokken. Vele jongeren worden immers afgeschrikt door de recente bankschandalen. Dat merkt Jon Terry, consulent bij PricewaterhouseCoopers, op. Hij voegt er aan toe dat de stijging van de vergoedingen een weerspiegeling vormt van de reputatie-problemen die de sector heeft getroffen, terwijl aan het werken voor een bank volgens hem inmiddels ook een maatschappelijk stigma wordt gekoppeld. De beginsalarissen zouden ongeveer met 5 procent zijn gestegen, naast de premie van 20 procent die de bankindustrie al aan afgestudeerde universitairen betaalt. Een nieuwe rekruit bij de grootste investeringsbanken mag een startersloon verwachten tussen 45.000 pond en 50.000 pond per jaar.

Lees Verder

15:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: investeringsbank |  Facebook |

China investeert in digitalisering Afrikaanse televisiemarkt

Het China Africa Development Fund en de China Development Bank hebben aangekondigd zwaar te zullen investering in de digitalisering van de televisiemarkt in Afrikaanse landen. Dat heeft Chi Jianxin, voorzitter van het China Africa Development Fund bekend gemaakt. Chi Jianxin merkte op dat het ontwikkelingsfonds de voorbije jaar al 100 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in het project, terwijl nog eens 50 miljoen dollar zou zijn voorzien. Ook de China Development Bank heeft een lening van 400 miljoen dollar voor het project aangeboden en in de toekomst zou nogmaals een even groot bedrag ter beschikking worden gesteld. Op dit ogenblik zouden meer dan 1,4 miljoen gezinnen in dertien Afrikaanse landen toegang hebben tot digitale televisie die op het continent door de Chinese mediagroep StarTimes wordt aangeboden. StarTimes biedt ongeveer honderdveertig televisiekanalen aan.

Lees Verder

15:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, afrika, televisie |  Facebook |

Invasieve soorten hebben grote impact op bruto binnenlands product

Invasieve soorten veroorzaken jaarlijks wereldwijd voor een gigantische schade. Dat zeggen wetenschappers van het Centre of Excellence for Invasion Biology aan de University of Stellenbosch in Zuid-Afrika. Bovendien blijken die kosten ook steeds verder oplopen, aangezien steeds meer soorten uiteindelijk terecht komen waar ze van nature niet thuishoren. Waarnemers hebben het daarbij over een globalisering van de natuur en waarschuwen dat deze trend moeilijk te stoppen zal zijn. Ruim een decennium geleden werd de wereldwijde schade van invasieve soorten geraamd op meer dan 1,4 triljoen dollar. Dat kwam overeen met 5 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) betekenen invasieve soorten inmiddels de derde grootste bedreiging voor het voortbestaan van populaties. Er wordt echter aan toegevoegd dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen schadelijke import en invasieve soorten die nuttig zijn voor de natuur.

Lees Verder

15:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: natuur, invasieve soorten |  Facebook |

Coca-Cola haalt in China het meest uit Olympische sponsoring

De sponsoring van de Olympische Spelen in Londen heeft de bekendheid van het Amerikaanse merk Coca-Cola bij de Chinese consument een nieuwe impuls opgeleverd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent R3 Marketing bij vijftienhonderd Chinese consumenten in tien Chinese steden. Coca-Cola scoorde bij de Chinese consumenten een spontane bekendheid van 61 procent. Dat bleek de hoogste score te zijn uit het hele onderzoek. Bovendien liet Coca-Cola ook een hogere score optekenen dan tijdens de Olympische Spelen in Peking, toen een totaal van 46 procent werd opgetekend. De Chinese campagne van Coca-Cola voor de Olympische Spelen in Londen concentreerde zich rond een aantal bekende sportsterren, zoals zwemmer Sun Yang. Coca-Cola merkt op dat 58 procent van de Chinese consumenten ook aangaf zijn aankoop-intentie rond het merk verhoogd te hebben. De rangschikking werd gedomineerd door multinationale sponsors. De top vijf werd verder immers gevormd door Adidas, McDonal's, BMW en Samsung.

Lees Verder

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 1,7 procent gegroeid tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een tweede raming van het Amerikaanse ministerie van handel. Eerder was nog uitgegaan van een groei met 1,5 procent. Ook de nieuwe cijfers betekenen echter nog altijd een vertraging tegenover de eerste drie maanden van het jaar, toen een groei met 2 procent werd opgetekend. Het voorbije kwartaal is ook de zwakste periode sinds de zomer van vorig jaar. Het groeitempo van de Amerikaanse economie ligt volgens economen nog altijd te laag om een verbetering te kunnen realiseren in de werkloosheid. Om dat cijfer stabiel te houden, zou minstens een kwartaalgroei van 2 procent tot 2,5 procent noodzakelijk zijn.

De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar de plannen van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair om de Ierse maatschappij Aer Lingus over te nemen. Een voorlopig onderzoek zou immers mogelijke concurrentieproblemen aan het licht hebben gebracht. Ryanair en Aer Lingus zijn de dominerende maatschappijen op de luchthaven van Dublin. In veel gevallen zijn de twee maatschappijen er de enige aanbieders van verbindingen naar Europa. Door de overname zou volgens de Europese Commissie de reële en potentiële concurrentie op een groot deel van deze verbindingen kunnen verdwijnen. Het onderzoek zou tegen begin volgend jaar klaar zijn. Ryanair heeft al twee keer tevergeefs geprobeerd Aer Lingus over te nemen.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) wil de volgende zes jaar 1 miljard dollar investeren in zijn Russische fabrieken. De investering moet de autobouwer toelaten om zijn lokale productie op te drijven. Dat heeft Jim Bovenzi, topman van General Motors Rusland, gezegd. De productiecapaciteit van de fabriek van General Motors in Sint-Petersburg zou opgedreven worden naar 230.000 exemplaren per jaar. De vestiging van de joint-venture van het Amerikaanse concern met zijn Russische sectorgenoot Avtovaz in Toljatti aan de Wolga zou verhoogd worden tot 120.000 exemplaren. Op dit ogenblik heeft de fabriek in Sint-Petersburg een capaciteit van 98.000 eenheden. In Toljatti kunnen 95.000 wagens per jaar worden geproduceerd.

De Britse vicepremier Nick Clegg stelt voor dat de rijke burgers in Groot-Brittannië extra zouden worden belast om de economische crisis het hoofd te bieden. In een interview met de krant The Guardian roept Clegg, topman van de coalitiepartij LibDems, op tot tijdelijke extra belasting voor de superrijken. Indien Groot-Brittannië verenigd en welvarend wil blijven als samenleving, zullen de superrijken volgens Clegg een extra inspanningen moeten leveren. Groot-Brittannië is volgens Clegg immers verwikkeld in een economische oorlog, verwijzend naar de recessie die het land heeft getroffen. De bevolking moet volgens Clegg ervaren dat de gevraagde inspanningen zo eerlijk en progressief mogelijk zijn.

De Italiaanse luxejachtbouwer Ferretti gaat in de Chinese stad Qingdao een fabriek openen. Dat heeft Ferruccio Rossi, chief executive van Ferretti, bekend gemaakt. De productie moet het bedrijf volgens Rossi toelaten om aan de stijgende vraag in China te voldoen. Hij wijst erop dat de vraag in Europa afbrokkelt, terwijl China volgens hem het grootste potentieel van de wereld heeft. Ferretti zal in China onderdelen betrekken uit Guandong en Taiwan. Begin dit jaar werd Ferretti voor een bedrag van 370 miljoen euro overgenomen door de Chinese bulldozerproducent Shandong Heavy Industry. De beroemde Riva-boten van Ferretti zijn onder meer populair bij filmsterren zoals Sean Connery, Brigitte Bardot en George Clooney. Vorig jaar verkocht Ferretti in China zeventien boten.

De Franse bank Crédit Agricole heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 111 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 339 miljoen euro. De omzet van de Franse bank viel met 14 procent terug tot 4,75 miljard euro. De oorzaak van de slechte prestaties moet vooral worden gezocht bij de economische problemen in Zuid-Europa, waarbij gewezen wordt op zware afschrijvingen en tegenvallende resultaten in Griekenland en Italië. De Franse bank schreef 427 miljoen euro af op haar belang in de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. De moeilijke omstandigheden van de Griekse dochteronderneming Emporiki wogen voor 370 miljoen euro op de resultaten.

Luchtvaartmaatschappij Philippine Airlines (PAL) gaat vierenvijftig vliegtuigen kopen bij de Europese constructeur Airbus. De bestelling heeft een cataloguswaarde van 7 miljard dollar. De Filipijnse maatschappij, die voornamelijk vliegt in Azië en naar de Amerikaanse westkust, bestelt vierenveertig exemplaren van de Airbus A321 en tien vliegtuigen van het type Airbus A330-300. De vliegtuigen zullen worden geleverd vanaf volgend jaar. Momenteel telt de vloot van de Filipijnse maatschappij negenendertig toestellen. De luchtvaartmaatschappij heeft te lijden onder de hoge brandstoffenprijzen, een verouderde vloot en het succes van lowcostconcurrent Cebu Pacific. De bestellingen moeten volgens topman Lucio Tan een belangrijke rol spelen in de heropleving van de maatschappij.

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat zijn luxemerk Lincoln introduceren op de Chinese markt. Over twee jaar moeten de eerste exemplaren beschikbaar zijn in China. De Chinese markt van luxewagens zal naar verwachting tegen het einde van dit decennium groter zijn dan de Amerikaanse sector. Het marktsegment wordt er momenteel gedomineerd door de Duitse constructeurs Audi, BMW en Mercedes-Benz, die ongeveer driekwart van de verkopen vertegenwoordigen. De Chinese introductie van Lincoln vormt volgens Alan Mulaly, topman van Ford, een nieuwe stap in de uitbreiding in Azië en de belofte van het concern om consumenten in het luxesegment te bedienen.

