13-04-13

Rol van huisdieren in de geschiedenis mensheid zwaar onderschat

Dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de menselijke maatschappij, maar die historische impact wordt veelal over het hoofd gezien. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Oregon. De onderzoekers stellen dat dieren meer zijn dan gedomesticeerde schepsels die aan de behoeften van de mens werden geboetseerd en met hun typische eigenschappen zelfs een bijzonder grote impact hebben gehad op de evolutie van individuele menselijke gemeenschappen.

Onderzoeker Philip Mancus, socioloog aan de University of Oregon, merkt op dat in de wetenschap steeds de nadruk wordt gelegd op de impact die technologie en economie hebben gehad op de socio-culturele evolutie, terwijl de invloed van dieren op de ontwikkelingen grotendeels wordt genegeerd. "De voorbije jaren is er wel meer aandacht gerezen voor de relatie tussen mens en dier, maar in de meeste gevallen wordt daarbij vooral gekeken naar gezelschapsdieren of de symbolische waarde die aan dieren wordt gekoppeld."

De onderzoekers wijzen er onder meer op dat in de ontwikkeling van de technologie vaak wordt verwezen naar het gebruik van de ploeg, maar niet naar de dieren die daarbij worden ingezet. "Een ploeg is alleen nuttig wanneer daarbij ook beroep kan worden gedaan op krachtige dieren zoals paarden en ossen," aldus Mancus. "In Zuid-Amerika had men echter alleen de beschikking over kleinere dieren zoals de lama, alpaca of hond, waardoor de landbouwers in die regio gebruik dienden te maken van handwerktuigen om het land te bewerken."

Ook wordt gewezen op de aanwezigheid van dieren in oorlogssituaties, zoals olifanten die door Hannibal in veldslagen tegen de Romeinen werden gebruikt of de paarden die door de Spaanse conquistadores werden ingezet tegen de Azteken en Inca's. "De karakteristieken van de dieren hebben duidelijk een grote impact gehad op de ontwikkeling van de maatschappij," merken de onderzoekers op.

Lees Verder

18:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maatschappij, huisdieren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.