31-01-13

Land van herkomst groot nadeel voor sommige immigranten

Het land van origine kan voor een aantal immigranten een gigantische handicap betekenen. Dat is de conclusie van een analyse van wetenschappers aan de London School of Economics over de immigratie in Zwitserland tijdens de laatste drie decennia van de voorbije eeuw. De onderzoekers stelden vast dat migranten uit bepaalde landen ongeveer 40 procent minder kans maakten om het Zwitserse burgerschap te verwerven dan inwijkelingen uit andere gebieden. Er wordt echter aan toegevoegd dat die vooringenomenheid na verloop van tijd naar een andere nationaliteit verschuift.

Lees Verder

18:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: immigratie |  Facebook |

Marketing Olympische winterspelen PyongYang kost 1 miljard dollar

De Olympische winterspelen van PyongYang over vijf jaar krijgen een marketingbudget van 1,1 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 1,01 miljard dollar. Dat heeft het PyeongChang 2018 Organising Committee (Pocog) gezegd ter gelegenheid van de ondertekening van het marketing-plan met het International Olympic Committee (IOC). Het grootste gedeelte van dat budget zou moeten worden samengebracht door binnenlandse sponsoring, licenties en ticketverkoop.

Lees Verder

18:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olympische spelen, marketing |  Facebook |

Digitale media winnen nog steeds aan belang in Super Bowl

Digitale media zullen een belangrijk platform vormen van de Super Bowl, het belangrijkste sportgebeuren van het jaar in de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulenten Harris Interactive en Hanon McKendry. Opgemerkt wordt dat weliswaar 90 procent van de Amerikaanse consumenten van mening zijn dat televisie een belangrijk onderdeel van de beleving van het spel zal vormen, maar in de leeftijdscategorie van achttien tot vierendertig jaar zegt 59 procent datzelfde van computers.

Lees Verder

18:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: superbowl, digitale media |  Facebook |

Geboorte kalveren grootste ecologische voetafdruk van veestapel

In de hele veestapel zorgen jonge kalveren voor de grootste ecologische voetafdruk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De Amerikaanse onderzoekers merken op dat de ecologische voetafdruk van de veestapel varieert van 10,7 kilogram tot 22,6 kilogram koolstofdioxide per kilogram karkas. De hoogste productie van broeikasgassen wordt volgens de onderzoekers echter opgetekend wanneer de koe een kalf heeft gebaard en het jonge dier verzorgt tot het tien maanden oud is.

Lees Verder

18:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vee, ecologische voetafdruk |  Facebook |

Productiekost Amerikaanse reclamespot bijna 300.000 dollar

De productie van een televiereclame vergde van een reclamebureau in de Verenigde Staten twee jaar geleden een gemiddelde investering van 298.000 dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De kosten van de productiehuizen stegen met 13 procent tot gemiddeld 242.000 dollar. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Association of Advertising Agencies naar ruim vijfhonderd reclamespots van tien reclamebureaus.

Lees Verder

18:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclamespot |  Facebook |

Britse arbeidspopulatie is zieker dan ooit voordien

Gezondheidsproblemen die Britse werknemers tot inactiviteit dwingen, kosten aan de nationale economie 100 miljard pond. Dat is de conclusie van een rapport van consulent 2020Health. Er wordt opgemerkt dat het aantal afwezigheden wegens gezondheidsproblemen in de Britse economie sinds de jaren zeventig meer dan een verdrievoudiging heeft laten optekenen. De onderzoekers merken dan ook op dat er meer maatregelen moeten worden genomen om het ziekteverlet bij de Britse werknemers te reduceren.

Lees Verder

18:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeid, gezondheid |  Facebook |

Strengere regels moeten Spaanse financiële voetbalcrisis bestrijden

De Spaanse Liga de Fútbol Profesional (LFP) gaat nieuwe maatregelen invoeren om de financiële crisis in het Spaanse voetbal aan te pakken. Onder meer zal de totale kost van de teams kunnen worden beperkt en kan geweigerd worden om spelers te weigeren indien hun loon te duur wordt geacht. Miguel Cardenal, Spaans staatssecretaris van sport, maakte gewag van een fundamentele culturele verschuiving. De nieuwe regels gaan begin juli dit jaar van start. De Spaanse voetbalclub Deportiva La Coruna diende deze maand nog bescherming tegen zijn schuldeisers aan te vragen.

Lees Verder

18:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, spanje |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese auto-industrie staat slechts aan het begin van haar herstructurering. De zwaarste periode moet nog komen. Dat heeft Bob Shanks, financieel directeur van de Amerikaanse autobouwer Ford, in een gesprek met het Franse persbureau AFP gezegd. Een sectoriële herstructurering vergt volgens Shanks tijd om vruchten te kunnen dragen. Het is volgens hem mogelijk om de Europese autosector te herstructureren, maar hij meende dat het overschot aan productiecapaciteit tot een verdere afbouw van het personeelsbestand zal leiden. Volgens Shanks is er nood aan een beter evenwicht tussen de productie en de werkelijke vraag. Shanks hekelde de onwil van andere partijen om maatregelen door te voeren.

Een federale rechter in San Francisco heeft geoordeeld dat het Amerikaanse concern Apple geen recht heeft op meer schadevergoeding van zijn concurrent Samsung dan het bedrag van 1,05 miljard dollar dat in een eerder stadium was toegekend wegens het schenden van octrooien. De rechter benadrukte dat Samsung terecht is veroordeeld wegens inbreuken bij zesentwintig toestellen tegen zes patenten van Apple, maar de claim van het Amerikaanse bedrijf dat ook andere producten van zijn concurrent een schending van octrooien betekenden, werd afgewezen. Bovendien wees de rechter een verzoek af van beide fabrikanten om hierover opnieuw een rechtszaak te voeren.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 64 miljoen dollar. Dat betekent een daling met bijna 80 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet nam met bijna 40 procent toe tot 1,59 miljard dollar. Exclusief eenmalige posten was volgens Facebook sprake van winststijging met ruim 18 procent tot 426 miljoen dollar. Over het hele jaar kwamen de inkomsten van Facebook uit op 5,09 miljard dollar, tegenover 3,71 miljard dollar het jaar voordien. De jaarwinst daalde van 1 miljard dollar tot 53 miljoen dollar. De daling van de jaarwinst is eveneens grotendeels te wijten aan eenmalige posten.

Autobouwer Daimler schrapt in zijn vrachtwagendivisie 2.100 arbeidsplaaten. In de Noord-Amerikaanse productie-divisie zouden 1.300 banen verdwijnen. De resterende ontslagen zouden worden gespreid over vier Duitse vestigingen. Daimler zegt met de herstructurering de toekomst te willen veilig stellen. Terwijl rechtstreekse concurrenten zoals Volvo en Man Trucks onder een felle daling van de vraag in Europa en Brazilië te lijden hadden, realiseerde Daimler tot november toch nog een meerverkoop van 14 procent. De vrachtwagenbouwer heeft op dit ogenblik wereldwijd meer dan 75.000 werknemers. In Duitsland heeft de groep 27.000 werknemers. De Noord-Amerikaanse divisie telt 11.000 mensen.

Het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM) schrapt zijn bedrijfsnaam en neemt de merknaam van de smartphone BlackBerry, het belangrijkste product van het concern, over. Dat heeft Thorsten Heins, chief executive van Research In Motion, bekend gemaakt. Het Canadese bedrijf wil met de naamsverandering een nieuwe start maken. Heins merkt op dat zowel klanten, medewerkers als aandeelhouders zich meer geïdentificeerd voelen met BlackBerry dan met Research In Motion. Dat wordt volgens Heins nu doorgetrokken in de hele wereld. De lancering van de nieuwe naam gaat gepaard met de introductie van een nieuw platform en twee nieuwe smartphones.

Problemen met de batterijen van de Boeing Dreamliner waren al bekend voor de incidenten die er toe hebben geleid dat het vliegtuig voorlopig aan de grond wordt gehouden. Dat heeft de krant The New York Times gemeld. Medewerkers van All Nippon Airways (ANA), de Japanse maatschappij die de meeste Dreamliners in bedrijf had, hebben aangevoerd dat tien van de batterijen waren vervangen vooraleer de incidenten, met kleine branden en rookvorming aan boord van de toestellen, zich voordeden. Boeing zou op de hoogte zijn gesteld van de vervangingen. Volgens de Japanse maatschappij bestond er geen noodzaak de luchtvaartautoriteiten te waarschuwen omdat geen vluchten geschrapt dienden te worden.