De regering van Zimbabwe heeft het Save Valley Conservancy, het grootste particuliere wildpark van Afrika, in beslag genomen. De actie is onderdeel van landhervorming. Deskundigen vrezen echter dat veel diersoorten slechter af zijn door de onteigening van het gebied. Volgens de dierenbeschermers hebben enkele vertrouwelingen van president Robert Mugabe immers jachtvergunningen gekregen voor het park. Westerse donorlanden overwegen als sanctie de ontwikkelingshulp aan het Afrikaanse land te beperken. Een idee is om de hulp in te trekken voor de organisatie van een groot toerismecongres volgend jaar. Zimbabwe hangt voor de organisatie volgens diplomaten immers geheel af van internationale hulp.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell investeert de volgende periode minstens 1 miljard dollar per jaar in de ontginning van schaliegasvelden in China, die naar verwachting enorme reserves herbergen. Dat heeft Lim Haw Kuang, topman van de Chinese divisie van Shell, tegenover het persbureau Reuters gezegd. De investeringsplannen sluiten aan op de strategie van Shell om te groeien in China, de grootste energiemarkt van de wereld. Het gas, dat gevangen zit in steenlagen, zorgde de voorbije jaren voor een transformatie van de Amerikaanse energiemarkt en kenners verwachten een vergelijkbare omslag in China. In maart maakte China bekend tegen het midden van het decennium te streven naar een productie van 6,5 miljard kubieke meter schaliegas.

De Boliviaanse autoriteiten hebben bijna twee ton radioactief uranium gevonden in een woning in het centrum van La Paz, in de buurt van de ambassades van Brazilië en de Verenigde Staten. Dat heeft de Boliviaanse regering bekend gemaakt. Er zou meteen een onderzoek zijn bevolen. Het uranium is gevonden in simpele plastic zakken, blootgesteld aan guur weer op het gelijkvloers van een gebouw in het centrum van de hoofdstad. Jorge Perez, viceminister van binnenlandse zaken van Bolivië, benadrukte dat het volgens de eerste metingen om zeer radioactief materiaal zou gaan. Perez bevestigde dat er al ondervragingen hebben plaatsgevonden. Hij vermoedt dat het uranium mogelijk afkomstig is van Brazilië of een ander buurland en waarschijnlijk op weg was naar Chili.

Tienduizenden betogers zijn in de Chileense hoofdstad Santiago op straat gekomen om een hervorming van het Chileense onderwijssysteem te eisen. Het huidige systeem is volgens de actievoerders te duur, werkt ongelijkheid in de hand en is inefficiënt. De meeste onderwijsinstellingen in Chili zijn private en op winst gerichte instellingen. Daardoor moeten veel universiteitsstudenten leningen aangaan om hun studies te financieren. Volgens internationale ramingen studeert de gemiddelde student in Chili af met 40.000 euro schulden. Daarmee bouwen Chileense studenten meer schulden op dan hun collega's in de Verenigde Staten. De studenten kregen in hun acties de steun van onderwijzers en van de Eenheidscentrale van de Arbeiders, de grootste vakbond van het land.

De beoogde miljardenfusie tussen grondstoffenhandelaar Glencore en mijnbouwer Xstrata komt steeds meer in gevaar. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou het Noorse staatsinvesteringsfonds zich, net als het staatsfonds van Qatar, verzetten de voorgestelde ruilverhouding tussen de aandelen van beide bedrijven. Glencore biedt 2,8 eigen aandelen per aandeel Xstrata. Qatar gaf in juni al aan dat de ruilverhouding moest worden opgeschroefd naar 3,25 aandelen Glencore per aandeel Xstrata om tot een gepaster verdeling van de voordelen van de fusie te komen. Het is niet bekend welke verhouding het Noorse staatsinvesteringsfonds voor ogen heeft. Qatar heeft een belang van 12 procent in Xstrata, terwijl Noorwegen bijna 3 procent van het bedrijf in handen heeft.

De Italiaanse autofabrikant Fiat legt de productie in Pomigliano in de herfst twee weken stil. Dat is naar eigen zeggen nodig vanwege een aanhoudend zwakke vraag na vijf jaar van dalende autoverkopen in Europa. Werknemers in Pomigliano, waar de Fiat Panda wordt gemaakt, krijgen tijdelijk ontslag voor de betrokken periodes. Bestuursvoorzitter Sergio Marchionne zal eind oktober de investeringsplannen van Fiat toelichten. Vakbonden vrezen dat het bedrijf investeringen gaat uitstellen of zelfs overgaat tot het sluiten van de fabriek. Chrysler, het Amerikaanse zustermerk van Fiat, is winstgevend. In Europa lijdt de Italiaanse autobouwer, net zoals vele concurrenten, echter verliezen.

Het consumentenvertrouwen in Ierland is tijdens de maand augustus gestegen tot 70 punten. Dat is het hoogste peil in bijna vijf jaar, voor het uitbreken van de vastgoedcrisis. Dat blijkt uit een rapport van KBC Ierland en het onderzoeksinstituut ESRI. Tijdens de maand juli stond het vertrouwen op 67,7 punten. De vastgoedcrisis verplichtte de Ierse regering anderhalf jaar geleden om steun te vragen aan de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarbij werd een bedrag van 67,5 miljard euro toegekend, maar in ruil diende het land wel drastische hervormingen door te voeren. Opgemerkt wordt wel dat de Ierse retailverkopen nog steeds verder terugvallen. Economen hopen echter dat het toenemende vertrouwen ook de consumptie zal aantrekken.

