18-03-13

New York oefent opnieuw aantrekkingskracht uit op bevolking

Het voorbije jaar heeft de Amerikaanse stad New York meer inwijkelingen dan vertrekkers gekend. Daarmee werd voor de eerste keer in meer dan zestig jaar opnieuw een netto instroom opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het US Census Bureau. Volgens Michael Bloomberg, burgemeester van New York, zijn de cijfers een bewijs voor de levenskwaliteit die de stad te bieden heeft. New York telt nu een recordaantal van 8,3 miljoen inwoners. Sinds het begin van het decennium is de bevolking van de stad met 161.500 inwoners gegroeid. Er wordt daarbij ook gewezen op de verbetering van de levensverwachtingen, waardoor er andere verhoudingen ontstaan tussen het aantal geboortes en overlijdens.

Veel grote Amerikaanse steden werden na het einde van de tweede wereldoorlog geconfronteerd met een uittocht van bewoners, die zich vaak in voorsteden gingen vestigen. Het voorbije jaar kende New York echter netto twaalfduizend inwijkelingen. "Dat betekent een ommekeer in een trend die decennia lang een constant gegeven was," voert Michael Bloomberg aan. Volgens Joseph Salvo, hoofd bevolking van de stad, wijst erop dat de Aziatische bevolking van New York het voorbije decennium met ongeveer 30 procent is gestegen, vooral te danken aan inwijkelingen uit China, India en Bangladesh. Ook de Latijns-Amerikaanse populatie van de stad is verder met 8 procent gegroeid.

De grootste immigratie werd opgetekend in het district Brooklyn, waar de bevolking met meer 60.000 inwoners toenam. Opgemerkt wordt dat Brooklyn alle aantrekkingspunten heeft van Manhattan, maar gevoelig goedkoper is. Michael Bloomberg weet de groei van de bevolking onder meer aan de historisch lage criminaliteit, de gestegen levensverwachting en een herstructurering van het openbare onderwijs. Robert Lang, professor stedenkunde aan de University of Las Vegas, wijst echter ook op een mentaliteitswijziging. "Elke generatie heeft een eigen perceptie over de optimale leefomgeving," aldus Lang. "Voor de huidige generatie is dat vooral de stedelijke omgeving van New York."

Lees Verder

16:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, immigratie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.