De Italiaanse autoconstructeur Fiat heeft in Grugliasco, in de buurt van het hoofdkwartier van het concern in Turijn, een nieuwe fabriek geopend voor de productie van sportwagens van zijn luxemerk Maserati. Fiat is zwaar getroffen door de teruggevallen autoverkoop in Europa. Sergio Marchionne, topman van het autoconcern, wil zich daarom meer toeleggen op de productie van luxewagens, die grotere winstmarges opleveren. Fiat nam de fabriek in Grugliasco vier jaar geleden over van koetswerkbouwer Bertone en paste de infrastructuur aan voor de productie van de luxewagen Maserati Quattroporte en de Ghibli, een nieuw kleiner model van het luxemerk.

De videosite YouTube, eigendom van het internetbedrijf Google, zou plannen hebben om nog dit jaar een betalend abonnement te introduceren. Dat hebben verscheidene Amerikaanse media gemeld. Een woordvoerder van YouTube zegt dat het bedrijf er altijd vanuit is gegaan dat de verschillende soorten content ook verschillende betaalmodellen vereisen. Meer details werden niet verstrekt, maar volgens een aantal bronnen zou YouTube het betalend model al tijdens het tweede kwartaal van dit jaar willen introduceren. Op dit ogenblik verdient Youtube wel al geld aan het verhuren of verkopen van films, maar het grootste gedeelte van de inkomsten is afkomstig van advertenties.

Oliemaatschappij Shell is door de rechtbank in Den Haag wegens olievervuiling veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een Nigeriaanse boer. De hoogte van de vergoeding moet in een aparte procedure worden vastgesteld. De veroordeling vormt een onderdeel van één van de vijf zaken die de organisatie Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren tegen het bedrijf hadden aangespannen. Shell heeft volgens de rechter onvoldoende gedaan om sabotage te voorkomen. In de andere vier zaken gaat Shell vrijuit. Het is volgens Milieudefensie voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland.

Het hof van beroep in Parijs heeft beslist om de volledige reorganisatie bij de Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën op te schorten. Reden is dat de werknemers van een filiaal van de groep niet geconsulteerd zijn. De beslissing van de rechter zou de herstructurering bij de autoconstructeur kunnen vertragen. Peugeot-Renault wil met een herstructurering achtduizend banen schrappen en zijn fabriek in Aulnay-sous-Bois sluiten. De Franse vakbonden en toeleverancier Faurecia hadden tegen die beslissing echter geprotesteerd en hadden een juridische procedure opgestart om het ontslag ongedaan te maken. De herstructurering heeft al tot allerlei acties bij het personeel geleid.

Het Amerikaanse bedrijf Amazon, de grootste online retailer van de wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 21,27 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst steeg met 56 procent tot 405 miljoen dollar. Jeff Bezos, chief executive van Amazon, wijt de groei in belangrijke mate aan de sector van de e-readers, die voor het bedrijf naar eigen zeggen een multimiljardenhandel zijn geworden. De nettowinst viel echter van 177 miljoen dollar naar 97 miljoen dollar terug. Het bedrijf heeft immers zwaar geïnvesteerd in nieuwe distributiecentra en opslagruimtes, zodat de levertijd kan worden ingekort.

Indien British Petroleum (BP) niet stopt met het dumpen van afval van zijn Aziatische boorplatforms in de Kaspische Zee, zal het bedrijf door Iran voor de rechter worden gedaagd. Dat heeft de Iraanse minister van milieu gezegd. Iran stelt dat het voorbije jaar olie op zijn stranden is aangespoeld, afkomstig van platforms van Azerbeidzjan. Iran zou ook Azerbeidzjan voor de rechter willen brengen. Iran zou vier maand geleden vijfentwintig ton olie hebben opgeruimd. Iran maakte niet duidelijk voor welke rechtbank eventueel een klacht zou worden neergelegd. British Petroleum zegt een beleid te hebben om lekken te melden, maar was daar de voorbije vier jaar geen noodzaak toe.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft de nieuwe regionale lagekostenmaatschappij Hop gelanceerd. Daarmee wil de groep een antwoord bieden op de concurrentie van budgetvliegers in de Europese luchtvaartsector, zoals Ryanair en Easyjet. De nieuwe maatschappij zal dagelijks 530 vluchten uitvoeren naar 136 Europese bestemmingen. De nieuwe maatschappij wordt gevormd door het bijeenvoegen van de regionale maatschappijen Brit Air, Regional Air en Airlinair. De operatie kadert in een reorganisatie van de verlieslatende activiteiten op korte en middellange afstand van de groep. De maatschappij lanceerde ook al een lagekostentarief voor reizigers zonder bagage.

De autobouwers Daimler, Ford en Renault-Nissan slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een systeem voor een waterstofauto. Dat hebben de betrokken constructeurs bekend gemaakt. De autobouwers willen samen een brandstofcelsysteem bouwen. Daarbij wordt waterstof omgezet in energie voor de auto, zodat de milieuvriendelijke wagen alleen maar waterdamp uitstoot. De drie constructeurs hopen het systeem over vier jaar klaar te hebben. Op dat ogenblik zullen volgens de autobouwers de eerste betaalbare waterstofwagens ter wereld in massaproductie genomen worden. Recent maakten ook Toyota en BMW een gelijkaardig gezamenlijk initiatief bekend.

De Franse regering draagt Anne Lauvergeon voor om de raad van bestuur van de luchtvaartgroep EADS te leiden. Ook Jean-Claude Trichet, gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank, krijgt een zetel in het bestuur van de luchtvaartgroep. Lauvergeon is de gewezen chief executive van de Franse nucleaire groep Areva, maar wserd twee jaar geleden door toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy opzij geschoven. Frankrijk mag traditioneel de voorzitter van de raad van bestuur van het Europese luchtvaartconcern aanduiden. De dagelijkse leiding werd toegewezen aan Duitsland. Op dit ogenblik is de Duitser Tom Enders chief executive van het concern.

Meer Nieuws

09:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-13

Oceaanbodem kan volgende generatie geneesmiddelen leveren

Een volgende generatie geneesmiddelen zal mogelijk op de bodem van de oceanen kunnen worden gevonden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oregon Health & Science University. De Amerikaanse onderzoekers voeren aan dat dieren op de zeebodem gedurende miljoenen jaren in harmonie hebben geleefd met hun bacterieën, waardoor moleculen zijn ontwikkeld die de lichaamsfunctie kunnen beïnvloeden zonder neveneffecten te veroorzaken en daardoor in staat kunnen zijn om ziektes op een efficiëntere manier te bestrijden.

Lees Verder

19:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oceaan, geneesmiddelen |  Facebook |

Marketeers niet erg zeker over nieuwe trends en technologieën

Een groot gedeelte van de marketeers voelt zich niet echt klaar om in te spelen op nieuwe trends en technologieën. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Aquent en de American Marketing Association (AMA) bij meer dan zesentwintighonderd marketeers. Slechts 46 procent van de ondervraagde marketeers gaf aan zich voldoende gewapend te voelen om optimaal te kunnen werken met nieuwe trends en technologieën. Ook bleek dat slechts de helft van de marketeers van mening is dat zijn team voldoende capaciteit heeft om de doelstelling van de organisatie te realiseren.

Lees Verder

19:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing |  Facebook |

Nokia behoudt zijn populariteit op de Indiase markt

Hoewel Nokia in vele markten een moeilijke periode achter de rug heeft, blijft het Finse mobiele telefoonbedrijf in India een grote populariteit behouden. Het Finse concern werd door Indiase consumenten als meest betrouwbare merk op de nationale markt bestempeld. Dat blijkt uit een enquête van consulent Trust Research Advisory bij vijfentwintighonderd consumenten in zestien Indiase steden. Nokia voert voor het derde jaar op rij de ranglijst aan. Op de tweede plaats staat het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung. De Japanse elektronicagroep Sony eindigt derde.

Lees Verder

19:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nokia, india |  Facebook |

Fraude door Britse werknemers met 43 procent toegenomen

In Groot-Brittannië is fraude door werknemers het voorbije jaar met 43 procent toegenomen. Dat is de conclusie van een rapport van het Credit Industry Fraud Avoidance System (Cifas), de Britse dienst voor fraudebestrijding. De grootste toename werd volgens het rapport opgemerkt bij frauduleuze pogingen om een baan te verwerven, zoals het opgeven van valse kwalificaties of het verzwijgen van eerdere veroordelingen. Dat tye fraude zou zijn verdubbeld. Daarnaast is de fraude tijdens de tewerkstelling, zoals het bestelen van klanten, met 22 procent toegenomen.