Meer Nieuws

06:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-12

Restaurantketen McDonald's trekt naar Siberië

De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft bekend gemaakt vestigingen te willen openen in Siberië. Dat heeft Viktor Eidemiller, vice-president ontwikkeling voor de Russische divisie van de groep, gezegd. De Amerikaanse keten zou onder meer kijken naar mogelijkheden om in Novosibirsk, Barnaul, Tomsk and Novokuznetsk te openen. Eind volgend jaar of het begin van de daaropvolgend jaar zou ook een eerste vestiging worden geopend in Krasnoyarsk. De Amerikaanse keten deed tweeëntwintig jaar geleden zijn intrede op de Russische markt met een eerste vestiging in de omgeving van de Pushkin Square in Moskou. Inmiddels heeft McDonald's in Rusland meer dan driehonderd winkels geopend. Die hebben in totaal al meer dan twee miljard maaltijden geserveerd. De Amerikaanse keten heeft in Rusland ongeveer 30.000 medewerkers. Eerder dit jaar nog had Khamzat Khasbulatov, president van de Russische divisie van McDonald's, gezegd dat een uitbreiding naar Siberië en zelfs het Oeral-gebied voor belangrijke logistieke problemen zou zorgen.

Lees Verder

17:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mcdonald's, rusland, siberië |  Facebook |

Ethisch onderzoek naar toewijzing wereldkampioenschappen voetbal

Er wordt een onderzoek opgestart naar de manier waarop de organisatie voor de wereldkampioenschappen voetbal over zes en tien jaar aan respectievelijk Rusland en Qatar werden toegewezen. Dat heeft Michael Garcia, hoofd van de onderzoekskamer van de Ethische Commissie van de Federation Internationale de Football Associations (FIFA), bevestigd. Het onderzoek vormt volgens Garcia een onderdeel van een operatie om het ethisch gedrag van de internationale voetbalfederatie te garanderen. Sepp Blatter, president van de voetbalfederatie, had eerder aangegeven dat aan Michael Garcia, een Amerikaans advocaat, geen enkele beperking zou opleggen om betichtingen van wanpraktijken in het verleden te onderzoeken. Garcia zei dat ook de toewijzing van het vorige kampioenschap aan Duitsland zou worden onderzocht, net zoals het controversiële partnership tussen de internationale voetbalbond en zijn gewezen marketing-partner International Sport and Leisure (ISL).

Lees Verder

16:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sponsoring, voetbal, ethiek |  Facebook |

Gebruik Duits mobiel internet verdubbeld

Het gebruik van het mobiele internet is in Duitsland op één jaar tijd nagenoeg verdubbeld. De toenemende penetratie van smartphones en tablets moedigen dan ook nieuwe patronen van mediaconsumptie aan. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent TNS-Infratest. De onderzoekers stelden vast dat op dit ogenblik 39 procent van het Duitse publiek gebruik maakt van het mobiele internet. Dat betekent een stijging met 15 procentpunten in amper twaalf maanden. In de leeftijdsgroep tussen veertien en negenentwintig jaar bereikt de penetratie inmiddels een niveau van 60 procent. Dat betekent een stijging met 21 procentpunten op twaalf maanden tijd. Maar ook in de leeftijdscategorie tussen dertig en negenenveertig jaar werd een stijging met 19 procentpunt tot 40 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat 25 procent van de ondervraagden minstens één keer per maand van het mobiele internet gebruik maakt, tegenover 13 procent vorig jaar.

Lees Verder

16:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobile, internet, duitsland |  Facebook |

Luchtkwaliteit Los Angeles verbetert door moderne autotechnologie

De luchtvervuiling in de Amerikaanse stad Los Angeles kent een lichte verbetering, maar toch blijft de metropool met de zwaarste pollutie van de Verenigde Staten geconfronteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daarbij wordt opgemerkt dat de vervuiling door het autoverkeer in Los Angeles sinds de jaren zestig met 98 procent is gedaald. Die vervuiling draagt bij tot de vorming van ozon in de lagere gebieden van de atmosfeer, wat een desastreuze impact kan hebben op de gezondheid van mensen en planten. Er werd volgens het rapport vooral tijdens het voorbije decennium een terugval opgetekend, waarbij van een halvering gewag wordt gemaakt. Nochtans wordt in Los Angeles drie keer meer brandstof verbruikt dan vijftig jaar geleden. De resultaten bewijzen volgens de onderzoekers dan ook dat de auto's zuiverder zijn geworden. Bij andere vervuilende factoren, zoals propaan en ethaan, blijken echter geen grote verbeteringen te worden opgetekend.

Lees Verder

16:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: los angeles, luchtvervuiling |  Facebook |

Energie-efficiëntie verliest strijd tegen opwarming van de aarde

Een toename van de uitstoot van koolstofdioxide in de ontwikkelingslanden veegt alle inspanningen weg die andere landen, zoals China en de Verenigde Staten, doen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse Center for Global Development. De onderzoekers zeggen te vrezen dat iedereen zich focust op de kleine vooruitgang die her en der wordt gerealiseerd, maar verbleken die inspanningen bij de toegenomen consumptie. De onderzoekers stelden vast dat de rijke landen hun koolstofdioxide-intensiviteit tijdens de tweede helft van het voorbije decennium met 5,5 procent hebben afgebouwd, terwijl hun elektriciteitscomsumptie slechts met 2,7 procent werd opgedreven. In ontwikkelingslanden daarentegen werd de koolstofdioxide-intensiteit slechts met 1,3 procent verminderd, maar steeg de elektriciteitsconsumptie met 34 procent. De denktank stelt dan ook dat er in praktijk geen enkele vooruitgang wordt geboekt.

