28-02-13

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Apple gaat om zoek naar middelen om de aandeelhouders mee te laten profiteren van de berg kasgeld waarover het bedrijf beschikt. Dat heeft Tim Cook, topman van Apple, tijdens de jaarvergadering van het bedrijf, gezegd. Concrete beloftes werden echter geniet gedaan. Apple heeft een reserve van ongeveer 137 miljard dollar. Er wordt echter steeds meer druk uitgeoefend op de top van het bedrijf om minstens een gedeelte van dat geld te gebruiken om het rendement van de aandeelhouders op te drijven. De aandeelhouders maken zich zorgen over de beurskoers van Apple, die voor het eerst in lange tijd geen constante groei meer kent.

Het European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 68 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15 procent tot 56,5 miljard euro. Vooral dochterbedrijf Airbus, dat twee derde van de totale inkomsten van EADS genereerde, liet volgens het Europese defensiebedrijf uitstekende resultaten optekenen. Airbus leverde in totaal 588 nieuwe toestellen af bij luchtvaartmaatschappijen. Dit jaar wil men meer dan zeshonderd toestellen opleveren. Ook Eurocopter kon met de verkoop van 475 helikopters goede resultaten voorleggen. EADS verwacht dit jaar verder te kunnen doorgroeien.

Het olieconcern Shell heeft zijn booractiviteiten in de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee bij de Amerikaanse staat Alaska voor dit jaar stilgelegd. Het concern benadrukt vooruitgang geboekt te hebben in Alaska, waar naar eigen zeggen echter een programme voor de lange termijn wordt uitgebouwd dat op een veilige en zorgvuldige manier moet worden uitgevoerd. Het bedrijf zegt zich ook optimaal te willen voorbereiden om de werkzaamheden in een later stadium te hervatten. Volgens de milieugroep Greenpeace toont het besluit echter aan dat Shell en andere oliemaatschappijen niet opgewassen zijn tegen de extreme omstandigheden in het Noordpoolgebied. Shell zou al 4,5 miljard dollar hebben geïnvesteerd in het project.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair mag van de Europese Commissie de Ierse concurrent Aer Lingus niet overnemen. Een samengaan van de twee Ierse luchtvaartmaatschappijen zou volgens de Europese Commissie voor een dominante positie zorgen op een aantal Europese verbindingen. Om aan dat bezwaar tegemoet te komen, bood Ryanair aan een deel van de korte trajecten van Aer Lingus af te staan aan andere rivalen. Maar dat is volgens de Europese Commissie onvoldoende. Ryanair heeft eerder aangekondigd bij een afwijzing van de fusie naar de rechter te zullen stappen. Ryanair wil bijna 700 miljoen euro betalen voor Aer Lingus, de nationale luchtvaartmaatschappij van Ierland.

Koffieproducent DE Master Blenders heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,34 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar, vooral te wijten aan de aanhoudende prijsdruk in West-Europa. Die prijsdruk is vooral te wijten aan de prijsverlagingen door de Amerikaanse concurrent Kraft Foods. De winst steeg van 70 miljoen euro naar 92 miljoen euro. Voor het hele jaar verwacht het bedrijf een omzetgroei van maximaal 2 procent. Eerder had het bedrijf gerekend op een groei tussen 3 procent en 5 procent. Het bedrijf zegt echter hele sterke plannen te hebben, met een actieplan voor elk land, voor de verdere toekomst.

In Lake Michigan en Lake Huron, op de grens van de Verenigde Staten en Canada, is het waterpeil op één jaar tijd met ruim 43 centimeter gezakt. Dat is gebleken uit metingen van het Amerikaanse Army Corps of Engineers. Het waterpeil van de twee meren, die een deel vormen van de Great Lakes, is al met 73 centimeter gedaald tegenover het jarenlange gemiddelde. Ook bij Lake Superior, Lake Erie en Lake Ontario - de drie andere meren van de Great Lakes - staat het waterpeil ver onder het gemiddelde. Onder meer de scheepvaart zou daardoor in de problemen kunnen komen. De daling zou slechts ten dele te wijten zijn aan de klimaatverandering, maar vooral te maken hebben met baggerwerken.

Niet-overdraagbare ziektes zoals kanker, hartziekten, diabetes en chronische longaandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak geworden. Dat heeft de Amerikaanse consulent Rabin Martin gezegd tijdens een conferentie van de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations (IFPMA). De consulent merkt op dat niet-overdraagbare ziektes jaarlijks het leven kosten aan 36 miljoen mensen. Ongeveer 80 procent van de slachtoffers is afkomstig uit landen met een lag of middelmatig inkomen. Omdat de ontwikkelingslanden de strijd met de infectieziektes nog steeds niet hebben kunnen ronden, worden die regio's volgens Rabin Martin nu dubbel getroffen.

Blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling leidt tot ondergewicht bij pasgeborenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of San Francisco naar drie miljoen geboortes in negen landen over de hele wereld. Een laag geboortegewicht heeft belangrijke gezondheidsrisico's voor het kind, waaronder problemen met het metabolisme, een hoger sterftecijfer en de kans op chronische problemen in het latere leven. Landen die strengere regels opleggen aan de luchtkwaliteit getuigen volgens de onderzoekers dat de baten voor de volksgezondheid en het welzijn veruit opwegen tegen de kosten. Er zal nu ook naar de impact op latere stadia in het leven worden gezocht.

De Chinese voetbalbond heeft drieëndertig personen levenslang geschorst wegens hun betrokkenheid bij een groot omkoopschandaal. Daarnaast beboette de federatie ook een aantal clubs. Onder meer de gewezen bondsvoorzitters Nan Yong en Xie Yalong, die eerder al celstraffen kregen voor het ontvangen van steekpenningen, kregen een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Datzelfde geldt ook voor Xu Hong, de voorzitter van de Chinese voetbalclub Dalian Aerbin. De clubs Tianjin Teda en Shanghai Shenhua, twee teams die tien jaar geleden betrokken raakten bij het vervalsen van wedstrijden, krijgen elk een boete van 160.000 dollar opgelegd. Shenhua verliest ook de landstitel die toen werd behaald.

Het opgooien van een munt levert een betere inschatting op van de evoluties op de wereldwijde markt van staatsobligaties dan de rapporten van de ratingbureaus. Dat is de conclusie van een rapport van het persbureau Bloomberg over de ratings van de bureaus Standard & Poor's en Moody's. Uit het onderzoek blijkt dat de markt het voorbije jaar in 53 procent van de gevallen een tegenovergestelde traject volgde dan wat normaal kon worden verwacht op basis van de adviezen van de ratingbureaus. Dat voorspellend karakter is volgens de ratingbureaus echter ook niet de bedoeling van hun rapporten. Bovendien wordt opgemerkt dat de markt sneller reageert op ontwikkelingen dan de kredietbureaus zelf.

Het einde van de aids-epidemie komt stilaan in zicht, vooral dankzij de wereldwijde beschikbaarheid van aidsremmers. Dat is de conclusie van een rapport van Unaids van de Verenigde Naties. Aidsremmers bestrijden niet alleen de ziekte, maar verlagen ook het risico op de overdracht van de hiv-besmetting. Eind vorig jaar waren er wereldwijd 34 miljoen mensen met het aidsvirus besmet. De ziekte kostte aan 1,7 miljoen mensen het leven, maar in het midden van het decennium eiste de besmetting nog 2,3 miljoen doden per jaar. Het voorbije jaar werden 2,5 miljoen mensen besmet. Dat is een daling tegenover tien jaar voordien. De Afrikaanse Sub-Sahara blijft volgens het rapport de grootste probleemregio.

De autobestuurder blijkt steeds meer te kiezen voor een witte lakkleur. Dat is de conclusie van een onderzoek van verfspecialist PPG Industries. In het verleden was zilver gedurende lange tijd de meest populaire kleur. Uit het onderzoek bleek dat vorig jaar wereldwijd 21 procent van de bestuurders kozen voor een witte kleur. Zilver en zwart deelden de tweede plaats met een score van 20 procent. In Europa bleek zwart echter de populairste kleur, gevolgd door wit, zilver, grijs en blauw. In Asia-Pacific bleef zilver wel de meest populaire kleur, gevolgd door wit, zwart en grijs. Volgens 77 procent van de respondenten is de kleur van de wagen een factor in de aankoopbeslissing.

Bijna de helft van alle apensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat is de conclusie van een rapport van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De soorten worden volgens de organisatie vooral bedreigd door de verwoesting van hun biotopen, de illegale handel in dieren en de consumptie apenvlees. In totaal zijn er 420 verschillende apensoorten geregistreerd. Volgens de organisatie worden 206 soorten met uitsterven bedreigd. Omdat er over enkele soorten ontoereikende gegevens beschikbaar zijn, kan dat aantal volgens de organisatie nog hoger liggen. Van veel apensoorten bestaan er volgens wetenschappers nog maar weinig exemplaren.

Duitse werknemers blijven hun werkgevers gemiddeld elf jaar trouw. Dat is gebleken uit berekeningen van de krant Welt am Sonntag. Hoewel de Duitse arbeidsmarkt de voorbije jaren flexibeler is geworden, wordt door de relatief goede salarissen en carrièremogelijkheden toch een hoog niveau van loyaliteit opgetekend. De onderzoekers merken op dat onder meer in Groot-Brittannië de werknemer vooral door een overstap naar een andere werkgever zijn positie kan verbeteren. Ook de specifiek Duitse arbeidscultuur speelt volgens de onderzoekers een belangrijke rol, waarbij gewezen wordt op een grote binding tussen werknemers en bedrijven. Bij Daimler blijven werknemers gemiddeld twintig jaar in dienst.

