13-04-13

Online technologieën versterken irrationeel groepsgedrag

Internet en sociale media vormen voor de burger en de consument cruciale bronnen van informatie, maar kunnen ook aanleiding geven tot een irrationeel groepsgedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Kobenhavns Universitet, waarbij aangegeven wordt dat informatica-technologieën misleidend kunnen werken door sociale processen op te blazen waardoor feiten verkeerd worden geïnterpreteerd en de consument tegen zijn eigen belangen ingaat. Onder meer de algoritmes van de online zoekmachines dragen volgens de onderzoekers bij tot die misleiding.

"Geregeld blijkt dat consumenten bereid zijn om eigendommen aan verrassend hoge prijzen te kopen omdat ervan uitgegaan wordt dat ook alle anderen net hetzelfde doen," merkt onderzoeksleider Vincent Hendricks, professor filosofie aan de Deense universiteit, op. "Groepsgedrag dat leidt tot beslissingen op basis van onjuiste overtuigingen, heeft altijd bestaan. Het internet en sociale media hebben die trend echter versterkt en gigantische afmetingen laten aannemen. Dat kan belangrijke consequenties kan hebben voor de democratische instellingen die de informatie-maatschappij ondersteunen."

De onderzoeker verwijst onder meer naar de zoekmachines. "Bedrijven zoals Facebook en Google hebben algoritmes ontwikkeld die de bedoeling hebben om irrelevante informatie weg te filteren, zodat de gebruiker uitsluitend content aangeboden krijgt op basis van zijn online geschiedenis," stipt Vincent Hendricks nog aan. "Vanuit een democratisch perspectief kan dit fenomeen een probleem worden, aangezien men nooit in contact gebracht dreigt te worden met visies of argumenten die de eigen overtuigingen tegenspreken. Indien belang wordt gehecht aan de democratische discussie, moet er meer aandacht worden besteed aan de impact van deze technologieën."

Lees Verder

18:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, technologie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.