13-03-13

Twijfels over plannen Europese Commissie voor milieuvriendelijk autovervoer

De plannen van de Europese Unie om het autovervoer op milieuvriendelijke basis te organiseren, worden bemoeilijkt door een aantal lidstaten, die zich verzetten tegen de maatregelen die zouden worden gevraagd voor het opzetten van de noodzakelijke infrastructuur. Het autoverkeer is op dit ogenblik verantwoordelijk voor 12 procent van de totale uitstoot van koolstofdioxide in de Europese Unie. Verwacht wordt dat dit aandeel nog zal toenemen. Op dit ogenblik in het Europese transportnetwerk voor 94 procent afhankelijk van olie, waarvan 84,3 procent afkomstig is uit import uit vaak onstabiele regio's. Er wordt dan ook al langer erkend dat een grotere diversificatie van de brandstofbronnen noodzakelijk is.

Siim Kallas, Europees Commissaris van transport, had eerder dit jaar voorgesteld om het aantal laadpunten voor alternatieve brandstoffen, zoals elektriciteit, waterstof of gas, minstens te vertienvoudigen. Verscheidene lidstaten van de Europese Unie hebben zich echter verzet tegen deze plannen, die tegen het einde van het decennium zouden moeten gerealiseerd worden. Er zou vooral protest zijn tegen de verplichting dat minstens 10 procent van de laadpunten openbaar toegankelijk zou moeten zijn. Leo Varadkar, Iers minister van transport, noemde het normaal dat de lidstaten zich zorgen maken over de kosten en de commerciële kansen van de diverse alternatieve brandstoffen."

De voorstellen van Siim Kallas bepalen onder meer dat er tussen laadstations voor brandstofcellen maximaal een afstand van driehonderd kilometer mag liggen. Laadstations voor gas zouden maximaal vierhonderd kilometer van elkaar verwijderd mogen liggen. Ook zouden gasstations moeten worden geïmplementeerd in de belangrijkste Europese havens. Voor elektrische wagens zouden de herlaadstations worden ingericht naarmate de nationale productieplannen van duurzame wagens. Een aantal lidstaten voeren aan dat de plannen van de Europese Commissie onmogelijk tegen de voorzien deadline zullen kunnen worden gerealiseerd.

Lees Verder

17:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese commissie, autovervoer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.