24-01-13

Distributie belangrijk aspect Amerikaans wapenprobleem

Om een efficiënt wapenbeleid uit te bouwen, moet de Amerikaanse overheid zich in eerste instantie niet op de kopers, maar wel op de verdelers richten. Dat is de conclusie van een onderzoek van Kevin Bradford, professor marketing aan het Mendoza College of Business van de University of Notre Dame, naar het kanaliseren van wapens vanuit de legale circuits naar het criminele milieu. De onderzoekers onderzochten bijna dertigduizend pagina's rechtbankdocumenten over gewelddadige misdrijven.

"De wapenindustrie is ondergedompeld in een sfeer van geheimzinnigheid," merkt Kevin Bradford op. "Het onderzoek toonde aan dan 1 procent van de wapenhandelaars verantwoordelijk is voor 45 procent tot 60 procent van alle wapengeweld bij misdrijven. Deze verkopers leiden nieuwe wapens, bedoeld voor legale bezitters, naar malafide bestemmelingen." De onderzoeker noemt het verwonderlijk dat heel wat verkopers geen gebruik maken van de beveiligingsmaatregelen die beschikbaar zijn, zoals achtergrondcontroles.

"Er is een duidelijke negatieve correlatie tussen het hanteren van veiligheidsmaatregelen en het crimineel gebruik van wapens," zegt de Amerikaanse onderzoeker nog. "Dat is een belangrijke vaststelling. Het probleem is immers gesitueerd bij de beslissing van de verkoper om de wapens aan bepaalde klanten te bezorgen. Ook veel fabrikanten blijken niet te controleren of hun verkopers wel voldoende voorzichtigheid in acht nemen met het verdelen van wapens bij de consumenten. Een betere controle over de distributie zou het geweld dan ook kunnen tegengaan."

Lees Verder

18:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, wapens |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.