Lees Verder

16:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering, energie, uitstoot |  Facebook |

Technologie en obesitas kunnen rechtstreeks worden gelinkt

Naarmate landen groeien op het gebied van informatica en communicatie, blijkt ook het probleem met overgewicht toe te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek in zevenentwintig landen door het Milken Institute in California, waar aangevoerd wordt dat over een periode van twintig jaar een rechtstreekse link in de adoptie van nieuwe technologieën op het gebied van informatica en communicatie en de toename van het obesitas-probleem kon worden opgemerkt. De onderzoekers stellen dan ook dat het intensieve gebruik van computers, videogames en televisie een belangrijke factor vormt in de wereldwijd stijgende obesitas-niveaus. Er wordt aan toegevoegd dat obesitas wereldwijd inmiddels de vijfde belangrijkste doodsoorzaak is geworden. Daarnaast wordt gewezen op een zware economische kost die de ziekte veroorzaakt. Volgens het rapport leidt elke 10 procent investeringen in informatica, tot een toename van obesitas met 1,4 procent.

Lees Verder

16:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, obesitas, technologie |  Facebook |

Yamaha Motor sponsor van Real Madrid in Thailand

De Spaanse voetbalclub Real Madrid heeft een samenwerkingcontract ondertekend met het Japanse concern Yamaha Motor. Daardoor wordt Yamaha de volgende twee jaar in Thailand de officiële sponsor van de Spaanse club. Met het contract zou een bedrag van 250 miljoen bath zijn gemoeid. Dat komt overeen met een waarde van ongeveer 8 miljoen dollar. Volgens Praphan Polthanasit, ondervoorzitter van Thai Yamaha, zal de sponsoring verder bouwen op de samenwerking die het bedrijf heeft met lokale clubs en tornooien. Yamaha Motor zegt ook een contract te zullen tekenen met een speler van de Spaanse club, die daarop als ambassadeur voor het merk zou optreden. Thai Yamaha wordt de tweede Thaïse sponsor van Real Madrid. Eerder slaagde brouwer ThaiBev erin om Real Madrid en aartsrivaal FC Barcelona samen te brengen in een driejarig sponsoringcontract met een geschatte waarde van 16,5 miljoen dollar.

Lees Verder

15:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: real madrid, sponsoring, thailand, yamaha |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) onderbreekt voor de tweede keer dit jaar de productie van zijn elektrische auto Chevrolet Volt. De auto wordt in Europa ook verkocht als het model Ampera van dochter Opel. Amerikaanse media berichtten dat voor de Chevrolet Volt de band van midden september tot midden oktober zal stilliggen. In het voorjaar was de productie al eens voor vier weken opgeschort. Een woordvoerder van het concern stelde dat de Amerikaanse autobouwer de productie aanpast aan de vraag. Tot en met juli verkocht General Motors in de Verenigde Staten 10.666 elektrische wagens, terwijl in dezelfde periode 13.770 exemplaren gebouwd werden. Het concern wilde dit jaar aanvankelijk wereldwijd 60.000 elektrische wagens verkopen.

Nieuwe standaarden moeten de gemiddelde brandstofzuinigheid van auto's en lichte vrachtwagens tegen het midden van het volgende decennium verdubbelen in vergelijking met de huidige generatie voertuigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd. Over de nieuwe efficiëntievereisten sloot Obama vorig jaar al een deal met de zeventien grootste automakers. Concreet houden de regels in dat auto's en lichte trucks die in de Verenigde Staten gemaakt worden tegen het midden van het volgende decennium 54,5 mijl per gallon benzine zullen moeten kunnen afleggen. Dat komt neer op gemiddeld 23,25 kilometer per liter brandstof. Obama heeft het de grootste stap om de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlandse olie te reduceren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag haar medeleven getoond voor de Grieken die zwaar getroffen worden door het besparingsprogramma, dat een oplossing moet bieden voor de schuldencrisis in de eurozone. Merkel zei tijdens een discussieforum met Duitse burgers te betreuren dat de pensioenen van Griekse werknemers worden verlaagd. De bondskanselier vestigde de aandacht op de grote kloof die er is tussen de rijke en minder gegoede mensen in de wereld en stelde dat de schuldencrisis in de eurozone duidelijk maakt dat rijke mensen hun land zonder probleem kunnen verlaten. De Duitse bondskanselier had eerder nog gezegd dat elke dag telt voor het oplossen van de Griekse problemen.

De Duitse autobouwer Volkswagen opent over drie jaar in Rusland een fabriek waar op jaarbasis 150.000 motoren gebouwd zullen worden. Daarover heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, in Moskou een contract ondertekend. Het complex, dat een investering van 250 miljoen euro vergt, komt dicht in de buurt van de bestaande fabriek in van de Duitse autobouwer in Kaluga. Winterkorn benadrukte dat Rusland voor Volkswagen de belangrijkste Europese groeimarkt betekent. Over vijf jaar streeft Volkswagen naar een Russische afzet van een half miljoen exemplaren. Over vier jaar moeten minstens 30 procent van de geproduceerde auto's zijn voorzien van een motor die in Rusland is gebouwd.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in augustus gedaald. Het gaat om de grootste daling sinds tien maanden. Gezinnen worden er pessimistischer over hun kansen op tewerkstelling en de economische groei. De index van de Conference Board daalde van 65,4 punten in juli tot 60,6 punten in augustus. Oorzaken van het tanende consumentenvertrouwen zijn de gestegen brandstofprijzen, een werkloosheidsgraad van meer dan 8 procent en beperkte loontoename. Chris Christopher, hoofdeconomist bij consulent, merkt op dat de situatie bij de consumenten niet gunstig oogt. Door het gebrek aan vertrouwen en de moeilijke arbeidsmarkt begint volgens Christopher een voorzichtig gedrag te ontstaan. Het publiek heeft volgens hem niet veel redenen om veel uit te geven.

Het cabinepersoneel van Lufthansa heeft beslist om tot een staking over te gaan nadat de salarisonderhandelingen tussen de vakbond en de Duitse luchtvaartmaatschappij zijn mislukt. Door de staking worden mogelijk honderden vluchten getroffen. De vakbond gaf geen details over de mislukte onderhandelingen of de aanstaande staking. De vakbond had eerder al gewaarschuwd voor acties tegen de werkgever indien de onderhandelingen zouden mislukken. In mei dit jaar had Lufthansa bekend gemaakt 3.500 banen te schrappen om kosten te besparen. Daarmee zou het personeelsbestand van de maatschappij met ongeveer 3 procent worden afgebouwd. Ook werden nieuwe investeringen bevroren en werden aanwervingen gekanaliseerd bij een goedkope dochteronderneming.

Maria Draghi, topman van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft zijn bezoek aan Jackson Hole in de Verenigde Staten, waar de grote jaarlijkse bijeenkomst van de belangrijkste centrale bankiers en economen van de wereld plaatsvindt, afgezegd. Volgens een woordvoerder van Draghi staat een overvolle werkagenda het bezoek in de weg. Onder meer werd verwezen naar de bijeenkomst van de ministers van financiën van de eurogroep begin september en naar de raad van gouverneurs van de Europese Centrale Bank (ECB), die in die periode ook haar rentebesluit bekend zal maken. Naar de jaarlijkse bijeenkomst in Jackson Hole wordt dit jaar sterk uitgekeken, aangezien uitgekeken wordt naar maatregelen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank.

De Franse regering grijpt in om de hoge prijzen aan de benzinepomp af te zwakken. De prijzen voor motorbrandstoffen zullen tot 6 eurocent per liter worden teruggeschroefd. Dat heeft de Franse minister van economie en financiën Pierre Moscovici bekend gemaakt na overleg met de sector. De helft van de daling zal gedragen worden door de Franse staat, terwijl de andere helft moet worden gefinancierd door de oliemaatschappijen. Voor de Franse regering gaat het om een inspanning van 300 miljoen euro. Het gaat volgens de Franse minister van economie om een tijdelijke maatregel, die geldt voor een periode van drie maanden, in afwachting van een meer duurzame ingreep.

Het aandeel van de Amerikaanse informaticagroep Apple heeft op de beurs in New York een nieuwe recordhoogte van 680,87 dollar bereikt. Die nieuwe piek was in belangrijke mate het gevolg van het patentproces dat het concern heeft gewonnen van zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Tegelijkertijd leed het aandeel van Samsung op de beurs van Seoul een verlies van 7,5 procent. Dat betekende de zwaarste terugval in vier jaar tijd. Samsung moet van een Amerikaanse rechtbank meer dan 1 miljard dollar schadevergoeding betalen aan Apple. Volgens de rechtbank pleegde het bedrijf inbreuk op patenten van Apple op smartphones en tablets. Beleggers vrezen dat het vonnis een belangrijke impact zal hebben op het Zuid-Koreaanse bedrijf.

De technologiegroep IBM neemt het Amerikaanse bedrijf Kenexa, gespecialiseerd in sociale netwerkdiensten die bedrijven moeten helpen bij human resources en aanwervingen, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,3 miljard dollar. De overname zou in het vierde kwartaal afgerond worden. Met de overname van Kenexa wil IBM zijn divisie social business uitbouwen en zijn positie verbeteren ten opzichte van concurrenten zoals SAP en Oracle, die zelf recent in de sector een aantal overnames realiseerden. Kenexa telt momenteel meer dan 8.900 klanten en heeft 2.800 werknemers in eenentwintig landen. IBM beloofde de huidige klanten van Kenexa verder te zullen blijven ondersteunen.

De regering van de Spaanse autonome regio Catalonië gaat aan de Spaanse staat financiële steun vragen voor een bedrag van 5,023 miljard euro. Dat heeft het bestuur van de autonome regio bekend gemaakt. Catalonië heeft volgens een woordvoerder van de regionale regering beslist om deel te nemen aan het liquiditeitenfonds dat de federale overheid ter beschikking gesteld heeft om de regio's te hulp te komen. Spanje heeft een fonds van 18 miljard euro opgericht dat de regio's in het land tegen een bankroet moet beschermen. De regio's Valencia en Murcia kondigden eerder al aan dat ze hulp nodig hebben en op het fonds beroep zullen doen.

