19-01-13

Mexicaanse strijd tegen drugs complete mislukking

De gewelddadige strijd tegen de drugkartels in Mexico heeft de voorbije jaren geen noemenswaardige resultaten opgeleverd en er is ook geen oplossing voor het probleem is zicht. Wel is aangetoond dat een keiharde aanpak van de gebruikers geen enkel resultaat oplevert. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Rice University in de Verenigde Staten over het drugsbeleid van voormalig Mexicaans president Felipe Calderon de voorbije zes jaar.

Onderzoeksleider William Martin, socioloog aan de Rice University, voert aan dat drugs steeds zullen worden gevraagd en verkocht. "Maar zolang de samenleving en de overheid het druggebruik als een misdaad blijven bestempelen in plaats van het probleem aan te pakken vanuit de gezondheidszorg, zal het geweld niet kunnen worden uitgeroeid," voert Martin aan. "De Mexicaanse president heeft getracht om de macht van het leger te gebruiken om het probleem aan te pakken, maar dat is alleen maar uitgemond in een toenemend geweld."

"De Mexicaanse regering mag het drugsprobleem niet langer vanuit een oorlogsfilosofie benaderen, maar moet zich focussen op een strijd tegen criminaliteit," merkt Martin nog op. "De rol van het leger moet worden afgebouwd, terwijl de politie moet worden versterkt om de criminaliteit aan te pakken, maar ook moet aandacht worden besteed aan de maatschappelijke dienstverlening en de bestrijding van corruptie. Daarvoor moet echter onder meer geïnvesteerd worden in hogere vergoedingen en hogere eisen op het gebied van opleiding."

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mexico, drugs, criminaliteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.