Ook heeft Cifas naar eigen zeggen een stijgende trend opgemerkt in de diefstal van consumentengegevens voor persoonlijk gebruik. "De schade die fraudeurs binnen een organisatie veroorzaken kunnen een negatieve impact hebben op de financiële resultaten, het vertrouwen van de klanten en het moreel van het personeel," merkt de Britse fraudebestrijder op. "Ook dreigen organisaties door het illegale optreden van werknemers blootgesteld te worden aan sancties door de regelgever en gerechtelijke vervolging."

De stijging van de fraudecijfers kan volgens de onderzoekers echter ook gedeeltelijk worden toegewezen aan de bijkomende investeringen die een aantal bedrijven op het gebied van bescherming en controle hebben doorgevoerd, waardoor ze beter in staat zijn om fraude te identificeren en voorkomen. "Sommige vormen van fraude demonstreren echter dan organisaties kwetsbaar blijven," wordt er nog opgemerkt. "Hoewel interne fraude minder frequent is dan malafide acties van buitenstaanders, kan de schade bijzonder hoog oplopen."

Lees Verder

19:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fraude, werkgelegenheid |  Facebook |

Europese Unie overweegt juridische stappen tegen Noorwegen

De Europese Unie overweegt juridische stappen tegen Noorwegen, dat zijn verplichtingen als lid van de European Economic Area (EEA) niet zou nakomen. Opgemerkt wordt dat Noorwegen onder meer belastingen heeft opgelegd aan producten uit de Europese Unie en zich verzet tegen de liberalisering van de eengemaakte markt van de Europese Unie. De Noorse premier Jens Stoltenberg zegt dat zijn land een goede relatie heeft met de Europese Unie, maar is het niet abnormaal dat er over individuele maatregelen een verschil van mening bestaat.

De Europese Commissie maakte stelde dat Noorwegen inmiddels meer dan vierhonderd Europese richtlijnen heeft laten vervallen. "Dat zou kunnen leiden tot concurrentiële voordelen dreigt de juridische zekerheid en homogeniteit van de eenheidsmarkt in het gedrang te brengen," aldus het rapport van de Europese Commissie. "Er moeten dan ook dringend maatregelen genomen worden om deze situatie recht te zetten." De Europese Commissie is ook ontevreden dat Noorwegen een aantal Europese directieven heeft afgewezen.

Noorwegen heeft onder meer geweigerd de Europese richtlijnen over de markt voor brievenpost tot vijftig gram te implementeren. De Europese Commissie heeft bevestigd dat er een groeiende onvrede heerst met het Noorse optreden. Een woordvoerder van Catherine Ashton, bij de Europese Unie verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, stelde dat er naar mogelijke sancties tegen Noorwegen wordt gekeken. Een aantal partijen hebben opgeroepen om de Noorse visindustrie te viseren.

Lees Verder

19:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie, noorwegen, handel |  Facebook |

Hop mogelijk basis voor nieuwe generatie geneesmiddelen

Bestanddelen van hop, dat verantwoordelijk is voor de bittere smaak van bier, zouden aanleiding kunnen geven tot de ontwikkeling van een hele nieuwe generatie van geneesmiddelen tegen onder diabetes, kanker en een aantal andere aandoeningen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. De onderzoekers wijzen erop dat overdreven bierconsumptie niet als een gezond gedrag kan worden gepromoot, maar geïsoleerde bestanddelen en hun derivaten kunnen volgens de wetenschappers wel voor therapeutische doeleinden worden gebruikt.

De onderzoekers zeggen erin geslaagd te zijn de precieze configuratie van humulon, een derivaat van het hop dat aan het bier zijn specifieke aroma bezorgt, vast te stellen. Er wordt aan toegevoegd dat de studie de resultaten in de wetenschappelijke literatuur van de voorbije veertig jaar tegenspreken en zou kunnen leiden tot nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van een brede waaier aandoeningen. Onderzoeksleider Werner Kaminsky, professor scheikunde aan de University of Washington, merkt op dat de studie ook een beter inzicht biedt in de processen van het brouwen.

Kaminsky zegt dat het onderzoek heeft uitgewezen welke moleculen kunnen worden gekoppeld aan bepaalde bittere eigenschappen van het bier. De wetenschapper voegt er aan toe dat een aantal bestanddelen een werkzaamheid hebben aangetoond tegen specifieke aandoeningen, terwijl een lichte variatie in de configuratie totaal ineffectief bleek. In een volgend onderzoek moet volgens Kaminsky worden uitgewezen welke bestanddelen voor medische toepassingen zouden kunnen worden gebruikt.

Lees Verder

19:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hop, bier, geneeskunde |  Facebook |

Welgestelde consument wil meer uitgeven aan luxeproducten

Welgestelde consumenten plannen dit jaar meer geld uit te geven aan luxeproducten. Dat blijkt uit een enquête van consulent Ipsos Media bij duizend Amerikaanse consumenten met een gezinsinkomen van meer dan 100.000 dollar per jaar. De onderzoekers stelden vast dat in december vorig jaar 18 procent van de ondervraagden aangaf de volgende twaalf maanden zijn bestedingen aan luxeproducten te zullen opdrijven. In oktober vorig jaar had slechts 13 procent aangegeven een groter budget te zullen reserveren voor de aanschaf van luxegoederen.

Bovendien bleek in oktober vorig jaar nog 18 procent aan te geven zijn bestedingen te zullen terugschroeven, maar dat was in december al gedaald tot 15 procent. Bij gezinnen met een inkomen met meer dan 250.000 dollar gaf in december 24 procent aan de volgende twaalf maanden zijn investeringen in luxeproducten te zullen opdrijven, terwijl slechts 3 procent overwoog zijn budget te zullen terugschroeven. Twee maanden voordien had slechts 7 procent plannen om zijn bestedingen op te drijven, terwijl 9 procent een inkrimping waarschijnlijk achtte.

Er wordt wel opgemerkt dat in oktober vorig jaar slechts 1 procent van de welgestelde consumenten aangaf de volgende twaalf maanden niets te zullen besteden aan luxeproducten, maar dat was in december wel opgelopen tot 7 procent. Bij de gezinnen met een inkomen van meer dan 250.000 dollar had in oktober niemand aangegeven geen enkel budget te voorzien voor luxeproducten, maar dat was in december al opgelopen tot 3 procent. De onderzoekers stelden verder vast dat onder meer een groeiende interesse kon worden opgemerkt in vakanties en reizen.

Lees Verder

19:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consumptie, luxe |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese autoriteiten hebben in Peking tijdelijk een honderdtal fabrieken gesloten wegens de smog. Ook werd 30 procent van het wagenpark van de regering op non-actief geplaatst. Ondanks de maatregelen bleef de luchtverontreiniging in de Chinese hoofdstad volgens metingen van de Amerikaanse ambassade in Peking gevaarlijk voor de gezondheid. De luchtkwaliteit in Peking laat al wekenlang vrijwel continu slechte waarden optekenen. De gemeten smog beweegt zich op onheilspellende niveaus. Eerder deze maand bereikte de luchtverontreiniging een recordhoogte, met een niveau dat dertig tot vijfenveertig keer hoger lag dan het veiligheidsniveau dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen.

Na de uitbetaling van de staatsambtenaren blijft er nog welgeteld 217 dollar over in de schatkist van Zimbabwe. Dat heeft Tendai Biti, de minister van financiën van Zimbabwe, gezegd. Biti stelde daarbij dat het land geen enkele doelstelling meer haalt. Volgens de minister heeft Zimbabwe geen andere keuze dan een beroep te doen op giften van andere landen om het referendum en de verkiezingen te betalen die het land op het einde van dit jaar wil houden. Maar volgens de verkiezingscommissie zou de organisatie 104 miljoen dollar kosten. De Amerikaanse dollar is de gangbare munt geworden in het land, nadat de lokale munt vier jaar geleden na een lange periode van hyperinflatie waardeloos was geworden.