Japan wil de eilandengroep Senkaku in de Oost-Chinese Zee tegen september volledig onder controle hebben. Aan de Japanse eigenaar van de eilandengroep werd daarvoor een bedrag van 2 miljard yen aangeboden. Dat komt overeen met een bedrag van 20,4 miljoen euro. Ook China en Taiwan eisen de soevereiniteit over de archipel op. Chinese militanten uit Hongkong hadden midden augustus voet aan wal gezet op de eilandengroep, maar werden door de Japanse autoriteiten opgepakt en het land uitgewezen. Een gelijkaardige actie van Japanse nationalisten enkele dagen later werd daarentegen ongemoeid gelaten. De eigenaar had eerder al aangegeven bereid te zijn om met de Japanse autoriteiten over een verkoop te praten. Eerdere gesprekken botsten echter over onenigheid over de prijs.

Australië en Europa gaan systemen voor emissierechten van koolstofdioxide samenvoegen. Dat heeft de Australische minister voor klimaatverandering Greg Combet bekend gemaakt. Australië begint over drie jaar met een systeem voor verhandelbare uitstootrechten, vergelijkbaar met het kader dat de Europese Unie al enkele jaren geleden heeft ingevoerd. Bij het systeem moeten bedrijven emissierechten aankopen als ze extra koolstofdioxide uitstoten door onder meer een hogere productie. Het handelssysteem in Australië komt in de plaats van de huidige belasting op koolstofdioxide, die bijzonder omstreden is. Australië is immers erg afhankelijk van de grote mijnbouwbedrijven en kolencentrales, die veel broeikasgassen uitstoten.

De Britse beveiligingsfirma G4S heeft een provisie aangelegd van 50 miljoen pond voor het beveiligingsfiasco bij de Olympische Spelen. Op het laatste moment moesten de Britse autoriteiten extra militairen inzetten om de veiligheid op het evenement te verzekeren, omdat G4S niet in staat bleek de 10.400 bewakingsagenten te leveren die contractueel bepaald waren. De provisie moet dienen om de kosten te vergoeden voor het inzetten van de militairen en voor de betaling van boetes wegens het niet nakomen van verbintenissen. G4S betaalde midden augustus al 2,5 miljoen pond aan het Britse leger. De beveiligingsfirma kondigde inmiddels ook aan 1.100 banen te zullen schrappen. Het herstructureringsplan moet een jaarlijkse besparing van 30 miljoen pond toelaten.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple wil een voorlopig verbod op de verkoop van acht producten van het Zuid-Koreaanse Samsung in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit documenten die het Amerikaanse technologieconcern bij het gerecht heeft ingediend. Een Amerikaanse rechter oordeelde eerder dat achtentwintig producten van Samsung patenten van Apple hebben overtreden. Aangezien Amerikaanse telecomproviders telefoons samen met een abonnement aanbieden, komen enkele toestellen meermaals voor in de lijst. Daarnaast worden niet alle producten uit het vonnis nog verkocht op de Amerikaanse markt. Samsung werd door de patentinbreuken eerder veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1,05 miljard dollar.

Meer Nieuws

06:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-08-12

Grotere rijkdom gaat ten koste van relatieve vrijgevigheid

Rijken zijn relatief minder vrijgevig dan de middenklasse. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Chronicle of Philanthropy. De onderzoekers stelden daarbij vast dat Amerikanen met een inkomen van meer dan 200.000 dollar vier jaar geleden slechts 4,2 procent van hun inkomen aan liefdadigheidsorganisaties doneerden. In de middenklasse, met een inkomen tussen 50.000 dollar en 75.000 dollar per jaar, lag dat cijfer echter op gemiddeld 7,6 procent. Er wordt aan toegevoegd dat het niveau van liefdadigheid in wijken met minstens 40 procent residenten met een jaarinkomen van meer dan 200.000 dollar verder terugvalt tot gemiddeld 2,8 procent van het beschikbare inkomen. Het fenomeen moet volgens Paul Piff, docent psychologie aan de University of California, wellicht worden geweten aan de impact van geld op het leven van de mensen. Naarmate de rijkdom toeneemt, raakt het individu volgens Piff meer afgeschermd van de maatschappij, waardoor er minder contact overblijft met anderen en ook de gevoeligheid voor het lijden van derden afzwakt.

Lees Verder

15:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rijkdom, vrijgevigheid |  Facebook |

Prijsniveau wordt belangrijker voor Amerikaanse consument

Prijs wordt een belangrijker factor in het aankoopgedrag van de Amerikaanse consument. Daarmee moet het belang van merken en innovatie worden gerelativeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Duke University bij meer dan vijfhonderd executives. Daarbij bleek dat 24,7 procent van de ondervraagden van mening was dat kwaliteit de volgende twaalf maanden de belangrijkste prioriteit van de consument zal zijn, tegenover een score van 26,3 procent in februari van dit jaar. De score van service steeg van 18,8 procent naar 21,4 procent. Innovatie viel daarentegen terug van 10 procent naar 9,4 procent. Merken zagen hun waarde van 7,5 procent naar 6,8 procent dalen. De impact van de prijs kende daarentegen een stijging van 16,4 procent naar 23,2 procent. Uit het onderzoek bleek verder dat de uitgaven aan traditionele mediareclame het volgend jaar met 1,9 procent zou worden teruggeschroefd, terwijl internet een stijging met 9,4 procent zou laten optekenen.

Lees Verder

15:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing, prijs |  Facebook |

Britse robot kan taalvaardigheid opbouwen

Wetenschappers van de Adaptive Systems Research Group aan de University of Hertfordshire zijn erin geslaagd om een robot te ontwikkelen die de mogelijkheid heeft om, zoals kinderen tussen zes en veertien maanden oud, rudimentaire taalkundige vaardigheden te ontplooien. De robot DeeChee van de Britse onderzoekers bleek na een interactie met mensen van louter klanken te evolueren naar het vormen van woorden, waaronder kleuren en vormen. Onderzoeksleider Caroline Lyon merkt op dat peuters gevoelig zijn voor de frequentie van klanken in de spraak en stelt dat de experimenten van de Britse onderzoekers hebben aangetoond dat deze gevoeligheid kan worden gemodelleerd en gebruikt om aan robots woordvormen aan te leren. Caroline Lyon merkte ook op dat het onderzoek bovendien heeft uitgewezen dat niet alle volwassenen even geschikt zijn om anderen een taal aan te leren.

Lees Verder

15:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robotica, taalkunde |  Facebook |

Amerikaanse droogte positief voor gezondheid Golf van Mexico

De Verenigde Staten is getroffen door de droogste periode in minstens vijftig jaar, maar dat heeft wel één voordeel opgeleverd. De dode zone in de Golf van Mexico is door het fenomeen immers gekrompen tot zijn kleinste omvang in vele jaren. Dat is de conclusie van een onderzoek van Steve DiMarco, oceanograaf aan de Texas A&M University. DiMarco merkt op dat in totaal slechts 1.580 vierkante mijl met hypoxie, waarbij onvoldoende zuurstof in het water aanwezigheid is om overleven toe te laten, werd opgemerkt. In augustus vorig jaar vertegenwoordigde hypoxie in de Golf van Mexico volgens Steve DiMarco, één van de wereldautoriteiten op het gebied van de dode zone, nog een oppervlakte van ongeveer 3.400 vierkante mijl. De droogte heeft er volgens de onderzoeker wellicht voor gezorgd dat de rivieren minder water naar de Golf van Mexico hebben kunnen laten vloeien en daarmee ook minder schadelijke producten uit de landbouw in de oceaan zijn terechtgekomen. De landbouw wordt als één van de grote oorzaken van de dode zone in de Golf van Mexico genoemd.

Lees Verder

15:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hypoxie, landbouw, golf van mexico, droogte |  Facebook |

Cambodjaans reservaat moet Irrawaddy-dolfijn beschermen

In bepaalde delen van de Mekong zal de visserij sterk worden gereglementeerd. De maatregel moet een groep beschermde zoetwater-dolfijnen beschermen. Dat heeft de regering van Cambodja bekend gemaakt. Om de dieren te beschermen werd een gebied van 180 kilometer lang in de rivier, van de oostelijke provincie Kratie tot de grens met Laos, omgevormd tot het Irrawaddy-dolfijnenreservaat. In het betrokken gebied wordt het vissen nog wel toegestaan, maar onder meer het gebruik van fuiken en bepaalde netten wordt verboden omdat die technieken een gevaar zouden betekenen voor de dolfijnen. De nieuwe zone biedt volgens de Cambodjaanse regering ook de mogelijkheid om het ecotoerisme te stimuleren. De Irrawaddy-dolfijn staat sinds acht jaar op de lijst met extreem bedreigde diersoorten. De dolfijn wordt ook aangetroffen in de kustgebieden van Zuidoost-Azië en de Mahakam-rivier in Indonesië.

Lees Verder

14:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cambodja, dolfijn, irrawaddy |  Facebook |

Menselijk brein is in wezen een uitstekende verkeersleider

In principe zijn mensen uitermate geschikt om het verkeer te sturen en kan het menselijk brein significant betere resultaten bereiken dan de bestaande computer-gestuurde verkeerscontroles. Dat is de conclusie van een experiment van wetenschappers aan de University of Southampton. Onderzoeksleider Simon Box, transportspecialist aan de Britse universiteit, merkt op dat het menselijk brein, indien het optimaal wordt gebruikt, een extreem efficiëntie verkeersbegeleider kan zijn. De Britse onderzoekers willen aan de hand van de resultaten een technologie met artificiële intelligentie ontwikkelen die de efficiënte van de verkeersstromen gevoelig zou kunnen verbeteren. Simon Box wijst erop dat in de toekomst alle verkeersdeelnemers zullen zijn uitgerust met satellietnavigatie en draadloze communicatie, zodat hun positie naar controleposten zal kunnen worden doorgestuurd en een begeleiding met artificiële intelligentie haalbaar moet worden.

Lees Verder

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende