08-04-13

Conflicten worden best ver van publiek uitgevochten

Conflicten worden best intern uitgevochten, zonder de aanwezigheid van publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van het Max Planck Institute for Ornithology in het Duitse Seewiesen naar conflicten bij Japanse kwartels. De onderzoekers stelden daarbij vast dat gevechten zonder publiek zowel aan de winnaar als de verliezer toelaten om hun sociale status binnen de groep te handhaven. Bij een publiek conflict slaagt echter alleen de overwinnaar erin zijn sociaal statuut op peil te houden.

"De winnaars van de gevechten tussen dominante mannelijke kwartels bleken zonder uitzondering hun sociale status binnen de groep te bewaren," merkt onderzoeksleider Katharina Hirschenhauser op. "Verliezers van gevechten die in publiek werden betwist, bleken daarentegen nadien vaak het slachtoffer te worden van aanvallen van ondergeschikte mannen uit de groep. Wanneer er echter geen publiek aanwezig was geweest bij het gevecht, bleek ook de verliezer in staat te zijn om zijn sociale status te bewaren."

De onderzoekers merkten op dat de beide vechtende partijen na afloop van een strijd zonder publiek een verhoogd niveau van testosteron vertoonden. In aanwezigheid van een publiek, bleek bij de verliezer na afloop van het gevecht echter een verlaagd niveau van testosteron geregistreerd te kunnen worden. Een injectie met testosteron bleek de verliezers echter aan te zetten om ondergeschikte dieren aan te vallen en daarmee alsnog hun status te behouden. Op de winnaars had daarentegen het verzwakken van het testosteron-niveau geen enkele impact.

"De informatie over de uitslag van een gevecht, blijkt dan ook bepalend te zijn voor de toekomstige status in de groep," merkt Katharina Hirschenhauser nog op.

Lees Verder

18:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: conflict, status |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.