De Franse minister van economie Michel Sapin heeft in een interview met een Franse zender aangegeven dat Frankrijk eigenlijk een failliete natie is. Die situatie vormt volgens hem de reden waarom besparingsprogramma's moeten worden opgesteld. Hij voegde er aan toe dat niets het land van dat doel was afgeleid. Hoewel Sapin aangegeven heeft dat zijn uitspraken over een Frans bankroet als een grap waren bedoeld, is er in Frankrijk heel wat commotie ontstaan over zijn uitspraken. Minister van financiën Pierre Moscovici benadrukte dat Frankrijk een solvabel en geloofwaardig land is en aan zijn herstel werkt. Moscovici voegde er aan toe dat Sapin zich op een ongelukkige manier had uitgedrukt.

Het Amerikaanse immigratiebeleid is toe aan een totale herziening, zodat illegale immigranten kunnen worden geholpen om zich in regel te stellen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama tijdens een toespraak in Las Vegas gezegd. Volgens Obama zijn hervormingen in het beleid een logische stap, waar ook de Amerikaanse economie baat bij zal hebben. Een aantal voorstellen zal volgens de president moeilijk door het congres te loodsen zijn, maar het is volgens Obama nu de tijd voor verandering. Als het congres niet tijdig maatregelen neemt, zal Obama naar eigen zeggen zelf met een wetsontwerp komen, waar vervolgens over gestemd zal moeten worden.

De Amerikaanse Senaat heeft met een afgetekende meerderheid de benoeming van John Kerry als nieuwe minister van buitenlandse zaken bevestigd. Slechts drie senatoren stemden tegen de benoeming van Kerry, die de opvolger wordt van Hillary Clinton als Amerikaans minister van buitenlandse zaken. John Kerry (69) is een oorlogsveteraan van de oorlog in Vietnam en zetelde achtentwintig jaar in de Amerikaanse Senaat. Tijdens de presidentsverkiezingen van negen jaar geleden werd John Kerry als kandidaat van de democraten naar voor geschoven. Hij slaagde er echter niet in om de zetelde republikeinse president George W. Bush te verslaan.

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1,22 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van 295 miljoen dollar tot 272 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzetstijging met 2 procent tot 4,5 miljard dollar geregistreerd. De nettowinst steeg van 1 miljard dollar naar 3,9 miljard dollar. Dat cijfer omvat wel 2,8 miljard dollar uitzonderlijke inkomsten uit de verkoop van een deel van de participatie in de Chinese online portaal Alibaba. Marissa Mayer, topvrouw van Yahoo, wees erop dat de omzet van het bedrijf voor het eerst in vier jaar weer is gestegen.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 355 miljoen euro. In dat bedrag zit wel een boete van ruim 500 miljoen euro die door de Europese Unie werden opgelegd wegens verboden prijsafspraken over beeldbuizen. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de boete, is er sprake van een stijging met 50 procent tot 875 miljoen euro. De omzet steeg met 7 procent tot 7,2 miljard euro. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 4 procent tot 24,8 miljard euro gerealiseerd. Het bedrijf boekte een winst van 231 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,3 miljard euro het jaar voordien. Philips zegt verder te willen investeren in innovatie.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,67 miljard dollar. Dat betekende een daling met 300 miljoen dollar tegenover het jaar voordien. De omzet steeg van 32,6 miljard dollar tot 34,5 miljard dollar. Vooral in eigen land liet de Amerikaanse autobouwer goede resultaten optekenen. In Noord-Amerika werd een winst van 8,34 miljard dollar opgetekend. Daardoor ontvangen een 45.000 Noord-Amerikaanse werknemers van Ford een deelname in de winst van 8.300 dollar. In Europa werd daarentegen een verlies geleden van 1,75 miljard dollar. De Europese verkoop van Ford daalde vorig jaar met 13 procent tot het laagste niveau in negentien jaar.

De Amerikaanse Senaat heeft drie maanden na de verwoestende orkaan Sandy ingestemd met een grootschalig noodfonds voor de wederopbouw. Er komt ruim 50 miljard dollar beschikbaar om slachtoffers bij te staan en belangrijke infrastructuur te herstellen. De wetgeving wordt nu ter goedkeuring naar president Barack Obama gestuurd. Het noordoosten van de Verenigde Staten werd door de orkaan zwaar getroffen. Duizenden mensen raakten hun huis kwijt en publieke voorzieningen liepen ernstige schade op. Het Congres is de voorbije weken fel bekritiseerd omdat volgens de getroffen regio's veel te laat werd gereageerd. Vooral John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, werd geviseerd.

Veiligheidsinspecteurs hebben geen problemen ontdekt met de lithium-ion batterij van het bedrijf GS Yushua die gebruikt wordt in de Boeing Dreamliner. Dat heeft het Japanse ministerie van transport bekend gemaakt. De experts zien ook geen verband met de reeks incidenten die zich eerder deze maand voordeden bij Dreamliner. Er werd steeds vanuit gegaan dat de batterijen zelf aan de basis lagen van de problemen met de Dreamliner. De technische inspectie zal een controle uitvoeren op het elektrische systeem dat de batterij aanstuurt. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben de Dreamliner een vliegverbod opgelegd tot aangetoond kan worden dat de batterijen veilig zijn.

Een rechter in New Orleans heeft de regeling van 4 miljard dollar goedgekeurd die het Britse olieconcern British Petroleum (BP) voorgesteld had voor zijn betrokkenheid bij de ramp met olieplatform Deepwater Horizon drie jaar geleden in de Golf van Mexico. Het boetebedrag dat British Petroleum heeft voorgesteld, lijkt volgens de rechter redelijk berekend te zijn als sanctie voor de ernstige gevolgen van de gebeurtenissen met het olieplatform Deepwater Horizon.Bij de ramp met het olieplatform lieten elf mensen het leven en werd zware milieuschade veroorzaakt. British Petroleum werd onder meer met elf aanklachten wegens doodslag geconfronteerd.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 18,4 miljoen dollar hulp aan Mali overgemaakt. De fondsen moeten het Afrikaanse land helpen het hoofd te bieden aan de instabiliteit en de internationale donateurs overtuigen hun hulp, die sinds de staatsgreep van maart vorig jaar is bevroren, te hervatten. Christian Josz, verantwoordelijke van het Internationaal Monetair Fonds in Mali, merkt op dat traditionele donateurs zoals de Europese Unie en de Wereldbank vaak een akkoord van de monetaire instelling als een voorwaarde beschouwen voor het storten van hulp. In Mali wordt onder leiding van Frankrijk een gewapende actie gevoerd tegen islamitische opstandelingen.

In de strijd tegen terrorisme willen de Verenigde Staten hun aanwezigheid in West-Afrika versterken. Het Amerikaans ministerie van defensie zou onderzoeken of er in dat kader een basis voor drones kan worden ondergebracht in Niger of Burkina Faso. In eerste instantie zou het gaan om onbewapende vluchten, maar in een later stadium zouden ook bewapende missies niet worden uitgesloten. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering benadrukte echter dat het om voorlopige plannen gaat en dat zowel de Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken en defensie en de regeringen van de betrokken landen zich akkoord moeten verklaren met de bouw van een basis voor onbemande vliegtuigen.

De Griekse regering denkt het dieptepunt van de economische crisis achter de rug te hebben. Er is weer licht aan het einde van de tunnel. Dat heeft Yannis Stournaras, Grieks minister van financiën, tegenover de Britse omroep BBC gezegd. Stournaras merkte daarbij op dat de kans op een Grieks vertrek uit de euro uiterst klein is geworden. Griekenland is volgens de minister erin geslaagd om de nationale economie te hervormen. Hij voegde er aan toe dat de markten optimistischer zijn geworden en ook de spaartegoeden zouden naar de banken terugkeren. Bovendien betaalt de overheid volgens Stournaras zijn schulden aan de privésector. Volgens de minister worden Griekenland nu door Europa anders bekeken.

De rust in de eurozone is voorlopig teruggekeerd, maar het zal nog heel lang duren voordat de grote verschillen tussen de eurolanden zijn opgelost. De lonen en prijzen in het zuiden moeten nog aanzienlijk dalen, terwijl de prijzen in Duitsland gevoelig omhoog zullen moeten om de muntunie weer in evenwicht te krijgen. Dat heeft de Duitse econoom Hans-Werner Sinn tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Volgens Sinn moeten zuidelijke landen als Griekenland, Portugal en Spanje hun prijsniveau met 30 procent moeten verlagen tegenover het gemiddelde in de eurozone, terwijl Frankrijk 20 procent goedkoper moet worden. In Duitsland zou een stijging met 30 procent moeten komen.

Meer Nieuws

09:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-13

Britse bedrijven bevriezen verloning executives

In Groot-Brittannië wil 38 procent van de grootste bedrijven dit jaar de verloning van zijn executives bevriezen. Dat is het hoogste cijfer sinds de piek van de financiële crisis vier jaar geleden. Dat blijkt uit een bevraging van de honderd grootste beursgenoteerde Britse bedrijven door consulent PricewaterhouseCoopers. Volgens 48 procent van de ondervraagde bedrijven zullen ook de bonussen van de directeurs dit jaar niet worden verhoogd. Eventuele salarisverhogingen zouden beperkt blijven tussen 3 procent en 4 procent.

Slechts 10 procent van de grote Britse bedrijven zou een salarisverhoging van meer dan 4 procent overwegen. Ook wordt aangegeven dat 17 procent van de directeurs wellicht mogen verwachten dat hun bonus met meer dan een kwart zal worden ingekrompen. Een aantal grote Britse bedrijven is tijdens zijn jongste algemene vergaderingen op zwaar protest gestuit van investeerders. Het onderzoek toonde aan dat de remuneratie-comité"s van de bedrijven een herhaling van dat protest absoluut willen vermijden.

Daarom worden de vergoedingen teruggeschroefd, terwijl de financiële prestaties van de Britse bedrijven in het algemeen zijn verbeterd. "De protesten van de aandeelhouders zijn duidelijk aangekomen," merkt Tom Gosling, hoofd remuneratie bij PricewaterhouseCoopers, op. "De voorbije jaren zijn de gemiddelde bonussen opgeklommen tot bijna 80 procent van het basissalaris, maar verwacht wordt dat dit jaar slechts een niveau van ongeveer 60 procent zal worden gehaald. Daarmee wordt voor het tweede opeenvolgende jaar een afbouw opgetekend."

Lees Verder

18:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groot-brittannië, bonus, verloning |  Facebook |

Phuket probeert komaf te maken met Russische ondernemers

Op het Thaise eiland Phuket hebben zware protesten de kop opgestoken tegen Russische ondernemers. Phuket is een belangrijke bestemming voor Russische toeristen, maar ook Russische ondernemers hebben zich op het eiland gevestigd en worden er nu van beticht de lokale concurrenten te willen uitrangeren en banen in te pikken van lokale werknemers. Een aantal lokale actievoerders zeggen dat er dringend moet worden ingegrepen om de rechten van de lokale bevolking te garanderen.

Russische ondernemers zouden zich onder meer hebben ingewerkt in de taxisector en restaurants en wasserijen hebben opgezet. Deze Russische ondernemingen zouden lagere prijzen aanrekenen dan de lokale concurrentie, maar zich bovendien beledigend opstellen tegenover de lokale bevolking. Bovendien trekken de Russische ondernemers ook grote getallen toeristen aan die uit hun vaderland komen. Tegenstanders van de Russische ondernemers zeggen dat het bestaan van de lokale bevolking in het gedrang komt.

De spanningen tussen beide groepen zijn de voorbije periode gevoelig toegenomen. De Russische gemeenschap wordt er ook van beticht andere Europese toeristen weg te jagen. De Russische ondernemers ontkennen de aantijgingen van de lokale bevolking en zeggen dat de verontwaardiging aan het verkeerde adres is gericht. Opgemerkt wordt dat vele bedrijven met Russische werknemers in werkelijkheid in handen zijn van Thaise eigenaars. Bovendien is de concurrentie tussen taxi en de lokale tuk-tuk wettelijk toegelaten.

Lees Verder

18:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: phuket, toerisme, rusland |  Facebook |

Groenland wordt mogelijk exporteur van uranium

Een meerderheid in het Deense parlement heeft zich akkoord verklaard om de export van uranium vanuit Groenland toe te laten. Daarmee wordt een historische verschuiving in de Deense buitenlandse politiek, die zich dertig jaar lang tegen nucleaire energie heeft verzet, opgetekend. Door de goedkeuring in het parlement laat Denemarken zijn politiek van zero-tolerantie tegenover uranium varen. Groenland bezit in Kvanefjeld de vijfde grootste uraniumvoorraad van de wereld. Milieuvereniging Greenpeace Nordic heeft zich al verzet tegen de exploitatie.

Indien Groenland, een Deens territorium met zelfbestuur, formeel een aanvraag doet voor de exploitatie van Kvanefjeld, zou Denemarken één van de grootste exporteurs van uranium kunnen worden. Omwille van de openbare veiligheid moet Groenland aan Denemarken wel de toelating vragen vooraleer de zero-tolerantie kan worden opgeheven. Groenland heeft weliswaar zelfbestuur op het gebied van onder meer grondstoffen, maar Denemarken blijft verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, financieel beleid en veiligheid.

In de lente van dit jaar zal de Greenlandic Directory for Raw Materials een rapport publiceren van de impact van uranium op het milieu en de volksgezondheid. Indien daar geen melding wordt gemaakt van grote problemen, wordt in het parlement van Groenland een meerderheid verwacht voor de exploitatie van het uranium. Jens Frederiksen, vice-premier van Groenland, wees erop dat de verkoop van uranium een bijzonder belangrijke inkomstenbron kan worden. Eerste minister Kuupik Kleist wil echter eerst een publiek debat over de exploitatie.

Lees Verder

18:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groenland, uranium |  Facebook |

Infrastructuur moet anticiperen met duurzame investeringen

Tegen het midden van de eeuw zal de wereldbevolking tot negen miljard eenheden zijn toegenomen. Er zal voor biljoenen dollar moeten geïnvesteerd worden in ondersteunende infrastructuur die wellicht schadelijk zijn voor het klimaat. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Green Growth Alliance, die een groep multinationals en instellingen vertegenwoordigt. Er wordt echter opgemerkt dat anticiperende investeringen in duurzame infrastructuur op lange termijn baten zal opleveren en tot nieuwe groeimogelijkheden zal leiden.

Om het streven van de Green Growth Alliance te kunnen realiseren, zullen overheden volgens het rapport echter 130 miljard dollar per jaar moeten investeren. Indien dat bedrag goed wordt aangewend, zou dat budget volgens het rapport ook vanuit de privésector 570 miljard dollar per jaar kunnen genereren. Om die jaarlijkse investering van 700 miljoen dollar in realiteit om te zetten, zullen volgens de Green Growth Allianse zowel de politiek als de privésector de nodige moed moeten betonen.

De hoopvolle stelling van de Green Growth Alliance, voorgezeten door de gewezen Mexicaanse president Felipe Calderon, is gedeeltelijk gebaseerd op aanwijzingen dat duurzame investeringen de voorbije jaren relatief goed hebben standgehouden. Opgemerkt wordt dat de duurzame investeringen twee jaar geleden 17 procent hoger lagen dan het jaar voordien. Dat bedrag ligt dubbel zo hoog als het investeringsniveau voor het uitbreken van de financiële crisis en zes keer hoger dan negen jaar geleden.

Lees Verder

18:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: infrastructuur, duurzaamheid |  Facebook |

Twee op drie Britse topambtenaren wil vertrekken

De Britse ambtenarij is zo gedemoraliseerd dat twee op drie van de topkaders overweegt om te vertrekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de vakbond First Division Association (FDA). De onderzoekers stelden ook vast dat bijna een kwart van de drie hoogste kaders van de regeringsambtenaren met onmiddellijke ingang wil opstappen. Volgens vele waarnemers moet de demotivatie vooral worden geweten aan de openbare kritiek van ministers op de ambtenaren en de toenemende loonkloof met de privésector.

Ook wordt opgemerkt dat er dringend nood is aan structurele loonhervormingen en moet er verandering komen in de geïnstitutionaliseerde cultuur van lange werkdagen. De resultaten van het onderzoek bevestigen volgens waarnemers de onrust over een groeiende crisis bij de ambtenaren sinds de nieuwe regeringscoalitie belangrijke veranderingen heeft aangekondigd. Dat zou geleid hebben tot een koude oorlog tussen de ambtenaren en ministers, waarbij beide partijen elkaar de schuld toewijzen van een aantal grote grote blunders.

Dave Penman, secretaris-generaal van de First Division Association, waarschuwt dat de Britse regering het risico loopt met een exodus van talent geconfronteerd te worden wanneer de economie zich weer herstelt en opnieuw meer banen in de privésector beschikbaar komen, temeer daar de verloning in de openbare sector geblokkeerd blijft. "Het gaat in vele gevallen om mensen die de regering onmogelijk kan missen," voert Penman aan. "Vaak gaat het om uitermate gespecialiseerde ambtenaren of mensen met een grote verantwoordelijkheid."

Lees Verder

17:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ambtenarij |  Facebook |

Autoverplaatsing slecht voor lichaamsgewicht werknemer

Het gebruik van een actief transportmiddel voor verplaatsingen tussen de woonplaats en het werk kan een uitstekende strategie zijn om gewichtstoename tegen te gaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Baker IDI Heart and Diabetes Institute in Melbourne bij ruim achthonderd Australische werknemers. De onderzoekers stellen dat werknemers door het gebruik van de wagen voor verplaatsingen naar het werk meer aan gewicht winnen dan collega's die op een ander vervoermiddel beroep doen.

"Een werkverplaatsing is ook een relevant gezondheidsgedrag voor personen die tijdens hun vrije tijd voldoende fysiek actief zijn," merkt onderzoeksleider Takemi Sugiyama, epidemioloog aan het Baker IDI Heart and Diabetes Institute. "Om toch voldoende lichaamsbeweging te hebben om gewichtstoename te vermijden, zou het voor de meeste werknemers echter aangewezen zijn om fysieke activiteit te accumuleren aan de hand van een actief transportmiddel dan door lichaamsbeweging tijdens de vrije tijd."

De onderzoekers stelden vast dat de proefpersonen tijdens een periode van vier jaar 3,5 pond zwaarder werden. "Werknemers die zich dagelijks met de wagen verplaatsten, bleken het meest aan gewicht bijgewonnen te hebben," voert Sugiyama aan. "Collega's die slechts occasioneel of nooit gebruik maakten van de wagen, bleken minder met gewichtstoename geconfronteerd te worden. Werknemers die dagelijks van de auto gebruik maken, zelfs wanneer ze wekelijks lichaamsbeweging kenden, wonnen gemiddeld 3 pond meer gewicht bij dan de andere proefpersonen."

Alleen proefpersonen die nooit gebruik maakten van de auto en tijdens hun vrije tijd fysiek actief waren, bleken een gewichtstoename te kunnen vermijden.

Lees Verder

17:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, forenzen |  Facebook |

Grote vragen over toekomst circuit Nurburgring

Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, heeft de onderhandelingen met de uitbaters van de beroemde Nurburgring over de organisatie van een German Grand Prix dit jaar afgebroken. Daarmee dreigt opnieuw een wedstrijd van de kalender geschrapt te worden. De Nurburgring organiseert beurtelinks met het circuit van Hockenheim de German Grand Prix, die dit jaar begin juli zou worden betwist. Er zijn echter belangrijke vragen gerezen over de toekomst van de Nurburgring. Oorzaak van de problemen is een mislukt herontwikkelingsproject.

Volgens Bernie Ecclestone was het voorstel van de Nurburgring financieel niet aanvaardbaar, zodat de onderhandelingen voor de organisatie van de wedstrijd dienden te worden stopgezet. Het lot van de German Grand Prix zou nu kunnen afhangen van een mogelijke overeenkomst tussen Ecclestone en Hockenheim, waar de wedstrijd vorig jaar werd gehouden. Duitsland is met wereldkampioen Sebastian Vettel en Nico Rosberg echter een belangrijke markt voor de Formule Eén. Bovendien is ook de Duitse constructeur Mercedes actief in de Formule Eén.

De Nurburgring is door het mislukt herontwikkelingsproject tot een faillissement gedwongen. Bernie Ecclestone had aangegeven wel tot een financiële tegemoetkoming bereid te zijn door de organisatieprijs te verlagen. De curator van het circuit van zijn kant had aangeboden het circuit gedurende een periode van veertien dagen gratis ter beschikking te stellen van de Formule Eén en ook voor personeel te zorgen. Er kon tussen beide voorstellen blijkbaar echter geen compromis gevonden worden.

Lees Verder

17:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autosport, nurburgring |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

IJsland heeft terecht geweigerd om Nederlandse en Britse rekeninghouders van de IJslandse bank Icesave te compenseren. Dat heeft het hof van de European Free Trade Association (EFTA) geoordeeld. Volgens het hof waren de gevolgen van de kredietcrisis voor IJsland dermate zwaar, dat het land het recht had om van compensatie af te zien. Tegen IJsland was een compensatie van minstens 20.000 per rekeninghouder geëist, zoals door de Europese regels is bepaald. Door het faillissement van Icesave werden vier jaar geleden 340.000 rekeninghouders, vooral afkomstig uit Groot-Brittannië en Nederland, getroffen. Het bedrag werd door de Britse en Nederlandse autoriteiten voorgeschoten.

Bij persbureau en dataleverancier Thomson-Reuters werden sinds het begin van dit jaar ongeveer drieduizend banen geschrapt. Dat is door een aantal insiders tegenover Amerikaanse media gezegd. Een woordvoerder van het persbureau bevestigde dat er ontslagen zijn gevallen, maar noemde geen concrete aantallen. Bij Thomson Reuters werken wereldwijd ongeveer vijftigduizend mensen. De meeste banen verdwijnen bij verkopers, trainers en analisten, maar ook de journalistieke divisie is getroffen. Het bedrijf zou het moeilijk hebben met de integratie van de entiteiten Thomson en Reuters, die zes jaar geleden samengingen. Ook zou er zware concurrentie zijn van het persbureau Bloomberg.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 18,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet steeg met 15 procent tot 969 miljoen euro. Volgens de Ierse onderneming waren de derdekwartaalcijfers beter dan de eigen verwachting, vooral omdat er 3 procent meer passagiers werden vervoerd. Mensen die voor kerstmis een vlucht boekten, betaalden relatief veel geld voor hun vliegticket. Daardoor kon de winst stijgen, terwijl de brandstofkosten met 24 procent toenamen tot 81 miljoen euro. Het bedrijf verwacht over het hele jaar 520 miljoen euro winst te boeken.

Het Japanse concern Toyota is het voorbije jaar opnieuw de grootste autofabrikant van de wereld geworden. In totaal verkocht Toyota het voorbije jaar 9,75 miljoen wagens. Het Amerikaanse concern General Motors zakt met 9,29 miljoen verkochte exemplaren terug naar de tweede plaats. Het jaar voordien had General Motors nog de eerste plaats verworven nadat Toyota de productie gevoelig had moeten inperken door de gevolgen van de tsunami in het noordoosten van Japan. Toyota zou het voorbij jaar vooral op de Amerikaanse markt grote successen hebben geboekt. De Duitse groep Volkswagen staat op de derde plaats met 9,07 miljoen verkochte exemplaren. In het verleden was General Motors altijd marktleider.

De Japanse regering heeft de veiligheidseisen voor vliegtuigen vier jaar bewust verlaagd om de introductie van de nieuwe Boeing Dreamliner te ondersteunen. Dat blijkt uit documenten en gesprekken met betrokkenen. Japan heeft grote belangen in de productie van de Dreamliner. Ongeveer 35 procent van de Dreamliner, onder meer de elektronica en de koolstofvezels voor de vleugels van het toestel, wordt in Japan geproduceerd. De grote Japanse luchtvaartmaatschappijen All Nippon Airlines (ANA) en Japan Airlines (JAL) hebben bovendien de Dreamliner gekocht. Op dit ogenblik staan de Dreamliners aan de grond na een aantal veiligheidsincidenten door een oververhitte accu.

Het Amerikaanse concern Hasbro, de tweede grootste speelgoedfabrikant van de wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1,28 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien was een omzet van 1,3 miljard dollar opgetekend. De jaaromzet van Hasbro - producent van onder meer Monopoly en Pokémon - daalde van 4,29 miljard dollar tot 4,09 miljard dollar. Ondanks die daling maakte Brian Goldner, topman van Hasbro, gewag van een geslaagd jaar. Hij stelde dat het concern erin geslaagd is om een groot gedeelte van zijn doelstellingen te realiseren. Ook merkte hij op dat de speelgoeddivisie voor meisjes erin geslaagd is zijn inkomsten op te drijven.

Het Amerikaanse concern Honeywell, fabrikant van onder meer vliegtuigelektronica en beveiligingssystemen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 251 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien was nog een verlies van 310 miljoen dollar geleden. De omzet kende een lichte stijging tot 9,6 miljard dollar. Honeywell zegt meer producten te hebben verkocht aan de oliesector. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 3 procent tot 37,7 miljard dollar opgetekend. Het bedrijf boekte een jaarwinst van 2,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Honeywell merkt op dat de groeimarkten de terugval in Europa konden compenseren.

De Zwitserse bank UBS heeft op een vergadering van de financiële sector op het World Economic Forum in Davos gepleit voor een schikking tussen alle toezichthouders en banken die betrokken zijn bij de wantoestanden rond het rentetarief Libor. Op die manier zou volgens Axel Weber, topman van de Zwitserse bank, een verdere imagoschade voor de financiële sector moeten worden voorkomen. UBS kreeg zelf eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar vanwege verboden afspraken die handelaren van de bank maakten rond de vaststelling van de Liborrente. Eerder had ook de Britse bank Barclays al een zware boete opgelegd gekregen wegens zijn betrokkenheid bij het renteschandaal.

De wereldwijde economische crisis is bijna ten einde. Het dieptepunt van de problemen is duidelijk achter de rug. Dat heeft Lloyd Blankfein, topman van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, tijdens het World Economic Forum in Davos gezegd. Blankfein gaf wel toe dat het gevaar nog niet helemaal is verdwenen. Het is volgens hem niet onmogelijk dat er nog een aantal teleurstellende verrassingen zouden kunnen opduiken. Blankfein zei optimistisch te zijn over de vooruitzichten voor Goldman Sachs en stelde dat de vooruitzichten overeenkomen met de economische groei. De topman van Goldman Sachs zei ook nog dat hij de bank niet zou verlaten indien zijn vergoeding zou worden teruggeschroefd.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas zal over het voorbije jaar een recordomzet van 14,5 miljard euro hebben gerealiseerd. De omzet zal dit jaar nog verder toenemen. Dat heeft Herbert Hainer, chief executive van Adidas, gezegd. Tijdens het derde kwartaal van het voorbije jaar werd een nettowinst van 344 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet steeg met 11 procent tot 4,17 miljard euro. Hij gaf wel aan dat de eurocrisis het bereiken van de doelstellingen moeilijker maakt. Vooral de economische situatie in Zuid-Europa is volgens Hainer problematisch geworden.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung had eind vorig jaar een aandeel van 29 procent op de wereldwijde markt voor smartphones. Daarmee heeft het bedrijf zijn marktaandeel met 6 procent uitgebreid tegenover het jaar voordien. Dat heeft het onderzoeksbureau IDC berekend. Het Amerikaanse Apple zag zijn marktaandeel met 1 procent dalen tot 22 procent. Daarmee heeft Apple zijn wereldwijd marktleiderschap moeten afstaan. Op de derde plaats volgt het Chinese Huawei met een marktaandeel van 5 procent. De top vijf bestaat verder uit Sony (4,5 procent) en ZTE Technologies (4,3 procent). Het Taiwanese HTC Corporation is uit de top vijf weggevallen.

Japan is niet bezig met een bewust beleid om de yen te verzwakken. Dat heeft Akira Amari, de Japanse minister van economische zaken, op het World Economic Forum in Davos gezegd. Critici betichten de Japanse regering ervan de waarde van de eigen munt te willen laten dalen. Dat zou immers concurrentievoordelen opleveren voor de Japanse exportproducten. Minister Amari benadrukte echter dat de markt de wisselkoers van de munten bepaalt. Hij wees ter ook op dat de Bank of Japan onafhankelijk heeft beslist om samen met de regering een planning op te zetten om de deflatie te bestrijden en de Japanse economische groei te laten heropleven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afwijzend gereageerd op een oproep van de Spaanse premier Mariano Rajoy, die gevraagd had dat gezonde lidstaten van de Europese Unie, zoals Nederland en Duitsland, hun bestedingen zouden opdrijven om de Europese economie uit het slop te halen. Volgens Merkel zijn extra uitgaven echter niet het antwoord en kan het kan het vertrouwen alleen groeien door solide financiën en hervormingen. Spanje, dat zwaar heeft moeten snijden in de uitgaven, leidt zwaar onder de economische crisis. Inmiddels worden bijna zes miljoen Spanjaarden met werkloosheid geconfronteerd. Volgens Merkel levert Duitsland al een belangrijke bijdrage tot een duurzame euroregio.

Een groep van 278 banken betaalt voor het einde van de maand in totaal 137,2 miljard euro aan leningen aan de Europese Centrale Bank (ECB) terug. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekend gemaakt. De financiële instellingen maken daarmee gebruik van de mogelijkheid om de leningen zo snel mogelijk af te lossen. De Europese Centrale Bank verstrekte de banken de voorbije twee jaar in twee tranches in totaal meer dan 1 biljoen euro aan driejarige leningen tegen zeer lage rentes. Die operaties moesten voorkomen dat de banken zonder geld zouden komen te zitten vanwege de Europese schuldencrisis. Voor de eerste tranche, waaraan 523 banken deelnamen, wordt eind januari een eerste aflossing geboden.

Europese verzekeraars hebben twee jaar geleden in totaal 930 miljard euro uitgekeerd aan schadeclaims en andere vergoedingen. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Insurance Europe, de Europese federatie van verzekeraars, bekend gemaakt. Twee derde van de betalingen had betrekking op de uitkeringen van levensverzekeringen, die aan een totaal van 619 miljard euro kwamen, terwijl de andere uitkeringen uitkwamen op 310 miljard euro. Europeanen gaven twee jaar geleden gemiddeld 1.816 euro per persoon uit aan verzekeringen. Daarvan had 1.072 euro betrekking op levensverzekeringen. De gezamenlijke beleggingsportefeuille steeg met 2,6 procent tot 7,74 biljoen euro.

Meer Nieuws

07:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-13

Europa heeft weinig geleerd uit grote natuurrampen en andere crisissen

Europa heeft niets geleerd uit de vele milieurampen en gezondheidscrisissen zoals de kernramp van Tsjernobil, gelode benzine en insecticiden en negeert ook nieuwe signalen zoals bijensterfte, gemanipuleerde voeding en nanotechnologie. Dat is de conclusie van een rapport van het European Environment Agency. Indien op de vroege signalen van een aantal problemen was geanticipeerd had men volgens het rapport duizenden levens kunnen redden en grote schade aan ecosystemen kunnen vermijden.

In het rapport wordt de industrie ervan beschuldigd om uit financieel winstoogmerk regulering te hebben ondermijnd door lobbywerk, het manipuleren van onderzoek en het uitoefenen van druk op regeringen. "De industrie heeft bewust wetenschappers, mediafiguren en politici gerecruteerd om weerwerk te bieden indien zijn producten in verband dreigden gebracht te worden met problemen," wordt in het rapport aangevoerd. "Door het verspreiden van twijfel en het negeren van wetenschappelijke bewijzen heeft de industrie het milieubeleid ondermijnd."

De onderzoekers merken onder meer op dat regeringen bij diverse gelegenheden te laat wetgeving hebben geïntroduceerd om doden en massale financiële verliezen te kunnen vermijden. "Daarbij bleek men echter wetenschappelijke waarschuwingen over het hoofd gezien te hebben en zich te verzetten tegen een regulering," wordt er aangevoerd. In het rapport wordt gewag gemaakt van meer dan tachtig crisissen waarbij nagelaten werd om een regelgeving door te voeren waarbij later bleek dat de bedreiging reëel was of dat de veiligheid niet bewezen was.

Lees Verder

19:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, natuurramp |  Facebook |

Japanse grootindustrie schroeft uitstoot met bijna 15 procent terug

De Japanse grootindustrie heeft het voorbije halve decennium de uitstoot van broeikasgassen gemiddeld met 14,9 procent teruggeschroefd tegenover het begin van de jaren negentig. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Japanse zakenkrant Nikkei. Opgemerkt wordt dat de industrie met die prestaties in belangrijke mate het land heeft geholpen om de doelstellingen van het Kyoto Protocol tegen klimaatverandering te halen. Japan had daarbij aangegeven de uitstoot van broeikasgassen tegen eind vorig jaar met 6 procent terug te schroeven tegenover het begin van de jaren negentig.

Hoewel geen officiële mededelingen zijn gedaan, wordt verondersteld dat Japan ruimschoots zijn doelstellingen op het gebied van klimaatverandering heeft gehaald. Tijdens de twee laatste jaren van het voorbije decennium liet Japan bij de totale uitstoot een daling met 10,9 procent optekenen, indien de emissiehandel met ontwikkelingslanden en bosaanplantingen in rekening worden gebracht. Omdat bossen meer broeikasgassen opvangen dan produceren, kunnen bijkomende emissierechten worden verkregen door bosbescherming en boomaanplantingen.

Wel wordt opgemerkt dat de studie van de zakenkrant werd afgerond vooraleer huidig premier Shinzo Abe, die een grotere prioriteit wil verlenen aan de industrie, aan de macht kwam en een aantal hervormingen heeft aangekondigd. Onder meer wil Abe de belofte van gewezen premier Yukio Hatoyama over de uitstoot van broeikasgassen opnieuw evalueren. Hatoyama had drie jaar geleden beloofd dat Japan de uitstoot tegen het einde van het decennium met 25 procent zou terugschroeven, op voorwaarde dat ook China en de Verenigde Staten gelijkaardige inspanningen zouden doen.

Lees Verder

18:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, industrie, uitstoot |  Facebook |

Mogelijk toch twintig wedstrijden voor Formule Eén

De Formule Eén zou dit jaar toch uit twintig wedstrijden kunnen bestaan. Dat heeft Bernie Ecclestone, topman van Formula One, gezegd. Nadat in oktober bekend was geraakt dat de Grand Prix of America in New Jersey van de kalender zou worden geschrapt, was gesteld dat het nieuwe seizoen slechts uit negentien wedstrijden zou bestaan. Volgens Ecclestone zullen mogelijk Frankrijk of Portugal nog een wedstrijd aan de kalender kunnen toevoegen. Volgend seizoen wordt alvast een wedstrijd in het Russische Sochi aan de kalender toegevoegd.

Omdat de organisatie van de Grand Prix of America vertraging had opgelopen, diende de wedstrijd van de kalender van dit jaar gehaald te worden en met één seizoen uitgesteld te worden. In eerste instantie was gedacht aan alternatieve races in Turkije of Oostenrijk, maar ook dat bleek uiteindelijk niet haalbaar. Daarop werd beslist dat de kalender dit jaar tot negentien wedstrijden beperkt zou blijven, maar nu is er volgens Ecclestone toch vanuit Portugal en Frankrijk interesse gebleken om de opengevallen kalenderdag op te vullen.

Ecclestone gaf wel toe dat de raceteams geen voorstander zijn van een extra wedstrijd. Inmiddels heeft de Russische stad Sochi bevestigd in november volgend jaar de eerste Grand Prix of Russia te zullen organiseren. Begin volgend jaar hebben in Sochi de Olympische Winterspelen plaats, waardoor gevreesd werd dat de voorbereidingen van beide evenementen elkaar in de weg zou staan, maar volgens de burgemeester zit de organisatie van de autorace op schema. Daarmee ontkent Sochi eerdere geruchten over belangrijke vertragingen.

Lees Verder

18:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sport, formule eén |  Facebook |

Illegale handel in dieren moet beschouwd worden als zware misdaad

De illegale handel in producten van wilde dieren, zoals ivoor en neushoorn, moet worden benaderd als een zware misdaad. Dat is de enige manier om een einde te maken aan de verwoestende illegale jacht op beschermde diersoorten. Dat heeft John Scanlon, secretaris-generaal van de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites), gezegd. Alleen door illegale handel in wilde dieren als een zware misdaad te beschouwen, kunnen er volgens Scanlon voldoende middelen worden vrijgemaakt en voldoende zware straffen worden opgelegd.

Volgens Scanlon realiseert de illegale handel in wilde dieren jaarlijks een omzet van 20 miljard dollar. "Deze misdaden moeten op dezelfde manier worden behandeld als de internationale drugshandel," merkt hij op. Uit een rapport van het World Wildlife Fund (WWF) blijkt dat de illegale handel in wilde dieren de vierde grootste sector van de illegale wereldeconomie vormt, na narcotica, valsmunterij en mensenhandel. Scanlon voegt er aan toe dat de illegale handel op beschermde soorten de voorbije jaren vooral is toegenomen door de intrede van de georganiseerde misdaad.

"Misdaadbendes zien in de illegale handel in wilde dieren een manier om gigantische winsten te maken tegen een betrekkelijk klein risico," merkt Scanlon op. "Bovendien zijn er duidelijk signalen dat deze illegale handel heeft bijgedragen tot de financiering van geweld in Afrika." De Cites-topman voegt er aan toe dat de prijzen voor ivoor en neushoorn inmiddels zo hoog zijn opgelopen dat gevreesd moet worden dat lokale populaties op korte termijn helemaal uitgeroeid dreigen te worden.

Lees Verder

18:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, dierenhandel |  Facebook |

Veel Amerikanen vinden reclame leukste aspect Super Bowl

Voor 39 procent van de Amerikaanse bevolking zijn de reclamespots het favoriete onderdeel van de televisie-uitzendingen van de Super Bowl. De wedstrijd zelf wordt slechts door 28 procent van de kijkers als het belangrijkste aspect van het programma naar voor geschoven. Dat is de conclusie van een online enquête van het onderzoeksbureau Lab42 bij vijfhonderd Amerikaanse consumenten. Bij vrouwen bleek 44 procent een voorkeur aan te geven aan de reclamespots, terwijl bij mannen 41 procent de wedstrijd zelf het belangrijkste onderdeel van de uitzending noemt.

De onderzoekers merken op dat 38 procent van alle respondenten een toiletbezoek uitstelt tot de pauzes in de wedstrijd, terwijl slechts 23 procent daarbij wil wachten tot de commercials. Gauri Sharma, chief executive van Lab42, voegt er aan toe dat 64 procent van de respondenten toegeeft dat minstens de helft van de commentaren over de Super Bowl de dag na de wedstrijd handelen over de reclamespots. "Het is duidelijk dat de consument niet alleen aandacht besteedt aan de commercials, maar ook een bijzonder hoog engagement vertoont," zegt Sharma.

Dergelijk engagement kan volgens Sharma op andere tijdstippen van het jaar nooit worden gerealiseerd. Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan één derde van de ondervraagden een commercial over de Super Bowl met anderen op sociale media heeft gedeeld. Daarnaast zegt 69 procent een commercial van de Super Bowl online opnieuw bekeken te hebben. Volgens 72 procent zijn de commercials rond de Super Bowl grappiger dan de gemiddelde televisiereclame. Volgens 57 procent zijn de commercials van de Super Bowl ook creatiever.

Lees Verder

18:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, super bowl |  Facebook |

Alle Noord-Amerikaanse media hebben mobiele activiteiten

In Noord-Amerika zullen dit jaar alle uitgevers een mobiel contentaanbod op de markt hebben. Dat is de conclusie van een rapport van het Alliance for Audited Media. De onderzoekers stellen dat deze cijfers aantonen dat de digitale sector een cruciale rol zal spelen in de toekomstige winsten van de mediabedrijven en dat mobiele platformen bijzonder belangrijk zijn geworden in het dagelijkse medialeven van de consument. Opgemerkt wordt dat de sector vooral tablets bestempelen als een dynamische toekomstmarkt voor mediaconsumptie.

De onderzoekers merken op dat mobiele platformen op dit ogenblik nog geen belangrijke basis vormen voor de inkomsten van de mediabedrijven, maar een groot gedeelte van de sector zou verwachten dat daarin volgend jaar een ommekeer wordt verwacht. Daarbij wordt opgemerkt dat 40 procent van de mediabedrijven verwachten minstens 10 procent van hun oplage-inkomsten te zullen realiseren met mobiele activiteiten. Een belangrijk aantal mediabedrijven creëert specifieke mobiele content om de platformen waardevoller te maken voor de lezer.

De uitgevers bleken zich ook optimistisch op te stellen over de potentiële inkomsten van applicaties voor smartphones en tablets. Het voorbije jaar bleek slechts 22 procent van de uitgevers winst te genereren met zijn applicaties, maar tegen het einde van volgend jaar zou dat opgelopen zijn tot meer dan 50 procent. Bij websites wordt al een winstgevendheid van 51 procent opgetekend, waarbij echter nog weinig van groeimarges gewag gemaakt wordt. Verder wordt opgemerkt dat 40 procent van de mediabedrijven al een betaalmuur heeft ingevoerd.

Lees Verder

17:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, mobiel |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende