24-01-13

Zweedse landbouwraad vraagt invoering Europese vleesbelasting

De Europese Unie moet overwegen een vleesbelasting in te voeren. Dat moet de vleesconsumptie afremmen, waardoor ook de ecologische voetafdruk van de sector zou kunnen worden teruggedrongen. Dat is de conclusie van een rapport van de Zweedse landbouwraad, waarin benadrukt wordt dat een beperking van de vleesconsumptie een positieve impact zou hebben op de gezondheid en het leefmilieu. Er wordt aan toegevoegd dat vrijwillige acties van consumenten en producenten moeten worden aangevuld door een beleid van de overheid.

"Vrijwillige maatregelen zullen wellicht niet voldoende blijken om de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te bereiken," voert de Zweedse landbouwraad aan. "Daarom moet er overwogen worden om een belasting op de consumptie van vlees in te voeren." Het Zweedse europarlementslid Marit Paulsen, vice-president van de landbouwcommissie in het Europese Parlement, stelt echter dat een belasting niet de optimale oplossing is en moet er vooral de nadruk worden gelegd op informatie, zodat de consument zelf de juiste keuzes kan maken.

Marit Paulsen benadrukte van mening te zijn dat de prijs van vlees zal stijgen. Het voorbije jaar consumeerde de gemiddelde inwoner van Zweden 87 kilogram vlees. Dat komt ongeveer overeen met het Europese gemiddelde. Paulsen stelde echter te willen streven naar een consumptie van vijfenveertig tot vijftig kilogram vlees per jaar, zoals twee decennia geleden het geval was. Volgens milieuverenigingen legt de toenemende vleesconsumptie, vooral in ontwikkelingslanden, een grote druk op water en land en draagt bij tot de uitstoot van broeikasgassen.

Lees Verder

18:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlees, milieu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.