Zuid-Korea blijft het belangrijkste telecomland van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de International Telecommunications Union (ITU), de telecomorganisatie van de Verenigde Naties. Zuid-Korea heeft de onder meer de grootste online penetratie van de hele wereld. De cijfers tonen aan dat 84 procent van de Zuid-Koreaanse gezinnen toegang hebben tot het internet. Zuid-Korea gaat in de ranglijst Zweden, Denemarken, IJsland en Finland vooraf. Nederland staat op een zesde plaats, gevolgd door Luxemburg, Japan, Groot-Brittannië en Zwitserland. Groot-Brittannië is de enige nieuweling in de top tien. Vorig jaar stond het land nog op een veertiende plaats. België staat op een drieëntwintigste plaats.

Meer Nieuws

14:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument wil meer informatie verzamelen over bedrijven

De consument probeert vooraf voldoende informatie te verzamelen vooraleer relaties worden aangeknoopt met een bedrijf. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Harris Poll. Daarbij wordt opgemerkt dat 56 procent actief naar informatie over bedrijven zoekt. Vorig jaar bedroeg het aandeel van deze groep consumenten in de totale populatie slechts 50 procent. Er wordt aan toegevoegd dat deze consumenten de informatie niet alleen voor zichzelf verzamelen, maar de gegevens ook willen delen en anderen willen proberen te beïnvloeden.

Lees Verder

11:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consument, informatie |  Facebook |

Nieuwe media niet vrouwvriendelijker dan traditionele sectorgenoten

Nieuwe media stellen zich tegenover vrouwen niet gelijker op dan hun traditionele sectorgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Women's Media Center over de vrouw in de Amerikaanse media. Daarbij wordt opgemerkt dat online media in dezelfde gewoonten zijn teruggevallen dan de gevestigde bedrijven. Opgemerkt wordt dat in vier van de zes gevallen meer mannelijke dan vrouwelijke journalisten werden genoteerd. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen werden bijna drie keer mannelijke dan vrouwelijke auteurs opgemerkt.

Lees Verder

10:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, internet |  Facebook |

Websites zijn maximaal negentien clicks van elkaar verwijderd

Websites zijn maximaal negentien clicks van elkaar verwijderd. Dat is de conclusie van een onderzoek van netwerk-wetenschapper Albert-László Barabási. Grote internet-actoren zoals Google en Facebook treden in het netwerk op als belangrijke connectoren, waardoor het internet volgens Barabasi een kleine wereld wordt. Een klein aantal van die superconnectoren leidt de consument volgens de onderzoeker snel naar zijn gewenste bestemming. Daardoor is het internet volgens de onderzoeker echter ook relatief kwetsbaar voor potentiële aanvallers.

Lees Verder

10:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |

Applicaties luxesector voor verbetering vatbaar

Vele luxemerken hebben weliswaar mobiele applicaties gelanceerd, maar een grote groep laat het na om deze instrumenten verder te ontwikkelen en updaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de denktank L2 naar bijna tweehonderdvijftig applicaties die de voorbije vijf jaar door honderd merken werken gelanceerd. Daaruit is volgens de onderzoekers gebleken dat de luxesector de optimale mogelijkheden van de applicaties onvoldoende benutten. Er wordt echter aan toegevoegd dat de prestaties een grote variatie kennen per sector. Onder meer blijkt dat retailmerken minder applicaties lanceren, maar daarbij wel meer oog hebben voor kwaliteit.

Lees Verder

10:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: applicaties, luxesector |  Facebook |

Nokia blijft populairste mobiele bedrijf in India

De telecombedrijven Nokia en Vodafone en de ecommerce-site Flipkart worden in India door de consument als een leidinggevend lifestyle-merk bestempeld. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Nielsen. Opgemerkt wordt dat Nokia bij de producenten van mobiele telefoons Samsung, Blackberry en Sony Ericksson vooraf gaat. Bij de mobiele providers wordt Vodafone gevolgd door Aritel en Idea. In die categorie blijkt netwerkkwaliteit de belangrijkste basis voor klanttevredenheid te zijn, gevolgd door het aanbod van klantendiensten.

Lees Verder

10:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nokia, india |  Facebook |

Steeds meer virtuele valuta in mobiele applicaties

Eigenaars van tablets zullen over drie jaar ongeveer 3,03 miljard dollar besteden aan aankopen in applicaties. Dat betekent een vertienvoudiging tegenover het niveau van vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Juniper Research. Deze groei is vooral te danken aan de snelle verspreiding van tablets, gekoppeld aan een toenemend vertrouwen in de applicatie-sector. Bovendien wordt opgemerkt dat ook ontwikkelaars van applicaties steeds meer gebruik beginnen te maken van virtuele munteenheden.

Lees Verder

10:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: applicaties |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende